Лечение на зачервено гърло и болки в гърлото с небет шекер.
Възпалено гърло и кашлица при дете.

Зачервено гърло. Лечение с небет шекер и хапчета с антибиотик, спрей, таблетки за смучене

Лечение на зачервено гърло и болки в гърлото с небет шекер. Хапчета и спрей за гърло с антибиотик. Възпалено гърло и кашлица при дете. Как да действаме?

Това, което наричаме гърло, е система от органи, разположени между устата и хранопровода. Представлява хитроумен механизъм, който насочва постъпващите от едно място въздух и храна в различни посоки.

Гърлото има още две ключови функции. Тъканите му са пронизани с огромно количество кръвоносни съдове. Те са разположени повърхностно, за да сгряват и оглаждат вдишания през устата и носа въздух.bolno-garlo-01

При съприкосновението си с лигавиците въздухът се изчиства от прах, химически примеси и микроорганизми. Мястото е филтър, който понякога се дразни от отсяваните частици и микроби. Така стигаме до възпаление и зачервяване на гърлото –често срещано състояние при човека.

Неинфекциозни причини за червено гърло
причинителпоследствия от въздействието
механична травмаиздраскване на лигавицата от твърда храна и кости
изгарянетермично разраняване поради гореща храна
от химикалираздразване или изгаряне от киселини, алкали, спиртосъдържащи течности
люти подправкиприем на прекалено люти храни като пипер, джинджифил, хрян, горчица
замърсен въздухвдишване на цигарен дим, прах, въздух с механични и химически примеси

Няколко инфекции се развиват в гърлото. Те се диференцират по мястото на възпалението – фарингит във фарингса, ларингит в ларинкса, тонзилит при засягане на сливиците.

Зачервено гърло е само симптом, класически комбиниран с болка или драскане. В 70% от случаите той съпътства острите вирусни сезонни инфектирания като грип, парагрип, аденовируси, респираторно-синтициален вирус. Общото състояние зависи от характера на ОРВИ.

Лечението на зачервено гърло и болки в гърлото включва:

 1. Облекчаване на болката;
 2. Отстраняване на дразненето в гърлото и свързаното с него кашляне;
 3. Отстраняване на възбудителя на инфекцията;
 4. Ликвидиране на възпалението.

В повечето случаи на вирусно инфектиране е достатъчна местна терапия – хидратиране със спрей, гаргара с разтвори и смучене на антисептични таблетки.

Изборът на лекарства за системно лечение зависи от провокатора. Възможно е да бъдат назначени антибиотици, противовъзпалителни, температуропонижаващи препарати.

Видове ефикасни антибиотици за гърло

При УНГ-болестите често се прибягва до антибиотици. Те са нужни при:

 • бактериално поражение, което е причинило възпалителен процес,
 • при липсата на положителен резултат от терапия без антибиотик,
 • при повишен риск от усложнения.
“Демир

Не всички антибиотици са еднакво ефикасни против едно или друго нарушение, важно е да се подбере максимално адекватен на конкретния проблем.

Хапчета за гърло с антибиотик

В отоларингологията се използват пеницилини, аминогликозиди, флуорхинолони, цефалоспорини и макролиди. Те се използват за общо лечение (като таблетка, капсула) и за локално лечение (като спрей, таблетка за смучене, инжекционен р-р).

bolno-garlo-02
Обичайно място за „спиране“ на инфекцията при децата са сливиците

При инжектиране най-малко се засяга чревната флора. Правилото е да се изпише най-лекият антибиотик и само при липсата на резултат да се премине към по-тежък

Предпочитани антибиотици са Амоксицилин, Амоксиклав (амоксицилин с клавуланова к-на), Азитромицин, Цефепим, Имипенем, Цефотаксим. Това са препарати с широк спектър. В случай че се знае точният възбудител, по-добре да се вземе антибиотик с насочено въздействие, той е по-ефикасен и бърз.

Спрей за гърло с антибиотик

Спрейовете за гърло са безрецептурни. Когато ги търсим, внимавайте да не сгрешите и вземете на дермален спрей с антибиотик. Прочетете на етикета, че лекарството е за впръскване в гърлото.

Биопарокс се използва при болезненост в гърлото, запушване на носа и секреция, кашляне, възпаляване в гърлото и сливиците. Съдържа фузафунгин, прилаган главно за терапии на УНГ-органите. Въпреки че е антибиотичен препарат, за спрея не се изисква рецепти. Цената му е 14.79  лв.

Биопарокс е единственият антибиотичен спрей на пазара. Повечето препарати за впръскване използват локален антисептик – бензоксониев хлорид или хексадин. Някои лекарства с натурални съставки или хомеопатични. Повечето наименования имат и друга форма – таблетки за смучене.

Още нещо ценно ТУК: Бабини рецепти за упорита кашлица с храчки.

Таблетки за смучене с антибиотик

Антибиотични таблетки са Трахизан и Тирцин. Те съдържат антибиотика тиротрицин, съчетан с обезболяваща състава. При Трахизан тя е лидокаин, а в Тирцин е тетракаин. Трахизан включва и трети компонент – антисептика хлорхексидин.

Трахизан е високоефективен при инфектирания в устата и гърлото. Приемът му е показан максимум до 14 дни, но до 10-я ден трябва да разгърне напълно ефекта си.

Друга група смучащи таблетки са на основата на антисептични съставки, които оказват местно антибактериално и/ или антигъбично действие. Те не са широкообхватни и работят спрямо някои от възможните причинители. Такива таблетки са:

С деквалиниев хлорид – Ефизол. Известното лекарство е доказано през годините и достатъчно известно.

Ефизол е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа деквалиниев хлорид и аскорбинова киселина. Потиска локално бактериални, гноеродни и гъбични микроорганизми, активен е прясо епидермо- и трихофити. Довеният вит. С намалява зачервяването и отичането на лигавиците. Показан при всякакви възпалителни процеси в уста (венци, зъби) – нос – носоглътка – гърло.

С бензидаминов хидрохлорид – Септолете Тотал,  Тантум Верде спрей и таблетки с различни вкусове и аромати, Гарганта. Бензидаминът въздейства локално върху възпаляването, успокоява болковия синдром, сваля отока, улеснява преглъщането.

Септолете® Тотал и Тантум Верде са с различни вкусове. Някои са с добавен цетилпиридин със силен антисептичен ефект. Показани са за симптоматична терапия на болевия синдром при възпалявания в устата и органите от УНГ-зоната с различна етиология. Пастилите се разтопяват бавно през 3 – 6 часа, раздалечено от храна, миене на зъби и пиене на мляко.

bolno-garlo-03
Спрей препарати за гърло

С флурбипрофен – Фарингосепт®, Флурбимед минт. Това са таблетки с нестероидно противовъзпалително, което изразено ограничава възпаляването и отичането, освобождавайки дихателния път. Показани са за симптоматично лечение на инфекции и възпалявания като тонзилит, гингивит, стоматит и фарингит. Таблетките се топят бавно, а след тях 3 часа не се пие и яде за съхраняване на местното действие.

мнения, отзиви, коментари, форум

С хлорхексидин – Hexoraletten N, Трахихелп, Септофорт, Анзибел, Ангал Ментол. Хлорхексидин е сред най-експлоатираните антисептици за тъканите в главата – уста, нос, синуси, гърло. Локално редуцира патогените в лигавиците и е силен при възпалявания.

С бензоксониев хлорид – Орофар. Представлява съчетание на антисептика с лидокаин за обезболяване.

Със спирт 2,4 – дихлоробензил – Стрепсилс, Нео-ангин, Иновокс Експрес. Също е с различни вкусове, традиционни в сектора като мед, ментол и лимон. Спиртът и амилметакрезол оказват антисептично и антимикотично дейстиве. Показан за симптоматично лечение на болки в гърлото при инфекции и възпаляване. Смучат се по 1 таблетка през 2-3 часа, максимум 8 за деня и максимум 3 дни.

Други ефикасни лекарства за гърло

Таблетки със засилен имуностимулиращ ефект. Тук спадат Фариностим, Имудон, Immuvirex. Те работят против болката и възпаляването в гърлото и подкрепят местния имунитет. Имудон е смес от бактериални лизати. Той радикално се отличава от други лекарства по начина на въздействие – активира собствените защитни сили и местния имунитет. Оттам идва универсалното въздействие на този тип таблетки за смучене при различни инфекции на гърлото – вируси, бактериално или гъбично.

Имудон дава резултат при остра болка в гърлото, при фарингити и хронични тонзилити, за профилактика на ОРВИ, както и при стоматологични показания. Смучат се 6 – 8 таблетки за деня, през 1-2 часа.

„Здраво гърло“ постига защитен ефект с цинк и вит. С. Фарензим е ензимен препарат с муколитичен ефект.

Таблетки с хиалуронова киселина – ГелоРивойс, Исла медик войс, Стрептогард. Хиалуронът покрива болезнените и зачервени лигавици и ускорява заздравяването им. Различните препарати съчетават хиалурона различни и постигат допълнителни ефекти. Например Streptoguard® добавя прополис, цинк и вит. С за кислородна защита, комфорт в гърлото и местен имунитет.

Таблетки с растителни и естествени съставки – тук разнообразието е голямо, но водеща съставка са исландски лишей и прополис.

Лишеят присъства в таблетки Мукосолван, Лихенсед, Исла, където работи за успокояване на лигавиците и защитата им от дразнене. Той се комбинира с други компоненти за по-широк ефект. Например серията Мукосолван Дуо включва минерал за защита срещу патогени. Лихенсед съчетава лишей с алое вера за оросяване на лигавиците и някои билки за оздравяване. Исла мус използва акация и парафин за допълнителен защитен филм за лигавиците.

Прополис е в основата на таблетките Olivocap, Проповит, Прополки, Прополис + цинк + вит. С, на Биохерба. Пчелният продукт има ефект срещу всякакви патогени, успокоява болка, възстановява клетките и зарежда с биоактивни в-ва.

Билкови таблетки са продукти като N-Ti-Tuss, Олиосептил, Herbitussin и Фитолор. Ен-Ти-Тус съдържаекстракти от 12 лечебни растения. Заедно те успокояват подуване, зачервяване и болезненост на гърлото, премахват дрезгав глас и кашляне. Фитолор е от три билки с ментол с отхрачващ ефект. Работи против всякакви патогени. Олиосептил е с масла, които отпушват дишането. Хербитусин комбинира 20 билкови екстракта.

bolno-garlo-04
Билкови и прополисови пастили за гърлото

Хомеопатични таблетки Хомеожен, Тонзипрет. Те имат комплексен състав и такова въздействие, подходящо за острия период на инфектирането и за профилактика при често боледуване и при риск от усложняване. Показани за остри и хронични процеси в горния отдел на дих. с-ма.

Гнойна ангина и нейното лечение

Небните сливици представляват лимфна тъкан и са част от имунната защита на тялото. Те стоят от двете страни на гълтача с форма и размер на бадем (1 – 4 см в диаметър). Тези сливици имат преградна функция спрямо бактериите, влизащи в тялото с въздуха и храната. Заради тази им работа те са по-отворени за възпалителни и гнойни процеси.

Тонзилит е възпалителен процес в сливиците. Острата форма е по-известна като ангина. Хроничната протича с редуване на обостряния и ремисии. По-често се среща във възрастта от 5 до 15 г.

Дайте мнение и Вие тук!

Основен фактор за образуването на гной в сливиците е постоянно огнище на вирусно възпаление. Бактериите не са опасни в тази зона, защото сливиците ги изчистват и изхвърлят към стомаха, където умират в стомашния сок, а те самите се самоизчистват. Но за унищожаване на вируси се активизират прекалено много левкоцити. Лигавицата отича, сливиците не успяват да се самоизчистят. Натрупват се мъртви бактерии и левкоцити, появяват се гнойни образувания. Ако не започне навременно лечение, процесът става необратим и разрушава сливиците.

Белези на гнойна ангина са гнойната секреция, зачервяване и оток на небната зона, увеличени лимфни възли, повишена Т°С. При хронична форма тя се държи около 37°С в течение на няколко дни до няколко седмици. Болният чувства постоянна умора, вялост, не е работоспособен.

Симптомите на гнойни отлагания в гърлото са усещане за заседнала хапка и суха кашлица. Пациентът трудно преглъща и го боли гърлото.

Силните болки се съпровождат с мирис на гнило, който не се потиска от зъбни пасти и антисептични разтвори. Той се поражда от жизнената дейност на бактериите в гнойните отлагания. При визуален оглед се виждат изваро-подобни бучки по сливиците с белезникав или жълтеникав оттенък. Случвай се гнойта да не се види веднага, но ако с език се натиснат сливиците, белезникавата секреция веднага ще избие.

Гнойта в сливиците носи неприятни и опасни последствия. Ако инфекцията навлезе в кръвта или лимфата, ще се прехвърли към други тъкани и органи, може да създаде проблем със серце, бъбреци, стави.

Появата на гнойна секреция свидетелства за продължително възпаление, протичащо в организма. Затова премахването на гнойта се съвместява с мерки за лечението на хроничен тонзилит. И двете неща се правят от опитни УНГ-специалисти.

Безсмислено и рисковано е да се правят домашни опити за премахване на гнойта. Някои пациенти „изстискват“ сливиците или изстъргват налепа с лъжичка. Подобни мерки нищо не правят. Отделя се само повърхностната част от гнойния секрет, който е само върхът на айсберга. Основният проблем се намира вътре.

Освен това при неумели действия може да се травмират сливиците и да се стимулира образуването на нови гнойни каверни.

Консервативното лечение на гнойна ангина е с антибиотици. Извършва се в момент на обостряне, а не през ремисията. Използват се азитромицин и амоксицилин като Амоксиклав, Сумамед, Азитромицин и др.

Втора част от мерките са локални – гаргара на гърлото с фурацилин, сода, лайкова отвара, жълт кантарион или аптечни дезинфектанти за гърло. Провеждат се инхалации и промивки, но само по лекарско показание.bolno-garlo-05

Хирургично лечение – премахване на сливиците, е радикален начин за избавяне от проблема. Предприема се в крайни случаи, когато антибиотиците не са дали желаното облекчение.

Народна медицина при гнойни сливици се използва само като допълнение. Билките и отварите не могат да отделят дълбоко намиращата се гной. Те оказват противовъзпалително и обеззаразяващо действие и са удобни за промивки и гаргари. С тяхна помощ също така се размеква повърхността на гнойните отлагания, което облекчава откъсването им.

Още ТУК: За лечението на гнойна ангина. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотици.

Небет шекер при кашлица

Създадено е мнението, че кристализиралата захароза облекчава и лекува кашлица. Действително при топенето си, сладкият сок минава през болезнените подути лигавици и създава охлаждащо и успокояващо усещане. Но то е моментно, от самото хидратиране на лигавиците. Реално лечебен процес няма, нито подобряване на положението.

Препоръчително се смучат „бонбони“ с  лечебни съставки, вместо да се приемат излишни количества вредна захар.

Вижте и ТОВА: Калциев глюконат за гърло. Как се приема на ампули през устата!

Подуто гърло, възпалено гърло без температура

Леките форми на ОРВИ и хроничните фарингити могат да протекат без повишаване на тел. Т°С и втрисане, въпреки че в гърлото се появява болезненост, усещане за дразнене и цялостно отпускане, липса на енергия. Болката при гълтане без температура понякога възникват и без вирусен причинител. Виновник може да бъде парче твърда храна, раздразване на лигавицата от алкохол, химически пари, пушене, гореща храна и др.

При болезнени усещания, концентрирани в гърлото и обща слабост, не игнорирайте вероятността от респираторна инфекция. Осигурете си поне 1-2 дни почивка и започнете да приемате големи количества течности. Изключете студените и горещите храни и напитки, за да не дразните допълнително възпалените лигавици. Същото важи за група и подправена храна, въобще не травмирайте болното гърло с нищо. Следете за нормалната влажност на помещението, защото сухият въздух също е дразнител на гълтача.

При липса на по-сериозни показания, достатъчно е да се вземат таблетки за смучене с местно успокояващо въздействие или такива с имунен ефект. Имунните препарати ще подкрепят защитните сили, ще активизират имунните клетки и ще бъдат изработени вещества с противовирусен и противобактериален ефект.

Лечение на червено гърло при дете

Децата често получават зачервяване на гърлото заради все още незрялата имунна с-ма. Влияят им студът навън, есенните дъждове, лесно се „ловят“ вируси и бактерии. От най-малък повод възникват зачервяване и дразнене, сякаш в гърлото е попаднал пясък.

Трябва лекар, ако освен дразненето, в гърлото възникне болка, гласът се наруши или съвсем изчезне, ако детето трудно преглъща. Възпаленото гърло при децата по-често показва фарингит – възпаление на лигавичната обвивка на глътката поради вирусна атака. Симптомите на фарингита са подобни на тези на ангината, но по-слабо изразени. Ангината е усложнение от фарингита и преход към хронична форма.

Друга възможност е детето да е развило ларингит, възпаление на гръкляна. Симптомите тук са лаеща кашлица и променен глас. Усложненията от ларингита са стеноза на ларинкса и пристъпи на задушаване.

Третата и най-неприятна възможност е развиване на възпаление в сливиците – ангина, тонзилит. Обичаен причинител са стрептококите от група А. Това инфекциозно заболяване е крайно опасно, бързо прогресира и дава сериозни усложнения.

Още нещо интересно ТУК: Какво да правим при гной по сливиците и налепи по гърлото с и без температура?

Вирус със силни болки в гърлото

В гърлото по-често се срещат вирусни, а не бактериални инфекции. Те лесно се хващат и лесно се лекуват. Като хремата държат около седмица и сами отшумяват, дори и да не се провежда сериозно лечение.

Обикновено фарингита и ларингита са с вирусна природа, макар да има и бактериални процеси. При сливиците – тонзилит, ангина, нещата са по-скоро обратното – провокаторът е вирусен, но бързо се развива бактериална инфекция на негова основа.

При вирусните инфекции в гърлото главното е да се започне навременно и адекватно лечение, за да се пресече вероятността от развиване на бактериален инфекциозен процес. С вирусите се борим главно с помощта на много течности и витамин С. Болните минават на щадяща диета и пазят гърлото от травмиране.

Таблетки се пият или по-скоро смучат само за локално облекчаване на състоянието. Полезни са оралните антисептици. Ако възпалението е от вирус, то 100% оралният антисептик ще подейства още от първите 2-3 прилагания.

Вижте и ТОВА:

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

 

При силни болки в гърлото
 • Болка, градираща при гълтане. Тя не е остра, а по-скоро разлята. Усилва се само в момента на преглъщането. Обикновено показва остър фарингит. При преглед се вижда само леко зачервяване по задната стена;
 • Болка, свързана с носа. Ако пациентът има проблеми с дишането, той спи с отворена уста и лигавицата му в гърлото се пресушава. Това след време води до субатрофичен фарингит;
 • Тъпа болка вляво и вдясно. Възможно е да се съпровожда от неприятен мирис в устата, вялост и дискомфорт в гърлото. Така изглежда хроничен тонзилит. Болката не е в центъра, а отляво и отдясно. На фона на такова болка се вдига до 37.3 – 37.5 градуса. Възможно е да се забележат изварени секрети върху сливиците;
 • Остра и постоянна болка в гърлото. Тя е нетърпима, много силна и остра. Температурата минава 38.5, гърлото е ярко червено и много болезнено. Вероятно остра катарална ангина;
 • Болка в зоната на шията. Съчетава се с хрипове. Показва, че възпалението е стигнало до ларинкса – остър ларингит. Болката се локализира ниско, на нивото на шията;
 • Болка в епиглотиса със задух. Той закрива входа към трахеята и я защитава от попадане на храна и вода. Там се появява болка на фона на имунен спад, при силна горещина или травма. В такива моменти органът се възпалява и увеличава по размери. Самата болка е специфична, притискаща и се съпровожда с недостиг на въздух. Лечението е с антибиотици, а при гноен процес – откриване и прочистване на огнището;
 • Болка в корена на езика. Там има още една сливица, която се възпалява. Развива се специфична форма на ангина. Температурата се повдига и се появява рефлекторна болка в най-дълбоко разположената част на езика. Ако освен болка, има и желание за почесване, вероятно имаме гъбички в гърлото.

Още информация и източници на английски: Причини за болки в гърлото и начини за лечение; * Как да се отървем от болки в гърлото бързо? * Лечение на възпалено гърло, зачервено или подуто, включително и при деца.

Дращене при преглъщане, режеща болка

Ако не се лекува, острият фарингит лесно се хронифицира. Лекото зачервяване на задната стена прераства в силно усещане за изсушаване, парене и драскане – сякаш преглъщаме пясък.

Друг вариант е поява на драскане като предвестник на болката. Често се съчетава с покашляне. Подобна симптоматика се описва при патологии на УНГ, бронхите, б. дробове, горната зона на храносмилателния тракт, при ред професионални алергии.

За облекчаване на драскането се използват инхалации с лечебни пари, гаргара на гърлото с растителни отвари и приемането на обезболяващи пастили.

И едно видео (има автоматични субтитри в Тубата):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болки в гърлото

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Най-често означават фарингит. Ларингит също може да е. Варицела – в кои случаи. Кога е …

3 Мнения

 1. Иванка Георгиева

  Често страдам от зачервено гърло и вместо да се тровя с антибиотици смуча какаово масло и пия топло мляко с мед на глътки. Вечер краката в гореща вода и дишане на пари от лайка. Ноември задължително го минавам това.

  • Аз пък винаги стигам до антибиотици за гърло, колкото и да ме мъча с хомеопатия и домашни цярове, накрая всичко се усложнява и пак стигам до антибиотик.

 2. Галя Панова

  Аз пък съм давала небет шекер на детето при болки в гърлото и определено се оправи от него, не сте прави! Проблемът е, че вече няма откъде да се купува, едно време го имаше!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.