варикоза, варикозни рани

Рецептите на Ванга срещу варикоза и варикозни рани

Варикозата е опасна с това, че веднъж пипнала своята жертва, я мъчи цял живот. И грозно изглеждащите разширени вени далеч не са най-голямата беда.

Много по-страшни са тромбите, които се образуват в отслабналите вени и с потока кръв попадат в сърцето.

Варикозата заплашва хората, които с часове стоят прави пред рафтовете в магазините, учителите пред черната дъска, готвачите в големите кухни и кого ли още не. Болестта може да засегне и жените, които вземат противозачатъчни таблетки и се лекуват с хормонални препарати, както и хора със сърдечносъдови проблеми.

Благодатна почва за варикозата е и затлъстяването. Тази болест може да се развие и при бременните.

КАКВО ВКЛЮЧВА ТЕРАПИЯТА?

Консервативните медицински методи не могат да излекуват радикално варикозно разширените вени. Носенето на еластични бинтове или чорапи, лечебната физкултура, лекарствените препарати – всички тези средства само временно подобряват състоянието на венозната система и само до известна степен възпрепятстват по-нататъшно развитие на патологичния процес.

По отношение на хирургичното лечение на варикозно разширените вени има доста противоречиви мнения. Според някои специалисти лекуването на варикоза със скалпел е направо противопоказно. Според тях, ако болният се съгласи на операция по отстраняване или слепване на кръвоносните съдове, настъпва временно подобрение, но след това винаги се стига до рецидив, болестта се връща отново, и отново.

Ако възникне потребност от операция на слепена вена, тя протича много тежко и може да се съпътства с голяма загуба на кръв. И още нещо: двата крака са неотменна двойка – ако при варикоза се оперира единият крайник, бъдете сигурни, че след година-две ще се наложи същото и за другия.

КАК ПОМАГА НАРОДНАТА МЕДИЦИНА?

В древността за лечение на разширени вени са носели медни гривни. А ние ще ви предложим някои от рецептите на прочутата Ванга.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Рано сутринта намокрете с утринна роса един чаршаф и увийте с него краката си за 10-15 минути.
  • Ходете сутрин в росата с памучни чорапи. Когато се намокрят, не ги сваляйте. Оставете ги да изсъхнат така.
  • Залейте шепа зелени орехи със зехтин, така че той да е над нивото им поне с 2 см. Оставете тази смес на слънце за 40 дни. После използвайте сместа за намазване.

Много ефикасен метод за лечение на варикозно разширени вени са компресите с мед.

Курсът на лечение е 4 дни. На ленена кърпа се нанася слой мед и се налага в областта на разширените вени. Отгоре се завива памучна кърпа. Първия път компресът се оставя 2 часа, втория и третия – 4, а последния, четвърти път – през цялата нощ. Процедурата се прави веднъж в месеца.

Много полезен е и леденият масаж.

“Фигурин

Замразете във фризера сок от червена боровинка. Вечерта един час преди сън вземете едно ледено кубче, след това седнете на дивана и бързо масажирайте с него краката, като започнете от пръстите и стигнете до бедрата. Не ги изтривайте, нека сами изсъхнат.

Няма да е излишно да направите и следното:

преди сън легнете по гръб, вдигнете крака и ги опрете в стената.

Свикнете да ходите по-дълго време боси. Стъпалото е специална част от нашето тяло – там се намират много нервни окончания и рецептори. Когато човек ходи бос, получава приток на нови сили.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 коментара

  1. imam tromov flibit
    nezazdraviava6ti rani

    • Преди 3 месеца ме лекуваха за тромбов флибит,но сега ми рецидивира псотиазисът.Артритът ме мъчи постоянно,варикозните рани стават все повече и по големи.Нямам средства за платено лечение.Посъветвайте ме моля Ви!Къде да отида?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *