масло от бутрак
02 масло от бутрак

Бутрак (Охтивче, Камшик, Чичак, Мастика, Ребник)

Билката бутрак е широко известна и се използва с успех при жлъчно-чернодробни заболявания.

Също така е прекрасна и при бъбречни болести, кожни болести, както и при нощно напикаване, хемороиди.

Външно – употребява се под формата на лапи при мозъчнозаздравяващи травми.

Масло от бутрак

Много популярно напоследък е внасяното от веригата „Берьозка“ масло от бутрак. То се ползва за оправяне на чуплива или суха коса, като я прави по-свежа и еластична. Също става и за мазане на лицето и скалпа, като успокоява кожата и я подмладява. За да има ефект върху косата, тя трябва да се намаже с маслото и да стоите така един час. После миете с шампоан, по възможност мек. Също е добро за придаване на форма на косата, вместо лак за коса. Трябва да внимавате да не ви влезе в очите, защото може да пари и да ви навреди на зрението. Руснаците го продават на 2.50 лева.

За венци и зъбобол

Начин на употреба:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Вземат се 1-2 стръка, варят се 10-15 минути
  • Отварата се прецежда и с нея се жабури 4-5 пъти дневно.

За болки в ухото.

  1. Взема се 1 стрък от тази билка, нарязва се на дребно, вари се 20-25 минути.
  2. Отварата се прецежда грижливо и с нея се промива болното ухо 1-2 пъти на ден.

Пълно име: Триделен бутрак. На латински: Bidens tripartita. На английски: Three-lobe Beggarticks. На руски: Череда трёхраздельная. На френски: bident tripartite или също така: bident à feuilles tripartites.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползва бял тамян за бъбреци.

Бял тамян за пиене и масло, за камъни в бъбреците и жлъчката. Мнения, рецепти

Как се ползва бял тамян за бъбреци. Масло от тамян. Мнения. Изхвърляне на камъни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *