ПЧЕЛНАТА ОТРОВА МОЖЕ ДА ЛЕКУВА, НО МОЖЕ И ДА ПРЕДИЗВИКА АЛЕРГИЯ

Първа помощ при ухапване от насекоми

Между 10 и 15 души на ден търсят помощ от специалистите по токсикология в Пирогов, вследствие на ухапвания от насекоми, кърлежи и змии.

Понякога дори беозобидното ухапване от комар може да отключи алергична реакция, така че е добре да бъдем подготвени и защитени от досадните насекоми.

Ухапване от комари

Предпазването от комари е особено важно не само заради неприятния сърбеж, а и заради това, че комарите пренасят всякакви зарази и да ги предават от човек на човек, без самите те да се заразят.

Все пак можем да се радваме, че по нашите географски ширини комарите не се свързват с пренасянето на сериозни болести.При ухапване от комар, най-важното е засегнатото място да не се чеше, това само ще раздразни кожата. Ухапаното се изплаква със студена вода и се налага с лед.

Ужилване от пчели, оси и стършели

Първото, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изстъргване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябва да става чрез натискане или хващане с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода.

За тези, които не са алергични, трябва внимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор (1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода). Добри средства при ужилване са: глицеринът, сокът от магданоз, спиртът, невенът, листото от бъз – с тези средства, според случая, се натриват ужилените места. Ако се появи подутина, мястото се налага с компрес от вода и оцет.

При поява на признаците на отравяне или при изразено непоносимост, пострадалият се оставя на сянка и гърдите му се поръсват със студена вода. Вътрешно му се дават 5—6 таблетки витамин С, след това в началото две таблетки калциум С с 1—2 чаши вода, а след 6 часа още две (през следващите 2— 3 дни се взема също по 1 таблетка 3 пъти дневно).

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчва се няколко дни да се вземат по 1 таблетка алергозан 3 пъти дневно. При поносимост на пострадалия се дават 60—80 г ракия или водка на малки порции с 1 прах от 0,10 г кофеин и голямо количество течности — най-добре чай с диуретично действие.

Какво да правим, ако ни ухапе змия

“Демир

При засягане на крак или ръка мястото над раната се пристяга с бинт, кърпа или друго подръчно средство. Превръзката трябва да остане не повече от час, час и половина, за да се избегнат парализи. Не се препоръчва изсмукване с уста на отровата, защото никой няма сигурност, че са напълно здрави зъбите и лигавицата на устата му. Желателно е на мястото да се правят студени компреси, които свиват кръвоносните съдове и забавят придвижването на отровата.

Добре е да се пият топъл чай и кафе. Те имат диуретично действие и спомагат за отделяне на отровата чрез бъбреците. По най-бърз начин пострадалият трябва да се придвижи до лечебно заведение, където ще му бъде оказана специализирана медицинска помощ.За профилактика на този вид ухапвания е разумно при излет в планината да се ходи с високи обувки и плътни чорапи.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *