Стоматитът. Възпаление на устната кухина и езика

Всеки трети българин е изпитвал «пожара» в устата си, причинен от стоматит. Стоматитът е заболяване на устната кухина, което се характеризира най-вече с възпаление на лигавицата.

Причините за това могат да са различни – и външни, и вътрешни. Това налага лечението да започне с откриване на причината за заболяването.

Външни причини за възникване на заболяването

На лигавицата на устата могат да въздействат най-различни механични, химични и температурни фактори.Трябва да се проследи историята на заболяването, за да се види коя от трите причини е предизвикала възпалението.

Вътрешни причини

Често причина за възникването на стоматит са заболявания като:

  • стомашно-чревни болести;
  • нарушен обмен на веществата;
  • видовете инфекции;
  • общото отслабване на организма;
  • срив в имунната система.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО И МОГАТ ЛИ ДА СЕ СБЪРКАТ С ДРУГИ?

Ако стоматитът не се лекува, може да възникне млечница или кандидозен стоматит, който да се превърне в хроничен.

Всеки от нас трябва да се научи да различава острия от хроничния стоматит. Първият предизвиква повишаване на температурата, обща отпадналост и увеличаване на лимфните възли. Лигавицата отича, върху нея започват да се появяват мехурчета, които след това се пукат и образуват язви.

При хроничния стоматит се появява усещането за напрежение по местата, където ще се появят мехурчета дори тогава, когато все още ги няма.

Стоматитът може да възникне при…

  • увредена от травма лигавица на устната кухина;
  • възпаление на венците и зъбите;
  • неправилно поставена или неподходяща протеза;
  • натрупване на много зъбен камък;
  • приемането на гореща храна или химични вещества като лекарства например.

В такива случаи можем да говорим за травматичен стоматит, при който се започва с възпаление в устната кухина и с отоци, а след това започват да се появяват мехурчета и язви. Ако травматичният стоматит не се лекува, той може да се превърне в млечница или в кандидозен стоматит. При тази форма на заболяването лигавицата става червена като кръв, изсъхва, а след това по нея се появяват бели точки, които постепенно се сливат в болезнена бяла лента.

Много хора вече познават инфекциозния стоматит по херпесите, които се появяват вътре и около устата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОСТРАТА ФОРМА НА БОЛЕСТТА

Острият херпесен стоматит най-често възниква след първично инфектиране в устната кухина, а след това преминава в хронична форма и периодично дава рецидиви на болестта. Причина за провокирането на това заболяване могат да станат всички инфекциозни заболявания: грип, простуда, висока температура.

Какви са симптомите?

При алергия, причинена от лекарствени средства или след приемането на други химични вещества, в устата могат да се появят парене, сухота и сърбежи. В такива случаи диагнозата е алергичен стоматит. Афтозният стоматит, при който по лигавицата в устната кухина се образуват единични кръгли язвички, има инфекциозно-алергична природа.

УСТНАТА ЛИГАВИЦА НЕ БИВА ДА СЕ ДРАЗНИ

“Фигурин

След възникването на стоматит болният трябва веднага да се откаже от цигарите и от алкохола.

За бързото излекуване от стоматита е необходимо най-напред да се открие и отстрани причината, която го е предизвикала. Това може да е травмиращ фактор, инфекциозно заболяване или друго отрицателно въздействие върху лигавицата. Причина може да е и епителизацията на тъканите. В никакъв случай не трябва да се забравя и за това, как да се повишат защитните сили на организма.

Какви мерки трябва да се вземат при вече възникнал стоматит?

  • Да не се дразни с храни, напитки или лекарства лигавицата на устната кухина.
  • Пушачите да се опитат да спрат за известно време паленето на цигари.
  • В никакъв случай не бива да се приема гореща, студена и твърда храна.
  • Не бива да се пият напитки или да се консумират продукти, които предизвикват парене в устата (люти чушки, горчица, хрян, газирани напитки и др.)
  • Най-добре е болният да се храни със специална тръбичка, за да се намали рискът от причиняване на нови травми в устата.
  • Известно време храната трябва да се приема във вид на каша и супи.
  • Задължително е пиенето на поливитаминен чай.

След като болният се нахрани, да изплакне устата си с чиста вода, а след около пет минути да изплакне отново с 30-процентов разтвор от мед (една чаена лъжичка мед в 100 мл преварена вода с температура от 30 до 40 градуса). Изплакването да се прави след всяко хранене и преди лягане вечер.

ВЪЗПАЛЕНИЕТО В УСТАТА МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА С ПЧЕЛЕН КЛЕЙ

Взема се парченце пчелен клей, голямо колкото орех, и се поставя в 100 г чист спирт. Престоява десет дни, докато се разтвори. С разтвора се мажат венците и лигавицата на устната кухина. Този разтвор чудесно се отразява и при гастрит, но тук се приема вътрешно. Капват се 10 капки в супена лъжица с вода и се пие 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Има и още една, оцеляла през годините, рецепта. 50 гпчелен клей се размеква на кашичка на водна баня и се нанася върху болните участъци по лигавицата на устата. Може да се приложи лечение и с брезова кора.

Когато венците са възпалени, е добре да се дъвче като дъвка брезова кора – така здравите венци се масажират, а болните се лекуват.

Използвайте черен оман и водно пипериче.

Смесват се по 50 г черен оман, нар, водно пипериче, невен и лайка. Слага се 1 супена лъжица смес в 400 мл вряла вода и се вари 5 минути. Кисне 2 часа. С течността се прави жабурене през 3 часа 5 пъти дневно в продължение на 10 дни.

Дъбовата кора също има лечебни свойства

Дайте мнение и Вие тук!

Едно парче дъбова кора се вари 1 час. Отварата се сипва в чаена чаша и в нея се капват 3 капки мента (от аптеката). Устата се изплаква добре.

Дряновите кори действат противъзпалително

Прави се гъста отвара от дрянови кори, след като шепа от тях са врели половин час в литър вода. Прецежда се и в отварата се слагат малко стипца и лимонтузу. Жабури се с 1 кафена лъжичка през 3 часа 5 пъти дневно, но само преди обяд.За същата цел може да се дъвче смола от бяла мура един час 2 пъти месечно.

Подъбиче и невен действат успокояващо

При гнойно възпаление на венците се смесват по 50 г имел, жълт кантарион, черен оман, подъбиче и невен. Една супена лъжица от сместа се слага в 400 мл вряла вода, вари се 5 минути и се оставя да кисне 2 часа. Устата се жабури през три часа пет пъти дневно в продължение на 10 дни. Солена цинкова водаубива микробите

Солената цинкова вода, която е изключително полезна при стоматит, се прави по следния начин.

Разбърква се сол в чаша вода, която е стояла 5 часа в съд от цинк. Най-напред се прави двеминутно жабурене с тази солена вода, а веднага след това венците се мажат с камфоров спирт.

Добре е, ако няколко дена подред се прави жабурене с вода и стипца.

Добро средство против стоматита е намазването на лигавицата на устната кухина със следната смес.

Една ампула витамин В1 и около 5 г глицерин се разбъркват. Преди да се намажат венците и лигавицата в устата, се натъркват със сода бикарбонат.

Първоначално публикувано на:11.01.2008 @ 17:51

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. ирина василева

    здравеите,има следния проблем възпаление на устна кухина моля за съдеиствие как да се излекувам с какви продукти и лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *