Съветите на специалистите трябва да се спазват дори и да се грижите за косата си у дома

Грижи за косата при тънък косъм, плътна коса и косопад

Мит е, че честото миене изтощава и омазнява косата. „Косата може да се мие всеки ден, това не й вреди”, казва фризьорката Мариет Манчева.

По-важно е продуктите, които се използват, да са за определения тип коса, както и правилно да се нанасят.

Шампоанът не се нанася направо върху косата, а с ръце се разнася от краищата към скалпа. Задължително е 2 пъти да се измива косата с шампоан.

Балсамът се слага от средата на дължината към краищата. А маската не се втрива в корените, добре е да престои 2 часа или поне половин час.

Върху косата се поставя найлонова шапка и отгоре кърпа. Затоплянето помага продуктът по-лесно да бъде усвоен от косъма.

След това се отмива хубаво. Новост са продуктите, които след впръскване в косата неутрализират неприятните миризми.

Ако имаме тънък косъм

Добре е да ползваме леки продукти за коса, за да не се слепва. Кристалите не са подходящи. При подстригване не бива да се етажира, тъй като изглежда още по-тънка. За да й се придаде плътност, има специални техники.

„Вафличките, които много жени си правят за по-бухнала естествена коса, са демоде, казва Мариет Манчева. – Има много продукти за обем но е добре фризьорът да прецени в зависимост от типа коса.

С различните видове шампоани и балсами за обем резултатите не винаги отговарят на очакванията. Понякога тънката коса се наелектризира и става по-суха.”

Дайте мнение и Вие тук!

Ако имаме плътна коса

Плътната коса страда от мазни корени и сухи краища. Хубаво е да се направи консултация с лекар, за да се установи дали не е на хормонална основа. В подобни случаи и най-скъпите шампоани и балсами не помагат, докато не се отстрани причината. Ако не е резултат от заболяване, се ползва по-тежка маска или балсам, които се нанасят само по краищата, без да се реши цялата коса, а само от средата надолу. Когато се ползват професионални продукти, не трябва да се сипва голямо количество, а само няколко капки от шампоана или балсама. Те са концентрирани и о се измиват, а като останат, при обработка-преса, сешоар или маша косата ще пострада.

При косопад

През зимата косата по-бързо се изтощава поради намаляването на витамините в организма и напролет тя започва да пада. Добре е след всяко измиване да й правим фрикция. Може и с продукт за ускоряване на растежа й.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В продължение на 5 минути с върха на пръстите на ръцете, но с ноктите, не с възглавничките, енергично се разтрива скалпът. По този начин се стимулира кръвообращението, което благоприятства растежа на косъма. Препоръчват се и ампули при косопад, които се ползват месец. Има и шампоани, лосиони, като някои се нанасят без отмиване.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Биотин 10000. За косопад

Мнения за Биотин за коса: Топ 10 най-добри таблетки и др.

Мнения за Биотин 10000. Таблетки за коса и при косопад. Топ 10 за най-добрия Биотин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *