Страданието може да възникне след травма, след силен стрес или при отслабен имунитет

Ревматизмът удря сърцето. Лечение на ревмокардит

Връзката между ревматизъм и ревмокардит. Лечение. Древните гърци са смятали, че в нашия организъм има някаква вредна течност и са я наричали ревма.

Тя е в състояние да протича от едно място в друго и ако съумее да проникне в някаква кухина от тялото – в ставите, в сърцето, в белите дробове… там веднага се получава възпаление и гной.

В резултат на това много съвършено различни заболявания получили наименованието “ревматизъм”. Що за болест е това и как да се борим с нея?

Днес само едно, и то много рядко, заболяване е запазило “привилегията” да се нарича ревматизъм. Става дума за така наречената болест на Соколовски-Буйо. Тя най-често е следствие от стрептококова инфекция, загнездена в носоглътката, т.е., свързана е с ангината и тонзилита.

В случаите, когато няма признаци за наличие на стрептококи, а болестта придобива “затегната”, хронична форма, лекарите говорят за алергичен характер на заболяването. Алергичната реакция е характерна и за стрептококовата форма на заболяването.

Ревматизмът е детско-юношеска болест и уврежда най-вече сърцето, много по-рядко другите органи.

Възпалителното заболяване на сърцето – ревмокардит – също може да доведе до увреждане на сърцето. Обаче в цивилизованите страни болните с ревматизъм стават все по-малко, а възрастта им рядко надвишава 18 години.

Противоревматичната терапия

Комплексното лечение на ревматизма включва много елементи. Антибиотиците са предназначени “да ударят” стрептококите, нестероидните противовъзпалителни препарати премахват възпаленията и действат обезболяващо. Едни средства потискат алергичните реакции, други влияят на имунната система.

Използват се и хормонални препарати, средства против недостатъчно кръвообращение, нарушена водно-солева обмяна и т.н. Само лекарят ревматолог може да се ориентира в това многообразие, за да вземе предвид всички противопоказания и странични действия на лекарствата.

Към медикаментозните средства се добавят и специален лечебен двигателен режим, рационално хранене, физиотерапия и лечебна физкултура.Обикновено премахването на обострянето на заболяването отнема около две седмици.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Видовете ревматоидни болести

Ревматоидните болести са много на брой. Всички те представляват автоимунни заболявания, т.е. процеси, при които имунната система на организма в резултат на някаква аномалия се обръща към собствените клетки – тези на кръвоносните съдове, на ставите, бъбреците…

Така например при ревматоиден васкулит на атака се подложени и съответно се възпаляват стените на кръвоносните съдове. В случаите на системна кожна туберкулоза страдат много органи наведнъж – бъбреци, сърце, бели дробове, стави, кожа…

Дайте мнение и Вие тук!

По-рядко се срещат ревматичните увреждания на кожата (например еритема), на белите дробове, бъбреците, черния дроб, храносмилателния тракт и дори централната нервна система. Тези заболявания са много тежки, но въпреки това се поддават добре на противоревматична терапия.

Най-популярна сред автоимунните болести е равматоидният артрит. Когато е в остра форма, той се характеризира с висока температура, изпотяване, бързо увеличаваща се болка и отичане на ставите.Това също е рядко срещано заболяване, но е много упорито и почти винаги преминава в хронична форма.

Причините остават “зад кадър”

Смята се, че съществува генетична предразположеност към автоимунните заболявания. Ако вашият прадядо е боледувал от ревматоиден артрит, при вас опасността е един път и половина по-голяма от тези, чиито прадеди не са се сблъсквали с този проблем.

Но болестта възниква не само защото е генетично заложена, винаги се изисква и някакъв друг тласък.

Тези отключващи фактори могат да бъдат най-различни. Най-често това е инфекция – бактериална или вирусна. А понякога удареното, травмата, стресовите състояния са именно тези отключващи фактори, за които говорим. При възрастните жени ревматоидният артрит често възниква след смърт на съпруга, в резултат на силен стрес.

Случва се причината да не може да бъде установена. Някои учени предполагат, че автоимунните заболявания все пак се предизвикват от някаква инфекция; просто никой още не я е открил. Други са убедени, че в основата на всяко тежко хронично заболяване се коренят причини от психологичен и духовен характер.Безспорно е обаче, че се получава особена пренастройка на имунитета и имунните клетки започват да атакуват собствените ни органи.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

артрит симптоми лекарства ревматоиден псориатичен

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Лечение с лекарства и билки, компреси. Заместители на Пиаскледин и Метотрексат. Симптоми на артроза, ревматоиден, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.