Какво е общото между Херпес Зостер и варицела

Херпес Зостер е вирусно заболяване на кожата, което се среща при възрастни хора.

Причинява се от вирус, който предпочита кожната локализация, идентичен с този на варицелата при децата.

Херпес Зостер се причинява от Herpes virus varicellae, т.е. херпесен вирус на варицелата (Virus varicella-zoster) – VHZ. Заразяването с този вирус става по капков път още докато детето е на 2 до 10 години. Инкубационният му период е от 1 до 3 седмици, след което се развива виремия (вируси в кръвта), израз на която е варицелата – дребната шарка.

Заразяването с вируса преминава през три етапа

  • латентно заразяване;
  • скрито протичане;
  • реактивация, което значи повторно активиране на вируса.

След заразяването и активното протичане на варицелата се развива имунитет. Под негово влияние инфекцията преминава в латентно (скрито) състояние в ганглиите на сетивните нерви. Тя остава там през целия живот на човека, макар че може и да не рецидивира. Развитието на Херпес Зостер е израз на рецидив (повторното активиране) на латентната инфекция на VHZ.

Боледуват предимно възрастни и стари хора от двата пола и много рядко деца. Заболяването протича в две фази: предеруптивна и еруптивна. В предеруптивната фаза се появява силна болка на засегнатото място. Оплакванията са от лек сърбеж и чувство за повърхностно парене до силна невралгична болка. Заедно с това може да се появи намаляване или увеличаване на чувствителността на засегнатия участък.

Околните лимфни възли се увеличават

Температурата може да се повиши до 38 градуса. Общото състояние на болния започва да се влошава. Еруптивната фаза е червеникаво-сив кожен обрив по хода на даден нерв. Върху зачервяването се появяват мехурчета на групи. Съдържимото им в началото е прозрачно, после потъмнява. По-късно обривите се резорбират (поглъщат, изчезват) и опадват във вид на люспици. Твърде често те се разкъсват и на тяхно място се образуват ерозии, покрити с кафеникави налепи. Заболяването преминава за 10-15 дни.

Ерозиите зарастват без белези

В зависимост от локализацията се различават Херпес Зостер около очите, около ушите, по слепоочието, по тила, между ребрата, по кръста, по хълбока, по слабините, около ануса и опашната кост, по гениталиите.

Има и много нетипични форми на Херпес Зостер – синдромът на Рамзи-Хънт.

Това е Зостер, който се характеризира с парализа на ушния и лицевия нерв.

При него обривите с излив се наблюдват по:

Дайте мнение и Вие тук!
  • ушната мида;
  • по външния слухов канал;
  • по лигавицата на глътката;
  • Херпес Зостер на втори и трети клон на троичния нерв – обривът обхваща лигавицата на устната кухина, половината небце, езика, сливиците.

Болестта може да предизвика много усложнения и рецидиви при старите хора – парализи, парези и да остави грозни белези от обривите. Това заболяване много често се бърка с обикновен херпес, а в по-ранните му фази можем да го помислим за възпаление на белите дробове, инфаркт на миокарда, заболяване на корема и др.

“Фигурин

Леките форми на Зостера, които са локализирани по кожата, имат тенденция към самоизлекуване и не изискват специфично антивирусно лечение. Те се лекуват с обичайните дози тетрациклин 1-2 грама дневно за 5-10 дни. Назначават се витамин В12, В6, В1 и С. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства. Прилагат се и локално антисептични разтвори, пудри, микстури и др. Използва се физиотерапия и ако е наложително – и успокоителни препарати.

Прочетете още за детските вирусни инфекции ТУК

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/11/26/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%81-%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

варицела

Варицела: Симптоми, първа помощ и лечение на дребна шарка

Шарката варицела. Симптоми и лечение на варицела. Варицела и бременност. Къпане при варицела. Още в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *