Какво е хемофилия?
Борба и лечение. При деца. Кралица Виктория. Хемофилия А и Б.

Тромбопения, петехии, пурпура, хемофилия. Как се действа при хеморагични заболявания?

Петехии по кожата и подкожни кръвоизливи. Лечение на пурпура и хематоми. Тромбопения, суфузии, капиляротоксикоза и други хеморагични заболявания

Хеморагични са заболявания с кръвоизливи поради нарушения в хемостазата, коагулацията или съдовите стени.

Хемостаза е цялостен механизъм, който предотвратява и спира кръвоизливите в тялото.

Ключов момент от диагностиката на хеморагичните болести е определянето на типа кръвоизлив. Възможностите са пет (таблица).

Кръвоизливи при хеморагични болести
РазновидностОписание
хематозенмасивни кръвоизливи с различна локация, напрегнати и болезнени, упорито рецидивиращи
микроциркулаторенточковиден обрив и кръвоизливни петна по кожата + в дълбочина на кожата + повърхностни и безболезнени хеморагични обриви и кръвоизливи от лигавиците
смесенсъчетава признаци на хематозен и микроциркулаторен тип
васкулитно-пурпуренимунно възпаление на микросъдове в кожата и вътрешни органи, при което се получават симетрични папуларни обриви 0.5 – 1 см
микроангиоматозенрецидивиращи кръвоизливи с постоянна локация. Източник на кръвозагубата са микросъдови тумори (телеангиектазии) в лигавицата на носа, по-рядко в устата или на кожата

По големина кръвоизливите са:

 • Петехии – малки точки;
 • Пурпури – между петно и точка с размер до 0.5 см;
 • Екхимози – петна (червено-лилави).

Петехии по кожата + снимки (рисунки)

Кръгли точки върху кожа – това са питехиите. Получават се при повреждане на капиляри вътре в кожата. Оцветени са в червено, кафяво или виолетово. Външно напомнят на групиран на петна обрив.

petehii-02
Петехии по краката

Признаци за самодиагностика

 1. Те са плоски на допир;
 2. Не губят цвета си при натискане;
 3. Понякога се откриват такива върху вътрешните лигавици на устата и клепачите.

Петехиите са разпространен симптом на най-различни заболявания и състояния – от незначителни до сериозни.

Причини за петехии

Типични причини за появата на петехии са:

 • Продължително пренапрежение: микроскопични точки по лицето, шията и гърдите могат да избият при кашляне, повръщане, вдигане на тежко и раждане;
 • Лекарства с фенитоин, пеницилин, хинин;
 • Инфекциозни заболявания с гъбичен, вирусен и бактериален причинител като цитомегаловирусна инфекция, ендокардит, менингококемия, мононуклеоза, скарлатина, сепсис, остър фарингит, вирусна хеморагична треска;
 • Неинфекциозни заболявания като васкулит, тромбопения, левкоза, скорбут, дефицит на вит. К.
“Фигурин

Кога да търсим лекар: консултация не е нужна при единични петна и очевидна физиологична причина (травма, взимане на кръв и др.). Нужна е при обхващането на обширни части от кожата, без значение има ли др. симптоми или не. Спешна консултация се търси при безпричинно избиване на голямо количество питехии. Отначало може да потърсите личния лекар, терапевт или дерматолог. Според причината ще бъдете отправени към тесен специалист.

Важно е да се определи причината за петехиите, защото те са симптом на крайно тежки заболявания.

Подкожни кръвоизливи по ръцете

По същностна си питехията е кръв от вътрекожен капиляр, избила в междутъканното пространство. Получава се при травма на съдовете или заради изменени свойства на кръвта.

Петехиите излизат по-често по лицето и тялото, много по-рядко по ръцете и краката. Ръцете се обхващат само при обриви в голямо количество. Пример са питехиите при ОРВИ, при екзантема.

Екзантема при децата до 3 г. се съпровожда от кръвоизливи, които избиват преимуществено по лицето и тялото, рядко по ръцете и краката. Те може да са от трите размера, включително най-малкия – на точки. Инфекцията започва остро с висока Т°С, болки в мускулите и главата, червено гърло. Обривът се появява 2-3 дни след началото, стои 1-2 дни и изчезва безследно.

Лечение на петехиален обрив

Петехии от травматичен произход след известно време сами се разнасят и не изискват някакво лечение.

petehii-03
Как се получава кръвонасядането

Когато петехиите са съпътстващ симптом на определено заболяване, те не се лекуват директно. Лекува се патологията – причинител и с нейното овладяване изчезват и кръвоизливите. Така се действа например при инфекциозни заболявания.

При доказани хиповитаминози поради диети или вегетарианство, пациентите получават поливитаминни комплекси и лекарства, с които попълват липсите. Петехиите изчезват след отстраняване на фактора.

В останалите случаи точковидните кръвоизливи се отстраняват хирургично, на фона на лечение на основната патология.

Петехии при деца

При бебетата питехии възникват най-често поради продължителен плач, раздираща кашлица и при някои инфекциозни процеси.

При по-големите деца се добавят проблеми със съсирването на кръвта и повишена чупливост на съдовете.

При деца се наблюдават и някои характерни за възрастните болести – например ревматизъм, който може да се прояви с кожен синдром и избиване на питехии.

Петехии и екхимози

Питехиите са най-малките кръвоизливи – на точки, а екхимозите – най-големите по размер, на петна. Познати са ни като „синки, синини“ – сини или морави петна по кожата.

Всеки човек някога е получавал синини по кожата. В отделни случаи тези подкожни кръвоизливи са признак на сериозна патология, особено ако възникнат без причина.

Кога екхимозата е физиологична (естествена) и кога – патологична@

Изливането на кръв от даден съд поради неговата механична повреда е естествен процес. Нормално продължителността на кръвоизлива не превишава няколко минути. Задейства се механизъм, който предотвратява голяма кръвозагуба (системата на хемостаза).

мнения, отзиви, коментари, форум

Децата често имат синини по краката или дупето, защото са активни, немирни и несръчни. Най-малките не са се научили да преценяват опасностите. Всички мъници падат и се удрят. Същото важи и за най-възрастните хора – поради разсеяност и слабост те често понасят удари и травми.

Синини, които възникват без видима причина, се считат за патологични. Ред вродени и придобити заболявания се появяват с кръвонасядания.

petehii-06
От какъв съд е кръвоизливът: определяне по количеството изливаща се кръв

Наследствени причини за екхимози са хемофилия, болестта на Вилебранд, дефицит на фактори за съсирване и др.

Придобити причини са петехии и екхимози са:

 • Автоимунни механизми, при които тромбоцити или съдови стени се поразяват от антитела към собствените тъкани, например при ревматични заболявания;
 • Инфекциозни агенти като морбили, рубеола, менингит, тиф, паратиф;
 • Хормонални нарушения в пубертета и менопаузата, при засягане на  щитовидна или надбъбречни жлези;
 • Хипо и авитаминози, в частност спрямо витамин С.
Петехии и левкемия

Левкемия е злокачествено израждане на левкоцитите заради неправилно функциониране на костния мозък, който ги създава. Има 9 признака на онкологичния процес: висока Т°С, анемия, слабост, задух, често боледуване, болки в стави и кости, увеличени лимфни възли. Останалите два симптома са ключови: склонност към кръвоизливи и появата на синини и рани.

При левкемия се нарушава съсирването поради недостиг на тромбоцити. Дори незначителни повреди предизвикват по-силно от нормалното кръвоизтичане. В същото време поради анемията кожата е суха и лесно травмираща се. Синини се образуват без видима причина, раните дълго не заздравяват. Особено опасен симптом са хематомите по гърба и слабините, които показват вътрешни кръвоизливи. Петехиите възникват поради увреждане на капилярите. Разполагат се предимно по крайниците.

Още информация ТУК: Симптоми и признаци на левкемия. Кръвни показатели, лечение.

Хематоми и тяхното лечение

Събирането на съсиреци или кръв в меките тъкани се нарича хематом. Образува се при разкъсване на кръвоносен съд.

petehii-05
Хематом

Най-разпространената разновидност е екхимозата – обикновената синка. Но понятието хематом включва и много по-тежки и сложни случаи, изискващи квалифицирана помощ.

Кръвта, изтичаща от разкъсания съд, дразни околните тъкани и поражда болезнени усещания, оток и други признаци на възпаляване. Хематомът нараства по размер и притиска близките тъкани и органи, предразполагайки към усложнения.

Основна причина за хематом са паданията и удрянията, които причиняват закрито увреждане на меките тъкани. Силният удар разкъсва малки кръвоносни съдове и кръвта изтича в подкожните структури, меките тъкани и близки кухини. Хематоми се получават и при интензивен натиск и разтягане при изкълчване и счупване.

Хематоми с малък размер не изискват лечение и се разнасят самостоятелно за няколко дни. При образуването на обширни хематоми обаче съществува риск от инфектиране и развиване на гноен процес.

Защо хематомът променя цвета си?

Медиците различават три стадия на хематома, през които минава, преди напълно да изчезне. Всеки от тях се характеризира с различен цвят на кожата, под която прозира кръвоизливът.

 • Червено и синьо. Веднага след удара меките тъкани усещат остра болка, появява се хематом. Кожата става червена и отича. Постепенно червеният цвят се заменя със син. Червеният цвят се придава от еритроцитите, които съдържат много хемоглобин. След няколко часа хемоглобинът се разрушава и мястото посинява;
 • Зелено. След 2-3 дни отокът и температурата намаляват, състоянието на тъканите започва да се нормализира. Остава малко болка при натиск. Синьото се заменя със зелен оттенък;
 • Жълто. Към петия ден отокът напълно преминава, остатъците от хемоглобина се разпадат и се извеждат от тъканите. Мястото на удряне пожълтява, а след това придобива обичайния си цвят.

Визуалните симптоми на хематома най-ясно се виждат, когато кръвоизливът е в подкожния слой. Ако съсиреците са в по-дълбоки слоеве на меките тъкани, не се виждат отвън. Осезаема е само неголямо, но болезнено подпухване. Такива образувания са много по-опасни, защото процесът преминава незабележимо и се съпровожда с усложнения.

Колкото по-бързо се образува хематом, толкова по-тежко протича оздравяването. Травмите от този род се разделят на:

 • Леки, развиващи се в течение на 24 часа от удара. Съпровождат се със слаба болка. Не трябва лечение;
 • Средни, за появата на които трябват не повече от 5-6 часа. Съпровождат се с подпухване и болка, влошава се двигателната способност на крайниците;
 • Тежки, образуващи се до 2 часа след удара. Съпровождат се с нарушена функция на крайниците, остра болка и забележимо отичане.

Лечението на хематоми от среден и тежък тип се наблюдава от лекар, за да се изключат усложнения. Винаги кръвоизливите представляват опасност.

petehii-07
Кръвта се разнася по-бързо от студ и с компрес

Хематомът е сферата на компетентност на травматолозите. Визуалният оглед дава малко информация при кръвоизливи в мускулните тъкани, ставите или във вътрешни органи. Степента на поражения се определя чрез ултразвук, рентген, компютърен или ядрено-магнитен томограф. При нужда се провежда пункция в мястото, където се предлага събирането на кръв.

Как се премахва хематом?

Лечението зависи от характера на хематома.

Леките хематоми не се нуждаят от лечение, но с помощта на мехлеми се ограничава разпространението им и се ускорява разсейването на отложената кръв. Такива мехлеми са например Хепароид, Репарил и други лекарства за локално приложение при повърхностни травми. Те намаляват болката и ограничават възпаляването, повлияват съсирването.

Народните целители предлагат добри начини за по-бързо разнасяне на кръвта – това са различни мехлеми и компреси, например от зелев лист или разтворено мумие. Но тези домашни методи не помагат при дълбоко разположени хематоми.

Някои големи и разположени на опасни места хематоми се третират хирургично – мястото се отваря, почиства от съсиреците и се промива. Възможно е да се дренира, следва и терапия с антибиотици. Срокът за възстановяване зависи от мащаба на поражението и от това дали е възникнала инфекция.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-голяма опасност създават хематоми в дълбоките тъкани и вътре в органите и ставите. Големи кръвоизливи често се инфектират и нагнояват. Кръв в ставите води до бурсит, синовит или хемартроза. Кръв в коремната кухина води до перитонит. Хематом в мозъка има тежки последствия върху когнитивните функции, движението и др.

Как да лекуваме в първите часове след травмата?

Първа помощ е да се приложи на мястото лед и да се превърже мястото, за да се предотврати загуба на кръв. Превръзката може да остане до 2 часа, през които пострадалият трябва да стигне до професионална помощ.

Още по темата ТУК: Хепароид зентива и др. кремове за разнасяне на хематоми.

Алергична пурпура и др. видове

Накрая ще разгледаме средния размер кръвонасядания – пурпурата, която е по-голяма от питехия (точка) и по-малка от екхимоза (синка).

Пурпура представлява отлагане на кръв в тъканите, под кожата и лигавиците с размер до 0.5 см. Различават се първична пурпура и вторична, симптоматична, която е причинена от инфекции и др. заболявания.

Пурпурата е тромбоцитопенична и нетромбоцитопенична. В първия случай намалява количеството на циркулиращите в кръвта тромбоцити, а във втория – този показател не се променя.

Заболявания с пурпури са множествена миелома, левкоза, заболявания на костния мозък или далака, инфекции като морбили и рубеола.

Външните прояви на всички видове пурпура си приличат. Различаването е лабораторно. Типът пурпура определя начина на лечение.

Алергична пурпура (алергичен васкулит)

Васкулит е възпаляване на кръвоносен съд, при което стават различни повреди. Съществуват различни типове васкулит. Някои протичат остро, други са хронични. Алергичният е остра форма на заболяването.

Симптоми: възпаление и зачервяване на кожата, поява на червени петна – пурпури. Петната са леко релефни, повдигнати над кожата, понякога плоски. Цветът им е от червено до виолетово. Други симптоми са болки в ставите, възпаление на бъбреците, увеличаване на лимфни възли.

Алергичния вакулит възниква заради инфекции, контакт с химикали, храни-алергени, силни медикаменти (по-често пеницилин, сулфаниламиди, някои препарати срещу високо кръвно). Всъщност може да се породи от всяко вещество или материал.

petehii-04
Петехия и пурпура – сравнение
Хеморагична пурпура

Хеморагична пурпура е свързана с възпаление на кръвоносен съд – васкулит, но тук причината е неправилен отговор на имунната система спрямо инфекция. Симптомите са подобни на другите болести, само че могат да са много тежки. Стига се до некроза на поразените тъкани, до

Пурпура на Шонлайн-Хенох + МКБ

Позната е още като съдова, анафилактична. В 2/3 от случаите заболяване се появява след инфектиране по горния дихателен път. Кожните симптоми се явяват 10 дни след респираторните.

Отличителна черта – възпаление на съдове в горния слой на кожата. Други симптоми: артрит, възпаление на бъбреците, болки в корема. В 90% от случаите се открива при деца, но пък възрастните развиват по-сериозна форма, симптомите се съхраняват по-дълго и има риск от необратимо увреждане на бъбреците.

В класификатора на болестите МКБ всички пурпури са под код D69.

Ревматична пурпура

Тя засяга най-крупните стави тялото, главно коленете, рамената, лактите. Представлява ревматична форма на гореописаната пурпура, която се развива в стави. Кръвта се събира в ставната капсула, от което тя се подува, а в кожата над мястото се образуват пурпури. Тази форма е доста рядка.

Идеопатична пурпура

Нетромбоцитопенична пурпура е алергична реакция спрямо неизвестен причинител, която поражда червени петна. Безболезнена е, но неестетична. Разкъсват се капиляри и голямо к-во кръв се събира под кожата. Обичайно място са краката, ръцете, гърба. Кръвта не се разнася, а се отлага в тъканите.

Симптоми са главоболие, безапетитие, сърбежи по кожата и червените пурпури. Петната са плоски или леко релефни, напомнят синки. В началото са виолетови, после стават рижави и изчезват след няколко седмици.

Лечение на пурпура

Лечение на алергичен васкулит: главно се облекчават симптомите като сърбеж и парене с помощта на антиалергични средства (антихистамини), кортикостероиди, аспирин и билкови препарати.  Пурпурите минават след няколко седмици.

Лечение на хеморагична пурпура: отстранява се заболяването-причинител. Симптомите се облекчават с дексаметазон, кортикостероиди и чрез имуноподтискаща терапия.

Пурпура на Шонлайн-Хенох се лекува с нестероидни противовъзпалителни.

За отстраняване на ставните болки при ревматична пурпура се използват обезболяващи и кортикостероиди. При повреждане на бъбреците се коригира нивото на електролити в кръвта.

Идиопатична пурпура в повечето случаи изчезва сама без лечение. При усложнения болните се хоспитализират.

Суфузии

С този термин се определят всички случаи на кръвоизливи, при които остава кръв в подкожните слоеве или по-дълбоко разположените меки тъкани.

petehii-01
Тест за слаби съдови стени

Тромбопения

Тромбоцитите изглеждат като пластинки. Основната им задача е да образуват съсирек – тромб, с който затварят рани и предотвратяват загуба на кръв.

Липсата на достатъчно тромбоцити се нарича тромбопения или тромбоцитопения.

Състоянието протича безсимптомно, но при възникване на кръвоизлив проличава, че е нарушено съсирването на кръвта. Резултатът е изтичане на повече кръв, образуване на хематоми и питехии.

Продължително кървене на венците, сериозно кървене от малки рани и обилна менструация са тревожни сигнали за проблем със съсирването.

Тромбопения се диагностицира при намалено количество на тромбоцити в периферната кръв под 150 хил. на микролитър.

Възможни причини за тромбопения са болести с прекалено потребление на тромбоцити в организма. Имунната форма е най-честата патология на кръвта. Развива се бързо с подем на Т°С и с обилни питехии по краката, дупето и около големите стави.

Автоимунната тромбопения възниква при намален живот на клетките. Протича вълнообразно. Нерядко се узнава при инфекции като грип, хепатит и др. вируси.

Сред продуктивните тромбоцитопении особено място заемат апластичните анемии, туморни процеси в костен мозък, лъчеви поражения. Бележат се от рязко намаляване на кръвотворната способност на костния мозък.

Медикаментозна тромбоцитопения се развива поради препарати като цитостатици, които потискат образуването на белите клетки в костния мозък. Патологията се съпровожда с увеличаване на далака. Разрушават се и еритроцити, което води до хемолитична анемия

Диагнозата се установява лабораторно. Пациентите се отнасят към терапевт заради повишено кървене от венците, червени точки по тялото и изразена умора. Терапевтът насочва болния към хематолог. При нужда се провеждат консултации с онколог, хепатолог или ревматолог.

Капиляротоксикоза при възрастни

Капилляротоксикоза е разпространена патология, която представлява алергично поражение на кожата и съдовите стени, както и рязко увеличаване на тяхната проницаемост. Поради това от съдовете се процежда кръв, която се събира под кожата.

Тази болест се нарича още хеморагичен васкулит, алергичен васкулит и болест на Шонлайн – Хенох.

Още информация и източници на английски: Петехии по кожата. Причини, лечение и снимки; * Хематоми. Видове, снимки и тяхното лечение; * Алергична пурпура, на Хенох-Шонлайн и др. видове.

Какво е хемофилия

Тя спада към редките заболявания, породени от гените – наследствен фактор. Представлява нарушена коагулация (съсирване на кръвта).

При това заболяване възникват кръвоизливи в ставите, мускулите и вътрешни органи. Те са спонтанни, в резултат от травма или операция.

При хемофилия рязко нараства риска от смърт на пациента поради кръвоизлив в мозъка и др. жизнено важни органи. Подобни инциденти се случват дори от най-незначителна травма.

Повече подробности ТУК:

Хемофилия: Симптоми, лечение и продължителност на живота

И едно видео за петехиите:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

hemo

Хемофилия: Симптоми, лечение и продължителност на живота

Хемофилия – каква е причината, защо при хемофилиците няма нормално съсирване на кръвта. Класификация, признаци, …

3 Мнения

 1. Динка Панова

  Дъщеря ми е на 13 г., спортува, тича. Има червени точки по краката, явно петехии. След няколко дни изчезват, после пак се появяват. Опасно ли е?

 2. Има ли специално изследване за хемофилия? Имам съмнение, много ми кървят венците, но може да е и пародонтоза все пак? на какъв лекар да отида, да питам???

 3. Стайка

  Преди месец около коляното ми излезе кафяво кръгче, според описанието е хематом или голяма пурпура. Пия омепразол заради гастрит, възможно ли е да е от него?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.