Защо се появяват фурункулите? Фурункулоза

Фурункулът е гнойно-възпалителен процес в меките тъкани на главата. А както е известно, към всякакви образувания по главата, макар и безобидни, трябва да се отнасяме сериозно.

Фурункули могат да се появят на всяка част от тялото, включително и на носа.

По-точно в кожните тъкани на този орган. По принцип фурункулът е възпаление на космен фоликул, а в носа също има косъмчета.

Тази област е предверието на носа и затова има склонност към образуването им. Появяването им се дължи на няколко причини:

* Проникване на инфекция в меките тъкани по контактен път – чрез мръсни ръце, предметите за хигиена, некачествената вода. При наличие на хронични инфекциозни огнища като аденоиди, хроничен аденоидит и хроничен синузит в носоглътката и в носната кухина се настанява инфекция.
Настъпва периодичен контакт от отделените от носа слуз и гной с разположените наблизо тъкани. Това създава условия за проникване на инфекция в окосмената торбичка в предверието на носа.

Дайте мнение и Вие тук!

* Понижаване на защитните сили на организма.
Имунодефицитните състояния водят до понижаване активността на защитните вещества на повърхността на кожата и в целия организъм.
Фурункули мога да възникнат на всяко място от кожата на човека.

* Паразитози. Това е особено актуално за децата.
Такива състояния като лимблиоза, ентеробиоза и описторхоза са силни фактори, предизвикващи алергия и нарушение на имунните реакции в организма.
Ето на този фон често възникват фурункули.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *