zeo

Зеолит: що е то? Истината за едно природно чудо (ВИДЕО)

Зеолит или клиноптилолит – какво представлява и какви са въздействията му върху човешкия организъм. При какви заболявания се препоръчва. Вярно ли е, че пази от рак? Как да го използваме – рецепти и указания. Как да си го набавим – форми и цени на пазара. Зеолит в естествени условия – къде можем да го видим натурално. Добив на зеолит, истории за изцеления и пр.

Природният зеолит е микс от вулканични минерали, пепел и алкални подземни води. Уникалният продукт се е формирал в продължение на милиони години.
Вулканичният продукт носи гръцко име: зеолит означава “кипящ камък”. Съдържа калий, магнезий, силиций, калций, натрий, благородни метали, кислород, витамини, аминокиселини, хуминови киселини. Всички положителни качества на вулканичните продукти зеолити са изразени в минерала клиноптилолит. Значението му за поддържането на човешкото здраве е огромно.

Какво е точно зеолит и Родопско чудо?

Зеолит (Родопско чудо) е натурален продукт, т.н. “бял камък”, популярен най-вече в Източните Родопи. Народната медицина го препоръчва като отлично средство за пречистване на питейната вода от вредни компоненти. Добавя се в храната под формата на фин прах, някои практики дори го описват като продукт за директен прием. Очиства организма от токсини, шлаки и тежки метали. Подкрепя имунната система и ускорява оздравителните процеси при всички тежки заболявания; предпазва от канцерогенни изменения на клетки и тъкани. Подобрява клетъчното хранене; забавя стареенето; осигурява антиоксидантна защита.

Невероятно, нали? Да повярваме ли? Всъщност за благотворното действие на коментирания зеолит има множество научни доказателства. На първо място – изследвани са преимуществата на нашия зеолит (клиноптилолит) пред традиционните сорбенти, например сравняван е с активния въглен. Зеолитът действа избирателно, т.е. той не изхвърля от организма ни полезните микроелементи. Това свойство се обяснява с уникалния строеж на вулканичния продукт и механизма му на йонен обмен. Микропорестата му молекулярна структура напомня строежа на пчелните пити: във вътрешността на “килийките” се разполагат отрицателно заредените йони на калия, магнезия и силиция, които са важни и необходими за здравето ни. Същевременно зеолитът привлича всички положително заредени частици на токсините – йони на оловото, живака, кадмия, арсеника, цезия, рубидия и стронция. Вместо тях каменните фрагменти отделят и обогатяват течности с полезните микроелементи, витамини, ферменти и имунни комплекси.

Така зеолитът върши двойна работа чрез специфичния модел на детокса си: отдава ни полезни отрицателно заредени йони на необходимите за организма ни елементи, а положително заредените токсини изсмуква като с прахосмукачка за 6-8 часа и от тях не остава и помен.

Не бива все пак да очакваме, че зеолитът ще ни направи безсмъртни или поне – че ще ни излекува напълно от някое тежко страдание. Но Родопското чудо може значително да подобри състоянието ни при болести, които ни съсипват от слабост, гадене и повръщане, диария, треска. След изчистването на токсините, патогенните микроорганизми и свободните радикали имунната система се възстановява, подобряват се обмяната на веществата и храносмилането, намалява натоварването върху бъбреците и черния дроб и в резултат на всичко това много хора усещат прилив на жизнена енергия, избистряне на съзнанието и готовност за активен живот.
Освен това зеолитът е в състояние да фиксира някои алергени и антигените, предизвикващи алергии, мигрена и астма и това също подобрява здравословното състояние. Сред множеството положителни ефекти е и балансирането ва алкално-киселинния баланс в човешкия организъм.

Феноменът Каменни гъби и техните лечебни свойства
зеолит
Каменните гъби край Бели пласт, едно уникално изваяние от зеолит

Каменните гъби са скални образувания, разположени крий село Бели пласт – по пътя между Хасково и Кърджали. Районът, в който са разположени, има национален статут на природна забележителност. Скалните изваяния са с височина от около два метра и половина; “пънчетата” на гъбите са светли, с розов оттенък, а горната част, гуглите – със зеленикав. Местното название на феномена е Мантаркая.

Всъщност скалните гъби са вулканични туфи със смесен минерален състав – клиноптилолит, манган, селадонит. Преди 40 милиона години мястото е било дъно на море, сочи научната справка. Самото образувание се дължи на вулканична дейност и на външни атмосферни въздействия след отдръпването на водата.

Клиноптилолитът (зеолит), който е основен компонент в строежа на необичайния камък, е обявен от учените за минерал на ХХ век заради изключителните си качества. Неговата структура и изключително могъщата електрореактива повърхност позволяват минералът да задържа определени йони и да отделя други; за истинско чудо се счита фактът, че “белият камък” задържа вредни частици, а отделя полезни, т.е. действа избирателно и в полза на човешкото здраве.

Ако в съд с питейна вода се пуснат няколко късчета зеолит, за няколко часа те ще освободят водата от замърсяванията, дори те да са от радиоактивни вещества. Водата, обработена със зеолит, нормализира кръвното налягане, балансира нервната система, помага срещу безсъние. За местните хора е практика да “подмладяват” питейната си вода със зеолит, който пускат вечер в пълния съд и на сутринта прецеждат и пият. Наблюденията потвърждават, че в района около каменните гъби има по-малко заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови, по-рядко се случват инфаркти и инсулти. Констатирано е положително въздействие и при жлъчни и чернодробни проблеми.

Минералът клиноптилолит

В природата са широко разпространени около 40 вида зеолит, като клиноптилолитът е само една от тези разновидности. Зеолитите вече се радват на признание от официалната медицина и се използват активно за детоксикация, особено от тежки метали. Приложими са при лечението на стомашно-чревни проблеми, язва, диария и стомашни заболявания. приложими са и при противодиабетните терапии. Ускоряват зарастването на рани и е експериментирано включването им в превързочни материали заради способността да стимулират кръвосъсирването. Особено интересни са изследванията върху способността на зеолитите, в частност на клиноптилолита, да блокира злокачествените трансформации на клетки – т.е. минералът стимулира защитната реакция на организма, който сам се справя с канцерогенните процеси. Именно клиноптилолитът е считан за една от най-ефективните, а и най-изследвани форми в посока въздействие върху живи тъкани. Доказана е активността му срещу токсини и като противораково средство.

Как се ползва за пиене, още употреби

Вълшебният зеолит подмладява питейната вода
“Демир

За хората от районите, където има находища на зеолит се знае, че използват вълшебния камък минерал всекидневно и това ги прави дълголетници. Той се използва за пречистване на питейната вода; някои го стриват и добавят към сготвени храни, други пият малки количества от праха директно. Използва се също като подмладяващ компонент в маски за лице, при терапия на кожни проблеми, срещу болки в станите, при наранявания и охлузвания, в бита.

Пречистване на вода със зеолит (рецепта)

Пречистването на питейната вода – трапезна или слабо минерализирана, изчиства организма от токсини и стабилизира антиоксидантната защита. Действа оздравително на стомашно-чревния тракт, нервната система и сърдечно-съдовата дейност. Най-лесният начин да си направите “подмладена вода” със зеолит е като се снабдите с неголямо количество камъчета, които пускате всяка вечер в съда с питейна вода. Около 100 г са достатъчни за пет литра, а времето за преструктуриране е 6-8 часа, т.е. една нощ. При първото зареждане водата може да е леко замътена и се прецежда преди употреба. Зеолитът може да е активен в продължение на 90 дни, а според някои източници и до 6 месеца – т.е. имате на разположение продукт за многократна употреба.

Има и варианти на зеолит за пречистване на вода: т.н. водни филтри или малки дози в пакетчета, всяко от които пречиства водата в бутилка от литър и половина. Такива пакетчета могат да се използват до 10 пъти всяко.

Маска за лице със зеолит

Маската за лице със зеолит от “Фарер” се радва на популярност заради доказания си ефект върху кожата. Полагането й действа успокояващо, почистващо и подмладяващо. Зеолитният компонент освобождава повърхността от мазнини, патогени и замърсявания от различно естество. Има терапевтичен ефект при раздразнена и зачервена кожа; балансира липидния обмен, подобрява хидртацията и възстановява еластичността на уморената кожа. Препоръчва се полагане веднъж седмично; цената на едно пакетче – достатъчно за еднократна процедура – е около 1.30 – 1.50 лв.

Зеолит може да се добавя в различни козметични продукти

Сместа в пакетчето се разбърква с 1-2 супени лъжици вода, до получаването на рядка каша. Лицето се намазва; сместа трябва да засъхне, след което се отмива с хладка вода; полага се овлажняващ крем. Материалът за такава маска съдържа само натурални продукти.

Маска за лице от зеолитен прах можете да си забъркате и сами, ако си купите по-голямо количество от вълшебния минерал в прахообразна форма.

Против акне и др. пъпки

Пудра от зеолит може да помогне при лечението на акне и други пъпки и гнойни обриви по лицето. Необходимо е проблемното място да се напудри след хубаво почистване и да се остави пудрата да действа. Апликацията се повтаря поне още веднъж дневно.

Защо казват, че действа при рак?

Противораковото действие на нашия зеолит е доказано експериментално чрез опити върху животни; все още липсва научно потвърдена информация за клинични изследвания при хора – но механизмът на чудото е обстойно изследван.

Противораковият ефект на минерала е свързан със способността му да индуцира активността на гени, които потискат растежа на туморните клетки. Така организмът сам спира процеса на злокачествена трансформация и предизвиква апоптозата на вече образувани ракови клетки, т.е. тяхното саморазрушаване. Зеолитът действа успешно и като локално външно средство при форми на рак на кожата, както и при вътрешен прием – като повлиява цалостното състояние на организма.

Някои източници описват практики за вътрешен прием на зеолит от раково болни. Препоръчва се прием на малки дози зеолитов прах – приблизително една кафена лъжичка, три пъти дневно, 20 до 30 минути преди хранене. Зеолитът се поглъща в чаша вода или сок; веднага след това трябва да се изпият още две чаши вода на глътки. Препоръчително е тази терапия да продължи 6 месеца.

Зеолитова програма помага за поддържане на организма и по-бързо възстановяване при химио- и лъчева терапия. В рамките на това лечение всеки ден се приемат 12-14 г зеолит, разделен на микродози за 4 до 8 приема. Всяка доза се изпива с по две чаши вода; между приемите трябва да има интервали от поне два часа.

Помага ли при псориазис?

Псориазис и невродермит също се повлияват от детокс-ефекта от прилагането на зеолит. Тук на помощ отново идва прахообразната форма на минерала (пудра). Фино смленият зеолит – една супена лъжица, се добавя към водата във ваната. Останете във водата 15-20 минути, без да използвате сапун или друго измиващо средство (преди това вземете хигиенен душ!). След като излезете от ваната, оставете водните капки да изсъхнат по тялото ви, без да ги попивате с хавлия. След това можете да положите хидратиращ крем за тяло, който е предварително обогатен със зеолит на пудра. Изпълнявайте тази терапия всеки ден, докато получите облекчение от неприятните симптоми на кожния проблем.

Работи ли при диабет?
Зеолит под различна форма се прилага в много терапии

Практиката показва положителното въздействие на режим със зеолит при потребители с диабет. Акцентира се върху схема за вътрешен прием, която има положителен ефект и при атеросклероза, омазняване на черния дроб и висок холестерол. Някои специалисти препоръчват приемът на стрит на прах зеолит да се комбинира с екстракт от гроздови семки или куркума. Тези добавки подсилват благотворното въздействие върху стените на кръвоносните съдове и оптимизират обменните процеси. Нормализират се стойностите на кръвната захар и холестерола. Схемата на прием е два пъти дневно по една лъжичка зеолитов прах, с вода. Приема се 20-30 минути преди хранене; необходимо е в дните със зеолитни дози да се изпиват по два-три литра вода. Двукратният прием продължава 10 дни, след което приемите стават три за следващите 10 дни. След 20 дни от началото на терапията следва петдневна пауза. Лечението продължава пет месеца, като се повтарят описаните модули. Някои препоръки визират терапия с капсули, при която приемът е по три капсули два или три пъти дневно. Разбира се – това не може да се прави безконтролно и съветът на лекаря е нещо необходимо. Още повече, че след петмесечното следване на описания план е необходимо да се направят контролни изследвания, за да се види дали зеолитът работи.

Още една полза за диабетиците, най-вече тези с трофични рани: помагат външните обработки със зеолитова пудра, която се полага след промивка с кислородна вода. Възможно е сред медиците, с които контактуваме да има скептично настроени към лечението със зеолит, но това не отменя възможността да се опита. Публикации в специализирани сайтове привеждат примери за неговата полза – особено при състояния и болести, които са резултат от прогресията на диабета.

За лечение на стави

Вътрешният прием на зеолит е препоръчван от някои източници като средство за овладяване на ставни възпаления и заболявания като остеохондроза. Разчита се на способността на минералната добавка да извлича от организма токсичните компоненти и да съдейства за неутрализиране на болестните огнища. Привърженици на народните методи на терпия пък препоръчват топли процедури с натрошен зеолит, който се използва подобно на морската сол. Зеолитът се сипва с торбичка от плътен памучен плат и се затопля до температура, която тялото може да изтърпи, след което се поставя върху болното място за десетина минути. Добре е преди да опитате тази терапия да се посъветвате с лекар – някои състояния се влошават от затопляне.

Против алергии

Зеолит може да се използва в лечението на алергии. Доказано е, че минералният комплекс блокира действието на различни алергени и по този начин намалява риска от реакции на свръхчувствителност. Необходима е консултация със специалист за начина, по който зеолитът може да се включи в комплексно лечение срещу алергии. С вътрешен прием на зеолит могат да се постигнат намаляване на реакции като обриви, главоболие, дихателни затруднения и пр.

мнения, отзиви, коментари, форум
Дава ли се на деца?

Счита се, че зеолитът е безопасен, нетоксичен и може да се използва за лечение и профилактика на деца – включително бебета. Разумно е, разбира се, начинът на прилагане да се консултира с педиатър. Обикновено потребителските отзиви визират пречистването на питейна вода със зеолит, и от тази подмлдена вода може да се дава на бебета.

Против миризма в обувките

Сложна тема, особено ако миризливите крака/обувки са сериозен проблем – с който малцина се справят без помощ. Носенето на стелки със зеолит е един от вариантите за това: в тъканта им са вложени компоненти от вълшебния минерал, които улавят и неутрализират токсичните фрагменти, потта и мазните отлагания. След използване стелките трябва да се оставят на открито за около 6 часа. За поддържане на чисти обувки се препоръчва и поръсване отвътре на зеолитова пудра.

Пазарът предлага и детокс маска за крака със зеолит. Освен минерален компонент маската съдържа ихтиол и гликоли; полагането й осигурява освобождаване от всички замърсявания, мъртви клетки и токсини. Кожата на ходилата става мека и еластична, премахва се неприятната миризма.

Зеолит в аквариума

Зеолит се използва от някои любители на рибки; минералът пречиства водата от отпадни токсини и омазнявания (канистър-зеолит). Според коментари от специалисти в този вид занимания зеолитът може да поддържа най-добрите нива на Рн във водата в продължение на три месеца. Материалът се използва за пълнеж на специални филтри, често се комбинира с активен въглен.

За растенията

Установено е, че добавянето на зеолит в почвата оптимизира структурата й и подобрява средата, благоприятстваща развитието на кореновата система у млади растения. Количеството зеолит за единица площ се изчислява от специалист; след разхвърлянето на  материала следва агрообработка, чиято цел еда разрохка почвата и да подпомогне проникването на зеолита в дълбочина.

При саксийните растения добавката е до 100 г зеолит на килограм почва. Отстранява се повърхностният слой пръст във всяка саксия, посипва се минералът и се добавя неголямо количество торфена смес за покриване. Следва поливане.

В някои животновъдни ферми зеолитът се използва като добавка към храните, защото се смята, че това подкрепя имунните системи на домашните животни и стимулира развитието им с добив на по-голямо количество хранителни продукти.

В котешката тоалетна

Зеолит под формата на неголеми гранули се предлага за домашни котешки тоалетни с от еко-тип. Дребните камъчета позволяват по-лесно поддържане на мястото, определено за WC на домашните любимци. Благодарение на специфичните качества на зеолита се улавят всички неприятни миризми, течности  и отпадни продукти. Камъчетата не се слепват помежду си, както и за стените на съда. Една доза от материала може да служи без проблеми за цяла седмица.

Противопоказания, опасности, митове

При язва на стомаха или дванадесетопръстника – особено в остър стадий, зеолит не може да се използва. Минералът е хипоалергенен и приложението му е доста широко; препоръчва се дори при бременност и кърмене. Добре е все пак да проявим разум и при подобни състояния да не се доверяваме безкритично на всички суперлативи за продукта и на внушението, че той е напълно безопасен и лесен за употреба. Консултацията с лекар е задължително точно в такива случаи, а и по принцип.

Зеолит не бива да се приема, докато вземате някакви други медикаменти или да сте наясно, че ефектът от тях може да бъде отслабен. Освен това приемът на таблетки зеолит при пациенти с трансплантиран орган е опасно – има риск от реакция на отхвърляне.

Важно е предупреждението зеолит на пудра да не се вдишва поради опасност от злокачествени промени в белодробната тъкан. Една от формите на продукта 0 течен зеолит, не бива да се използва директно като капки за очи или за уши (bgnow.eu.)

Медицината потвърждава лечебните свойства на минерала зеолит

Дайте мнение и Вие тук!

Немалко потребители са забелязали смущения през първата седмица на програми със зеолит – прилошаване и световъртеж. Счита се, че това са нормални реакции на организма при започващия процес на детоксикация.

Много научни изследвания потвърждават удивителните качества на коментирания зеолит. Доказано е въздействието му при замърсявания с тежки метали и радиация, което го прави отлично средство за противодействие при екологични катастрофи. Според данни в мрежата след аварията в Чернобил районът около атомната електростанция е бил обработват със зеолит на прах. За противораковото му действие вече стана дума – има ред доказателства, че прилагането на зеолитова терапия подпомага блокирането на канцерогенните процеси в организма. Укрепването на имунната система също е подробно коментиран ефект. Зеолитът върши работа както при вътрешно приложение, така и при лечение на рани и изгаряния, на кожни заболявания, обриви и пр.

Не се ли преувеличават качествата на нашия зеолит? Не са ли митове съобщаваните истории за чудодейни изцеления? Да твърдим, че зеолитът е панацея и че той е средството за човешко безсмъртие, би било смешно. Цитираните клинични изследвания, лабораторни анализи и научни изследвания се отнасят до конкретни случаи, където за резултатите играят роля и други фактори. Така например вярването, че всеки пациент с рак в последен стадий може да се спаси със зеолит, е несъстоятелно – но наблюдения при такива пациенти доказват, че терминалният стадий на клетниците протича с по-малко страдания и се постига облекчение без тежка химия с множество странични ефекти. Има митологично преувеличаване – но има и доказани истини, свързани с лечебната сила на зеолита. Трябва ни само точната рецепта за използването му в нашия конкретен случай.

Зеолит и бременност

Въпреки известните резерви към използването на зеолит при бременност и кърмене, минералът според немалко източници е приложим и при тези състояния, най-вече под формата на воден филтър. При някои азиатски народи народната медицина дори препоръчва на жените, които чакат бебе или кърмят, да приемат редовно неголеми дози вътрешно; коментарът е, че зеолитът предпазва плода от увреждания, съдейства за правилното му формиране, а при кърмачетата подпомага хармоничното развитие и доброто здраве на детето.

Откъде да купя зеолит. Има ли го по аптеките?

Зеолит за пиене е аптечен продукт и може да бъде открит в големите обекти под различни форми. Поръчва се и онлайн, има няколко големи фирми-производителки за хранителни добавки с този минерал в номенклатурата. Цените са в зависимост от чистотата, формата – например бучки или капсули, и количествата. Масовите форми, например бучки за подмладяване на питейна вода, са евтини и достъпни – още повече, че продуктът може да се използва многократно.

Цена на предлагане на зеолит

Зеолитът (клиноптилолит), който се предлага у нас, е български продукт. Цените на отделните разновидности варират в зависимост от степента на допълнителна обработка. Натурален зелолит върви по около 20-25 лв за килограм, но за домашни нужди – обработка на питейна вода, не е необходимо толкова голямо количество. Пакетчета от по 200 г “бели камъчета” могат да се поръчат и онлайн за около пет лева.

Находиша на зеолит има на няколко места в света, но българският се счита за най-качествен и с най-малко ненужни примеси. Зеолит с отлични показатели е този от Бели пласт; Източните Родопи са и регионът на зеолит с най-високо съдържание на клиноптилолит. Здравословното състояние на местните хора, които го използват редовно от поколения, е най-сигурното потвърждение за полезните ефекти на минерала.

Зеолит на прах, на таблетки, на капсули

Зеолит на прах, препоръчван също и като пудра от клиноптилолит (90% съдържание) е чист продукт, предназначен за директен вътрешен прием. Продуктът от някои марки може да е доста скъп заради фините обработки – бурканче от 200 г може да се намери за около 30 лв, но може да стигне и до 60. Това количество обаче се използва дълго време, защото дневният прием е само два пъти по половин мерителна лъжичка (общо за деня – до 5 мл). Приема се сутрин на гладно и вечер преди лягане, разтворена микродозата в чаша вода или сок. След това се изпиват още две чаши вода. За да се запази водно-солевият баланс на организма, потребителят трябва да изпива всеки ден по 2-3 литра вода, докато взема зеолитните дози.

зеолит
Зеолит може да се намери в различна форма

Таблетки/капсули зеолит могат да се набавят на доста изгодни цени онлайн. Утвърдените производители обаче предупреждават, че продуктът за вътрешен прием няма как да е особено евтин заради специфичните обработки. Пазарът предлага стока от марки, които имат множество продукти от различен вид, а тези със зеолит са само малка част от номенклатурата. Има риск да са с ниско съдържание на клиноптилолит и с тях да се се постигне очакваният ефект. Опаковка от висококачествени капсули на специализирания производител rodosorb например струва около 50 лв за 80 бройки. Продуктът е сертифициран и надежден; взема се два пъти дневно по една капсула при вече описания режим за вътрешен прием.

Зеолит Детокс уей (Detox Way)

Детокс уей е продукт на Mountheal, предназначен за вътрешен прием. Прилагането му е насочено към детокс програми; очистването на организма от токсини и шлаки става благодарение на зеолитното съдържание на прахчетата. Зеолитът със съдържание на клиноптилолит над 85%  балансира алкално-киселинната среда в тялото с високото си рН – 8.9; стимулира имунната система, подобрява антиоксидантната защита и подкрепя оздравителните процеси в организма.

зеолит
Всяко прахче се разтваря в чаша вода или сок; това е достатъчно за един ден

Детокс уей се предлага под формата на прахчета за еднократен прием; една доза съдържа 4.5 г материал и струва 2.50 лв. Ако се поръча цяла опаковка от 30 сашета, цената ще е 60 лв. всяко прахче съдържа също стевия и витамин С. Едно прахче дневно е достатъчната доза; приема се разтворено в чаша вода или сок.

Зеолитни камъни. Цена на камък

Необработеният зеолит не е скъп: натурален камък, неполиран и неизпечен, може да се намери онлайн по 6-8 лв за килограм.  Очевидно интересът към продукта е насърчил пазара да предлага различни форми, от парчета за пречистване на вода – до фина пудра. Налични са и предупреждения от самите дистрибутори за шарлатански номера с прахове и пудри, в които съдържанието на оригиналния клиноптилолит е символично – но за пакетче от 100 г могат да ви поискат и сто лева (вижте офертите в OLX!).

На бучки, LUMP ZEOLITH

Този продукт е проверен и сигурен, може да се намери в аптечната мрежа. Дребните бучки зеолит от Rhodosorb-FARER се предлагат по 4-5 лв за пакетче от 200 г. зеолитът на бучки е подготвен за преструктуриране на питейната вода; съдържанието на едно пакетче “подмладява” 10 л вода за 6 до 8 часа. Съветът към потребителите е да пият редовно такава вода, като съдържанието на пакетчето се използва многократно – може да се използва непрекъснато в продължение на 90 дни. С такава вода бързо се овладяват проблеми на стомашно-чревния тракт, укрепва имунната система, стабилизира се енергийният баланс и се изхвърлят опасни токсини и шлаки.

Освен домашно приготвена, зеолитната вода може да се купи и готова.

Зеолитна вода + цена

От общата информация за минералния камък зеолит можем да си направим извод, че той е неактивен без присъствието на вода. Всички негови положителни свойства се проявяват във водна среда, затова е важно да насочим вниманието си към приготвянето на живителната течност по правилния начин. Водата е важно условие за здравословен ефект и при приема на прах – неслучайно всяка доза се разтваря в чаша вода или сок, като важно условие е в рамките на деня да се изпиват 2-3 литра вода.

Зеолитната вода може да се набави и като готов продукт. Водата “Севтополис” е предварително обработена със зеолитен филтър. Предлагат се два вида – изворна и трапезна, като изворната е слабо минерализирана, алкална. За бебета има вариант от смес – трапезна и изворна, която също е обработена със зеолитен филтър. Може да се купи бутилчица от 0.33 л до 10-литрови туби и бидонче за диспенсър. Цената на едро е от 0.33 лв за стандартна половинлитрова бутилчица – до 2.09 лв за десетлитрова.

Сапун със зеолит

Сапунът със зеолит на Farer върви на пазара по 2.50 до 3 лв за 100-грамово изделие. Препоръчва се като средство срещу различни раздразнения, зачервяване и сърбеж, прекалено омазняване и гнойни пъпки, включително акне. Използването на този сапун има терпевтичен ефект: поради наличието на зеолитна съставка той е с изявено антимикробно и противовъзпалително действие. При използването му трябва да се направи хубава пяна и да се сапуниса проблемната зона и/или цялото тяло. Оставя се да засъхне и тогава се отмива с топла вода. Редовното му използване балансира функциите на мастните жлези и предотвратява локалните възпаления. При мазна и смесена кожа има профилактично действие (framar.bg).

Други форми и марки зеолит на пазара в България
зеолит
Прах за пране със зеолит

Ако решим да проучим пазара на зеолит у нас, ще попаднем на интересни предложения – за някои от тях едва ли бихме се досетили предварително. Да си признаем първо, че сферите на прилагане на този продукт са извънредно много: освен за профилактика и лечение на различни заболявания, минералът върши работа в селското стопанство – като добавка в храната на домашните животни и подобрител на почви в растениевъдството. Не е за отминаване също използването му от любители-акваристи, както и за котешки тоалетни. Споменахме също продукти в козметиката – маска за лице и лечебен сапун със зеолит.

Ето какво има още:

 • От Rhodosorb – А-капсули с добавен екстракт от арония, и Т-капсули с тимус от новозеландско агне (за интензивна подкрепа на имунната система след оксидативен стрес); и още – капсули ЗеоФорте с добавени витамини С и Е, селен и стевия; и още – козметична вода за поддържане на суха и изтънена кожа, за забавяне процесите на стареене.
 • Пластири със зеолит – самозалепващи се; прилагат се при зачервена и раздразнена кожа. Мястото се измива и подсушава, след което пластирът се залепва за няколко часа или за цяла нощ.
 • Познати са и продуктите Detoxalit – няколко варианта на зеолит с добавени витамини, суперсорбент на прах и капсули, както и късчета за преструктуриране на вода.
 • Вижте и този скъпичък прах за пране – Klar от AlmaWin;опитайте как е с него, ако ви се дават 25 лв за килограм и 375 г. Зеолитът  всъщност действа като омекотител.

Мнения за зеолит от форуми

Не е изненадващо, че голяма част от постовете в мрежата се отнасят до търсене на мнения за ползата от зеолита. Потребители питат за резултатите от вътрешен прием при онкологично болни, хора с диабет и хипертоници. Привържениците на здравословния живот обсъждат материалите за преструктуриране на питейна вода и пр. Вижте някои от мненията в оригинал:

 • Marry An от forum.zemianazaem.com: “ Преди време ми попадна информация за този минерал. Срещнах се с човека, който го разпростанява.
  Отзивите бяха много добри, а и го ползваше  от много години. Консултирах се с мой познат ветиринарен лекар, понеже четох , че се използва и като добавка във фуража за животни. Не ми го препоръча, понеже установили, че образува неразтворими съединения. Отказах се да правя експерименти със себе си.”
 • Пианистката от forum.zemianazaem.com: “Може ли да дадеш по-подробна информация? За какви съединения става въпрос?”
 • Vogon от forum.zemianazaem.com: “ Бентонит го пращат по куриер и излиза около 40 лева торба 25кг.Справя се с млечната киселина и заздравява костите…”
 • Gali_Angel от bg-mamma.com: “За себе си забелязах,че са изчезнали всякакви прояви на повишена киселинност в стомаха, независимо каква храна приемам. Мои близки,на които дадох Зеолит на прах, спряха да пият медикаменти за понижаване на кръвно налягане. Няма как да се очакват бързи и очевидни резултати,все пак зеолитът изчиства организма от токсини, за да може сам да се справя с отклоненията.
          Най-ефектното действие на Зеолит е при кожни раздразнения,акне и наранявания на кожата – изчезват за 2 дни. Със Зеолит спрях обилно кръвотечение от дълбоко порязване  на ръката ми, посипах с прах и кръвта секна на мига.На следващия ден раната беше затворена като залепена с лепило.На третия ден имаше само лек белег,без струпеи.”

Находища на зеолит в България, внос

Най-големите находища на зеолит в света са в България, Русия,  САЩ, Куба и Япония, а българският зеолит е сред най-стойностните, с високо съдържание на уникалния клиноптилолит. Клиноптилолитът е материалът с най-широко приложение, с доказани лечебни въздействия и уникално богато приложение в различни сфери на икономиката и живота. Находищата на клиноптилолит/зеолит у нас са шест, като най-богатите са Бели пласт, Мост, Голобрадово, Белия баир, Горна крепост, Лясковец.  Материалът от находището в Мост например е много интересен, в резедави и розови нюанси. “Родина” на зеолита са Източните Родопи.

ЗеолитМед: тази марка може да срещнете като надпис по опаковки на вносен зеолит. Звучи странно, но е така – макар да сме сред дарените от природата с чудесен натурален зеолит, продуктите от по-висок клас внасяме от страни като Германия и Австрия.

Иван Митев и неговият зеолит

Иван Митев от Хасково и съпругата му Гергана са считани за вещи по темата зеолит; занимават се с минералотерапия и обстойно са проучили качествата на материала от Бели пласт. Техните консултации с научни работници са ги убедили, че считаната за лековита вода от чешмите в Източните Родопи извира през пластове клиноптилолит и това й придава необикновени качества. В медийни изяви Митев прдупреждава, че българският зеолит не е подходящ за директен вътрешен прием – това може да става единствено след специални обработки. За жалост пазарът предлага много продукти, анонсирани като чиста проба зеолит за пиене, а на практика материалът не е с проверен състав, проби за бактериално замърсяване и пр. Българският зеолит може обаче директно и спокойно да се използва външно – например за лечение на рани и кожни заболявания, както и за хранителни добавки за животни, подобрители в растениевъдството и пр.

Друга пазарна уловка е синтетичният зеолит: в много случаи рекламираните капсули със зеолит за вътрешен прием всъщност са заредени със синтетичен продукт, а не с оригинала от природата.

Зеолит Кърджали

Находищата в Кърджалийско са край селата Бели пласт, Мост и Седловина. Активната разработка се извършва в открити мини, като минералната скала се дълбае и троши с обичайна за рудничните процеси техника. Любопитното е, че въпреки голямото си богатство от този материал България произвежда годишно около 15 000 тона от минералната суровина, докато Китай например копае по 2.25 милиона тона. В световен мащаб зеолитите са суровина за пречистване на отпадни газове и течни деривати при промишлени производства, при разработването на нефтени кладенци, при производството на изкуствена кожа и хартия, при обезопасяването на райони с радиационно замърсяване, при производството на биогаз и развитието на нови енергоизточници в световен мащаб и пр.

Чешма Бели пласт

Водата от чешмата край село Бели пласт е прочута като лековита и много хора специално идват да си наливат от нея. Мястото е посещавано  от туристи и измиването на очите с вода от тази чешма е задължителен ритуал за немалко от тях. Водата е слабо минерализирана; извира от 90-метрова дълбочина и според разкази на хора, които са я консумирали, има леко сладникав вкус.

Критици на истерията около зеолита, превъзнасян (с търговска цел?) като новата панацея, смятат водата не само за псевдолечебна, но и за опасна заради серните съединения в нея.

Бентонит АД, Кърджали

Известният кърджалийски завод, в чийто производствен портфейл фигурира и зеолит, през последните години сменя два пъти собственика си и според данни в мрежата в момента е част от френската империя Imeris. Корпорацията е създадена от фамилията Ротшилд и има клонове в 50 страни по цял свят.

Зеолитът на “Бентонит” е предназначен за външно приложение и филтриране на питейна вода. Форумите го определят като истински, натурален, достъпен: чувалче 25 кг натрошен зеолит струва 6-7 лв.

Зеолит Хасково

Районът на Хасково в посока към Кърджали  е богат на зеолитови находища; в този район са и прочутите каменни гъби, за които вече разказахме.

Източници:

https://iklumba.com/zeolite/

https://www.argo-shop.com.ua/article-3876.html

http://www.newchemistry.ru/printletter.php?n_id=3764

https://iplants.ru/ceolit.htm

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

2 Мнения

 1. Донка Стефанова

  Това хума ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.