Хроничен бронхит, как се лекува?
Остър и хроничен бронхит, лечение с лекарства. Как се лекува с билкови рецепти?

Как се лекува бронхит? Хроничен и остър. Симптоми

Ще помоворим за това, как се лекува бронхит. Лечение на хроничен и остър бронхит. Явните симптоми. Лекарства: Бронховаксом и др. 2 хубави народни рецепти.

Бронхит, хроничен бронхит: започва сезонът, през който познатата диагноза ще се чува все по-често. Кашлицата, която е редовен белег на всеки бронхит – остър или хроничен, обикновено не ни оставя място за съмнение.

При бронхит все пак таим надежда, че кашлицата е невинна и ще мине с някое сиропче. Как да разберем, че става дума именно за бронхит?

Бронхит – причини и симптоми

Бронхит е – най-общо казано, възпаление на бронхите. Дихателните пътища стават трудно проходими; образува се мукус, започва кашлица. От бронхит – остър или хроничен, страдат най-много малките деца и възрастните; според статистиката жените са по-уязвими, разкриват от framar.bg.

Това респираторно нарушение се проявява при пациенти над 45-годишна възраст, особено при пушачи, с лесно трансформиране на бронхит в хронична форма.

Защо боледуваме от бронхит, е резонен въпрос. Всеобщо убеждение е, че бронхит се развива в резултат на простуда.

Ето всъщност какви са причините да се разболяваме от бронхит по pharmacy-bg.com:

  • вирусна зараза: най-често се касае за грипни вируси тип А и В, парагрип, коронавирус.
  • бактерии;
  • замърсявания от въздуха – прахови частици, химикали, тютюнев дим.

Ако детето ви се закашля, а вече сте имали “среща” с болестта бронхит, вие със сигурност започвате да очаквате следващ пристъп. И все пак се надявате, че кашлицата може да се окаже нещо невинно. Кои симптоми трябва да ни насочат към възможната диагноза бронхит?

  • кашлицата – с или без температура;
  • учестено и “плитко” дишане, недостиг на въздух;
  • болки в гърдите, усещане на тежест, натиск;
  • отпадналост.

Как се лекува бронхит – остър и хроничен?

Както при много други заболявания, тук ще рециклираме спора за антибиотиците. В много случаи, особено когато става дума за болно дете, и родители, и лекуващи директно ги приемат като сигурния вариант “да не стане нещо по-лошо”. По-лошото е възможната пневмония.

Експерти от pharmacy-bg.com потвърждават, че все пак прилагането на антибиотици при бронхит е спорно и обща формула не е възможна. Главното при бронхит е да се приложи терапия, чрез която дихателните пътища се освобождават и се гарантира адекватен приток на кислород в организма.

Препоръчва се оставане на домашен режим, с прием на много течности, често проветряване на помещенията, категорично спиране на цигарите – за пушачите, или елиминиране на тютюневия дим като дразнител вкъщи.

“Фигурин

Традиционно лекарствата, препоръчвани при бронхит, имат за цел да улеснят отхрачването, да овладеят кашличния рефлекс, възможната температура и болки, да стабилизират имунната защита. Най-общо медикаментозното лечение се представя така по класацията на pharmacy-bg.com:

  • аналгетици и антипиретици – смъкват температурата и неутрализират усещането за слабост, болките: парацетамол, ибупрофен;
  • медикаменти за овладяване на кашлицата: при суха кашлица за потискане на кашличния рефлекс като антитусив, при влажна за отхрачва като амброксол;
  • бронходилатори – лекарствени продукти, с чиято помощ мускулатурата на бронхите се отпуска и усещането за задушаване намалява и изчезва, например салбутамол;
  • кортикостероиди – добро противовъзпалително средство, особено ефективно при остър бронхит, такива са съдържащите бетаметазон или флутиказон.

Какво лечение да изберем: бронхо-ваксом или мащерка?!

бронхит
Чайове, сиропи и многото течности са задължителни при лечението на бронхит

Лечението с бронхо-ваксом има както привърженици, така и яростни противници поради факта, че продуктът съдържа компоненти от бактериални щамове на патогени. Вижте форума на bg-mamma.com и ще сте в час за колебанията. Въпросите са – дали този медикамент, чието действие стабилизира имунната система, лекува или всъщност разболява повече? Самостоятелно ли се приема, когато един човек, респективно дете, е напълно здрав – или може да бъде съпътстващ продукт при изразен бронхит?

От колебанията става ясно поне едно нещо: бронхо-ваксом, било за възрастни или за деца, НЕ БИВА да се взема самодейно, а само по лекарска препоръка.

Бронховаксом или Респивакс? Мнения. Колко пъти годишно? При вирус

Дайте мнение и Вие тук!

Докато познатата мащерка или изобщо билките са проверен и сигурен цяр за бронхит!
Лечебните треви, които подпомагат оздравяването от бронхит и спасяват от кашлица, са на практика безброй. Както и рецептите за приготвянето им. Всяко семейство си има поне една любима – дали ще е наистина с мащерка, или с орехи и лук, с листа от индрише – на която вярва най-много.

Вижте две работещи рецепти от narodnirecepti.blogspot.com за пилешки бульон и домашен цяр от мед и лук при бронхит:

    • Пилешки бульон
      В съд (250 ml.) с вода поставете 1 чаена лъжица смлян чесън и едно кубче пилешки бульон да поври на слаб огън за около 7 минути. Сърбайте бульона докато е горещ, той прочиства задръстванията и изкарва слузта. Пийте няколко пъти на ден.
    • Мед и лук ( за изчистване на бронхите)
      Настържете 2 глави кромид лук или го нарежете на ситно. Добавете 2 супени лъжици мед и разбъркайте. Вземайте ежедневно по 1-2 чаени лъжички 5-6 пъти дневно.”

Задължително погледнете и този наш по-хубав материал за лечението на хроничен бронхит, а също и на остър:

Бронхит – опасната кашлица

Великобритания обяви за трети лабораторно потвърден случай на пациент с новия подтип коронавирус (NCoV).

Информацията за поредния английски пациент с опасната диагноза коронавирус е разпространена от Световната здравна организация, информира medportal.ru.

По-рано този месец стана известно, че болестта е засегнала още двама английски граждани. Всички трима заразени са от едно семейство.

Най-вероятно заразата е донесена на Острова от първия болен, който е пътувал до Пакистан и Саудитска Арабия. Останалите двама не са напускали Великобритания.

Коронавирусът доскоро бе познат като заболяване, проявяващо се при животните.

Случаите на заболели хора обикновено са свързани с консумация на заразено месо. През миналата година за първи път се заговори за вероятността вирусът да се предава от човек на човек и британският казус потвърждава тази версия.

Медиците са на мнение, че рискът от устойчиво разпространение на тежкото заболяване по такъв път не е особено голям. От тримата британци с потвърдена диагноза най-леко е понесъл вирусната респираторна инфекция последният, който вече върви към оздравяване.

Първите двама все още са на интензивна терапия в болници в Манчестър и Бирмингам.Лабораторно потвърдените случаи на заразени с вируса NCoV в света, считано от април 2012-а, са всичко 12. При пет от тях пациентите са починали. Смъртните случаи са в Йордания, Саудитска Арабия, Катар.

бронхит
Упоритата кашлица обикновено е знак за бронхит

Коронавирусът NCoV може да причини атипична пневмония (остър респираторен синдром, SARS) и да подпали епидемия, подобна на тази през 2002-2003 година. NCoV се отличава от досегашните причинители на болестта по това, че в повечето случаи причинява тежки последици, на първо място – бъбречна недостатъчност.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *