гъбички по ноктите
Лечение на гъбички по ноктите и сигурни симптоми, по които да ги разпознаем и да ги различим от другите.

Гъбички по ноктите: причини, симптоми, лечение

Гъбички по ноктите: откъде се вземат? Как да разпознаем инфекцията? Съвременни и традиционни средства за лечение на гъбички по ноктите. Медикаменти за външно приложение и за вътрешен прием. Терапия с лазер; билки и домашни средства

Гъбички по ноктите – това е истинска напаст!

Този вид заболявания причиняват много неприятности на човека. Не си мислете, че става дума само за неприятния външен вид: гъбичките действат разрушително на имунната система. Лечението в подобни случаи е дълго и не винаги успешно. Понякога постигаме успехи благодарение на новите медикаменти – друг път силна е народната медицина. Народните средства в много случаи са доказали ефективността си при поколения наред, като при това нямат тежките странични ефекти от немалко медикаменти.

Какво е онихомикоза, гъбички по ноктите?

Онихомикоза – това е заразно заболяване, което може да застраши здравето на всеки човек. Много често от гъбички по ноктите страдат хора, които вече са били заразени с гъбички по ходилата или по кожата на ръцете. Болестта е коварна: първоначално симптомите са почти незабележими. Точно това е причината инфекцията да се развива доста време безнаказано и засегнатият човек да не предприема нищо: той просто не е наясно за проблема си. За това е важно всяко съмнение в тази посока да се провери при специалист, защото навреме започнатата терапия означава по-добри шансове за успешно излекуване. При лечението се използват медикаменти, които не са особено скъпи; подборът им е индивидуален и зависи от степента на поражение и индивидуалната поносимост.

Причини за гъбички по ноктите

Основните причини за гъбички по ноктите са известни на всички, но повечето хора са убедени, че това не ги засяга – че не може да им се случи. Това обаче е мислене само докато се заразиш: това всъщност става много по-често, отколкото можем да си представим.

Заболяването е резултат от гъбична инфекция. Вредните патогени се размножават удивително бързо, ноктите започват да се цепят, задебеляват и разпадат, постепенно разрухата ги обхваща. Специална роля в развитието на тази микоза има засиленото потоотделяне – хиперхидроза, нарушената обмяна на веществата, наличието на заболявания като диабет, СПИН, на затлъстяване, отслабена имунна защита при лечение с антибиотици или орални контрацептиви.

За да се предотврати появата на този проблем, трябва да се спазват няколко задължителни правила:

  • Да не ходим боси на обществени места;
  • Да не използваме чужди обувки, да не купуваме обувки секънд хенд;
  • Ако ползваме вана – периодично да я почистваме с дезинфектанти;
  • Да използваме противогъбични аерозоли;
  • Да поддържаме хигиена на краката; да държим краката винаги топли и сухи.

Рискът да се заразим с гъбички е постоянен: това може да се случи в обществения транспорт, в магазина, в басейна, при боса разходка по плажа, скачайки на батут и извършвайки най-обикновени, делнични неща. Краката са най-слабо защитени от риска да пипнем микоза, тъй като постоянно са в непосредствен контакт с околната среда.

Симптоми на онихомикоза

Първоначално заразеният нокът не се различава особено от здравите и не създава проблеми. После започват да се появяват симптомите на гъбичната зараза:

  • Повърхността на нокътната пластинка придобива неприятен, мътен оттенък;
  • Нокътят започва да се отлепва от ложето, да се разслоява;
  • Болният нокът губи обичайната си форма, започва да задебелява и да придобива неугледен вид;
  • Кожата между пръстите  започва да се цепи и засегнатият човек изпитва дискомфорт и болки при ходене;
  • Кожата по пръстите на краката се бели и пада на люспи;
  • Появява се сърбеж между пръстите на краката.
гъбички по ноктите
Не е трудно да се разбере, че става дума за гъбички по ноктите

Лечението на въпросните гъбички по краката е най-ефикасно, ако започне още в началния стадий на инфекцията. В този случа въпросът може д се разреши дори само с локални външни средства – мазила, лакове и народна медицина. При занемарени инфекции се налага и прием на системни медикаменти, перорални таблетки. Разбира се – тогава лечението е по-продължително.

Лечение, общи принципи

Лекарствата за терапии при гъбички по ноктите в общи линии се делят на две групи:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Първа група – местни средства за приложение. Това са кремове, гелове, унгвенти, лечебни лакове и пластири. Подобни продукти вършат работа само в началния стадий на инфекцията;

Втора група – системни антимикотици, които се вземат перорално. Обикновено това са капсули и таблетки, потискащи развитието на гъбичките. Те блокират разпространението на микозите, имат продължителен ефект и значително намаляват риска от рецидив на заболяването.

Препаратите, които се използват за системно лечение на онихомикозите, обикновено са токсични и често демонстрират странични ефекти. От друга страна достъпът до тях не е труден и така рискът от проява на споменатите странични ефекти е доста висок – особено в случаите на самолечение. Гъбичните инфекции все пак се развиват строго индивидуално и един неспециалист трудно може да прецени дали даден препарат, който е бил успешен при пациента Х, ще постигне същия ефект и при пациента У. по тази причина системното лечение трябва да се предостави на специалист – макар немалко пациенти да се стесняват от проблема си и често се пробват да се справят с него сами.

Лечение на гъбички по ноктите на краката

Известно е, че гъбичната инфекция по ноктите на краката е нещо, което не изчезва от само себе си. Гъбичките са доста упорити и при развитието си поразяват всички части на нокътя, разрушават го и после започват да съсипват други нокти, а нерядко и кожата на стъпалото.

До неотдавна този проблем е бил определян като неизлечим, но днес е възможно успешно и пълно излекуване на гъбичките по ноктите на краката с помощта на съвременни медикаменти. Все пак това лечение е доста сложно и изисква професионална компетентност, разностранен и системен подход. В зависимост от степента на поразяване такова лечение може да продължи от 2-3 седмици до няколко месеца.

Особености при лечението на ръцете

Ноктите на ръцете са подложени на значително повече рискови контакти и вероятността да се инфектират с гъбички е доста висока. На първо място – небрежното боравене с битова химия и постоянното мокрене на ръцете водят до уязвимост, до изтъняване на пластинките, до постоянно наличие на различни ранички и драскотини. Всичко това са благоприятни условия за инфектирането. Рискът нараства при несръчното самостоятелно боравене с пилички и ножички, с евтини лакове, когато сами си правим маникюр. Всъщност – и професионалистите могат да ни докарат беля на главата, ако инструментариумът и кърпите им не са дезинфекцирани според правилата. Съвсем реална е опасността именно маникюристката да ви лепне гъбички, от които дълго няма да се отървете. Ако държите на добрия вид на ръцете и ноктите си и поддържате маникюр – правете го на сигурно място, при надеждни условия.

гъбички по ноктите
При гъбички по ноктите без лекар трудно ще се справите

Лакове за гъбички по ноктите

Съществуват цяла гама продукти, известни като лечебни лакове за нокти. Болният нокът се покрива с лака през определени периоди от време – различни за различните продукти. Лакът съдържа активни компоненти, които блокират растежа на гъбичките и по този начин инфекцията постепенно се преодолява.

Батрафен, циклопирокс (циклопирокс оламин)

Медикаментът батрафен – лечебен лак за нокти, съдържа активната субстанция циклопирокс. Полагането на лака върху нокътя дава възможност на активната съставка да проникне за 1-2 денонощия до патогените и  да ги ликвидира. Постепенно засегнатата от гъбички пластинка се изчиства и израства здрав нокът. Веществото се нанася върху нокътя през ден; веднъж седмично нокътят се изчиства с памуче, потопено в алкохол.   При почистването трябва да се отстрани с пила и ножица възможно най-голяма маса от болния нокът. През втория месец на терапията батрафен се полага върху болните нокти два пъти седмично, а през третия – един път. С тази поддържаща доза лечението може да продължи общо до 6 месеца. Бременни и кърмачки избягват продукта. Продуктът е на цена 26 лв за 3 г.

  • Циклопироксът представлява широкоспектърен антимикотик, ефективен срещу широка гама от гъбички, плесени и дрожди. Възможно е да предизвика алергични реакции, изразени в парене, зачервяване и сърбеж.
Екзодерил нейлнер

Този продукт е квалифициран като тип “2 в 1”: освен лечебен ефект постига и подобрен външен вид на болния нокът. Третирането с него осигурява изсветляване на нокътната пластинка; освен това приложението му е лесно – не се налага допълнителна обработка на нокътя, например пилене.

  • Полагането на лечебния лак гарантира подобряване на външния вид в рамките на една седмица. Продуктът прониква в тъканта на нокътя и променя средата – тя става неблагоприятна за растеж на гъбичките и той се прекратява. Продуктът се използва в рамките на първите 4 седмици всекидневно – по два пъти, след което по веднъж до момента, в който се оформи здрав нокът. Трябва да се внимава при полагането лакът да не попадне в очите или да се вдишат парите му. Възможни са алергични реакции, които се изразяват в обриви или оточност на тъканите в съседство с болните нокти. Ако потенциалният потребител е диабетик или има проблеми с кръвообращението, задължително се консултира за безопасно прилагане на лака. Цената на опаковка от 15 мл е около 30 лв.
Полинейл

Още един лечебен лак при гъбички по ноктите: той се използва само от потребители над 18-годишна възраст. Подходящ е за гъбички по ноктите на ръцете и на краката, както и за кожата в непосредствено съседство – ако е засегната от микоза. Лакът е с широк спектър на действие. Ефектът от това действие е блокиран растеж на гъбичките и изчистване на засегнатите нокти.

Лакът се полага върху измит и подсушен нокът вечер, преди лягане. Третира се и ивица от кожата в съседство с ширина 5 мм. Мястото не бива да се мокри най-малко 6 часа. Няма нужда от пилене, само внимателно изрязване на израслия нокът. За почистване преди следващата процедура е достатъчно измиването с вода. Лечението е всекидневно и продължително; за ноктите на ръцете са необходими около 6 месеца, а за краката – от 9 до 12. опаковка от този лак 3.3 мл струва към 34 лв.

Нейлнер рипеър

Лечебен лак за нокти с доказан ефект; опаковка от 5 мл струва около 26 лв и е достатъчна за около 300 прилагания. Започва се с по две апликации дневно през първите 4 седмици и се продължава с по една до пълното възстановяване на нокътя. Не е необходимо изпиляване; ноктите се “лакират” внимателно, като предварително се избутват кожичките и се покрива цялата повърхност и под свободния ръб на нокътната пластинка.

Други лакове

Други лечебни лакове се препоръчват като средство за заздравяване, против  нацепване и чупене (Силилево-лак). Специални против гъбички имат още марките Шол и Урго. Принципите им на действие са подобни на вече описаните; такива са и цените.

Лекарства за пиене

Лечението с медикаменти за локално външно приложение не винаги дава желания резултат при гъбички по ноктите. Инфекцията е упорита, а и немалко хора се заемат с терапия едва когато заболяването вече е напреднало. Тогава на ход са системните средства – таблетки, които трябва да се приемат перорално. Тук вече всяка самодейност се изключва, особено ако потребителят има някакво хронично заболяване и приема други лекарства – те не винаги могат да се съчетават с противогъбичните.

Орунгал на капсули

Орунгал на капсули е противогъбичен продукт с активна съставка итраконазол. Гъбички по ноктите е един от възможните проблеми, с които медикаментът трябва да се справя. Препоръчван е и при микози на меки тъкани и вътрешни органи. Противопоказан е при алергия към някой от съставките, при бременност, при сърдечна недостатъчност. Не трябва да се комбинира със статини, лекарства за сърдечна недостатъчност и ангина пекторис, сънотворни, антипсихотици, лекарства за тумори, малария и пр.

При съчетаване с други лекарствени групи лечебният ефект може да се усили или отслаби и това означава корекция на дозите орунгал, препоръчвани при гъбички по ноктите. Приемът е по индивидуална програма: една или две капсули, веднъж или два пъти дневно – в зависимост от естеството на проблема. Този прием може да продължи по схема до три месеца, а възстановяването на нокътя още до 9 месеца след края на лечението. Цената на капсулите орунгал е 20 лева за опаковка от 15 по 100 мг.

Итраконазол фунгизол

Итраконазол фунгизол е противогъбичен препарат под формата на капсули за перорален прием. Препоръчван при гъбични инфекции със засягане на ноктите, вътрешни органи, устата и очите, кожата, влагалището. Ефективен при гъбички и дрожди.

Приемът е противопоказан за бременни, деца и хора в напреднала възраст. Капсулите се вземат след хранене, с малко вода. При лечението на гъбички по ноктите се прилага т.н. пулсова терапия, в която има редуване на дни “”с и дни “без” медикамента; редуването е по специална схема.  Препоръчва се прием на една или две капсули дневно, веднъж или два пъти, като лечението продължава активно около три месеца. Цената на продукта, който се взема при лекарски контрол, е 14 лв за 15 таблетки от 100 мг.

Фунгофин за пиене, крем и спрей

Фунгофин е противогъбичен продукт; под формата на таблетки за пиене се препоръчва при гъбични инфекции по ноктите, кожата и скалпа. Активна съставка в пероралната форма е компонентът тербинафин. При поглъщането на хапчетата в подходяща за пациента доза активната съставка се концентрира в инфектираните зони и убива патогените. Лекарството е ефикасно, но не може да се използва при пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания. Противопоказано е при деца под двегодишна възраст. Не се препоръчва за бременни и кърмачки. Стандартният прием е една таблетка от 250 мг дневно; продължителността на лечението се определя индивидуално и може да е от две седмици до три месеца. В отделни случаи се налага продължаваща терапия и след този срок. Цената на таблетките е 21 лв за 14 хапчета по 250 мг.

Кремът фунгофин обикновено се прилага при гъбични инфекции по кожата; може да е съпъхтстваща терапия при засягане на зоните около болни нокти. За предпочитане е да не се използва за деца; лечението представлява полагане на неголеми дози в проблемните зони един-два пъти дневно за две седмици. Ако в рамките на този срок не настъпи подобрение, трябва да се направи корекция на терапията. Тубичка фунгофин крем е на цена 8 лв за 15 г.

Спрей формата на продукта предлага възможност за използване на еднопроцентов разтвор от същия активен продукт. предназначена е специално за гъбички по кожата – в различни зони, и се използва за лечение на пациенти над 18-годишна възраст. В редица случаи се налага съчетаване на пероралния прием на фунгофин с крем или разтвор под формата на спрей. Един флакон спрей се продава по 8 лв за 30 мл.

Кетоконазол, низорал

Кетоконазол под формата на таблетки, както и лекарства с тази активна съставка, предназначени за перорален прием, са препоръчани за спиране в ЕС заради високия риск от токсичен хепатит при лечението на гъбични инфекции. Уврежданията на черния дроб са вероятни и поради факта, че тази група продукти се вземат продължително заради характера на гъбичните инфекции – особено тези по ноктите. Обикновено способността на кетоконазоловите въздействия се използва при прилагането на външни форми – крем и шампоан. Ефикасен и търсен продукт в тази посока е низорал.

Крем низорал съдържа 2% кетоконазол. Препоръчва се при гъбични инфекции в различни зони на кожата. Тубичка от 15 г струва около 4 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечебните шампоани низорал и кетозал спасяват от пърхот, себорея и различни гъбички по скалпа. Цените на продуктите варират от 8 до 15 лв.

Флуконазол. Ламизил за пиене

Флуконазол под формата на капсули за перорален прием е медикамент, прилаган при широк спектър от микози, включително коментираната по ноктите. Активната съставка флуконазол спира растежа и размножаването на патогените, като по този начин осигурява условия за преодоляването на инфекцията и за възстановяване на засегнатите тъкани. Капсулите се приемат по схема, изработена от дерматолог. Лечението на гъбички по ноктите може да продължи до една година. Цената на продукта е около 16 лв за 4 капсули по 150 мг.

Ламизил е продукт, по-популярен с формата си за локално външно приложение – крем, гел, спрей. Има и таблетки ламизил и точно те се препоръчват при гъбички по ноктите на ръцете и краката. Цената на опаковка от 14 таблетки по 250 мг е 13 лв. Приемът е веднъж дневно – по една таблетка от 250 мг за възрастни, а за деца над две години дозата се изчислява в зависимост от теглото и диагнозата. Терапията продължава от 6 до 12 седмици.

Други перорални лекарства

Тербинафин и миконафин са други варианти на антимикотици, приемани перорално при гъбички по ноктите. Както и ламизил, те са с активна съставка тербинафин; механизмът им на действие е един и същ. При избора има значение лекарската препоръка с оглед състоянието на пациента, както и понасянето на продукта и не на последно място – цената.

Гелове, кремове и мазила

Най-безпроблемна за прилагане изглежда групата противогъбични кремове, гелове и мехлеми. В този случай не можем да очакваме тежки странични ефекти, каквито понякога се наблюдават при перорален прием на таблетки и капсули. Изискването за редовна употреба за продължително време обаче си остава; в интерес на истината – не всеки е способен да го изпълни!

Гел ламизил

Ламизил под формата на лечебен гел (дермгел) или крем обикновено се прилага като съпътстваща терапия за лечението на гъбички по ноктите. Самостоятелно тези продукти се използват за микози по кожата. Ако гъбички по ноктите се лекуват с таблетки за перорален прием, външното прилагане на ламизил е добавка за по-пълноценно и сигурно излекуване. Аплкациите се правят 1-2 пъти дневно, според потребностите и с продължителност, препоръчана от дерматолог.

Помага ли антифлегмин?

Антифлегминът е един от ветеринарните продукти, горещо препоръчвани и реално прилагани и за човешки болежки. На този продукт му приписват множество полезни въздействия – според отзиви на потребители той върши работа при болки в ставите, разширени вени и хемориди, псориазис, при локални кожни възпаления. Активните му съставки са фенол и камфор; тубичка от 100 г струва 5-6 лв, продава се във ветеринарните лечебници и зоомагазините. Заразеният нокът се маже тънко сутрин и вечер, а при подобряване само вечер. След пълното възстановяване на ноктите продължаваме с поддържащи апликации един-два пъти седмично.

Верутол (Verrutol)

Този продукт се продава онлайн и представлява комбинация от салицилова киселина и флуороурацил. Препоръчва се като отлично средство срещу гъбички, папиломи и кокоши тръни. Цената на шишенце от 15 мл е около 15 лв.

Цитросепт

Знаем, че цитросептът представлява биоконцентрат от грейпфрут; лечебният акцент е заложен във високия процент биофлавоноиди. Действа противовъзпалително; могъщ антиоксидант, антисептик, природен антибиотик. При гъбички по ноктите подходящ е разтворът, който може да се набави от аптеката – шишенце от 10 мл струва към 15 лв. Един-два пъти дневно болният нокът се маже с разтвора. Използва се без разреждане; периодично мъртвата тъкан се изпилява. Лечението може да продължи 3-4 месеца, до пълно изчистване на нокътната пластинка.

Антимикотичен спирт

Продуктът антимико-бета или антимикотичен спирт представлява смес от етанол, ацетон, салицил и нафтол. Продуктът е предназначен за лечение на гъбични инфекции; прилага се до два пъти дневно в продължение на 10-14 дни. Противопоказан при бременност, кърмене и деца под 6 години. Не се препоръчва при пациенти с бъбречна недостатъчност и проблеми на периферното кръвообращение. Може да бъде ефикасен само в ранна фаза на микозата.

Зеленият гранофурин

Гранофурин е стар лекарствен препарат, доказан антисептик с богат набор от полезни съставки. Обезболява, овладява възпалението, подпомага прибирането на отока, ускорява зарастването. Използва се основно за афти и ранички в устната кухина и по кожата. Доста хора го препоръчват като допълнително средство при комплексно лечение на гъбички по ноктите. Отличителната черта на продукта е специфичното зелено оцветяване на третираната тъкан. Не е скъп, стандартната опаковка за дълготрайна употреба е 3-4 лв.

Освен гранофурин може да се пробва и с гранулин – този медикамент е ветеринарен вариант на гранофурина. Има и маз гранулин, която цапа по-малко и еи удобна за прилагане.

Екзодерил

Екзодерил  е продукт, предлаган под формата на лак за нокти, крем и разтвор с антимикотичен ефект. Активната съставка е нафтифинов хидрохлорид; при гъбички по ноктите се практикува намазване веднъж дневно. Ноктите се изпиляват и трябва да са почистени и подсушени преди полагането на екзодерил. И в този случай лечението е продължително – трае с месеци и трябва да се провежда всекидневно. Тубичка екзодерил крем от 15 г струва 8-9 лв.

Разтворът екзодерил се прилага по същия начин; както и крем екзодерил, той не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Не се препоръчва при бременност и кърменеЦената на флакон от 10 мл е 10 лв.

Калиев перманганат

Антисептик с доказан ефект; прилага се под формата на разтвор за дезинфекция. Важно е да бъде в ниска концентрация, тъй като силният разтвор или попадането на крисалчета върху кожата причиняват некроза на засегнатата тъкан. Калиевият перманганат може да се използва като допълнително средство в комплексна терпия на гъбички по ноктите – разтвор за промивка и предпазване от патогенни въздействия.

Други мазила

Още един разтвор с антимикотичен ефект може да бъде препоръчан при лечението на гъбички по ноктите: това е антимико-ацид. Представлява съчетание на салицилова и бензоена киселина. Може да бъде допълнително средство при комплексно лечение на гъбички по ноктите.

Предимно на кожни микози са средства като канестен, дактакорт, при част от които има съчетаване с кортизонови компоненти. В някои случаи инфекцията обхваща нокът и прилежащи кожни зони и така прилагането им е оправдано.

Лечение с лазер

Съвременните клиники предлагат и лечение на гъбички по ноктите с лазер. Това е терапия с модерна апаратура, която се предлага при неуспешно приложение на перорални таблетки и капсули или ако системното лечение е противопоказано – например при заболяване на черния дроб. При лазерната терапия болните нокти се облъчват при специални условия, така че лазерният лъч прониква в дълбочина и блокира растежа на патогените. Облъчванията се правят през интервал от една-две седмици; първи резултати могат да се очакват след едномесечна терапия. След оценка на постигнатите резултати сеансите могат да се разредят до един на месец и обикновено след 6-7 процедури лечението е изпълнено.

Други методи

Предмет на доста спорове е методът Зепер (Zapper) или резонансно-честотна биорезонансна терапия. Антимикотичният ефект при него се постига чрез въздействие с електрически сигнали от радиочестотния диапазон. Облъчените патогени загиват или не могат да се възпроизвеждат, което решава и проблеми от типа на гъбички по ноктите (zaper.info).

Лечение с домашни средства

Правилото е при гъбички по ноктите да търсим лекар – но понякога е възможно да се справим и с прости домашни средства. Най-малкото, да облекчим неприятните симптоми и да добавим лечебен ефект към някой медикамент. Ето как:

Ябълков оцет

За лечение на гъбички по ноктите се използва качествен ябълков оцет – добре е да си го приготвите сами или да си купите за 6-7 лв бутилка органичен с несъмнени качества на естествен продукт. Правилото е засегнатите нокти да се намазват с оцет един-два пъти на ден – разбира се, като добавка към медикаментозно лечение. Някои лечители препоръчват преди апликации нокътната пластинка да се изпили, за да може киселината да проникне пълноценно до патогените и да блокира тяхното развитие.

Масло от чаено дърво

Това етерично масло се купува от щандовете за качествена козметика или от аптеките. Продуктът е силен антисептик и се използва неразреден. За една апликация обикновено са необходими 4-10 капки масло. Процедурите се изпълняват 2-3 пъти дневно, в продължение най-малко на две седмици. Допустимо е и по-продължително прилагане, но само под лекарски контрол. Този вид лечение не се използва при деца, бременни и кърмачки.

Спиртна настойка от чесън

Чесънът може да се прилага по няколко начина при лечението на гъбички по ноктите най-лесният е да се изчисти една скилидка, да се среже и половинките да се топнат в сол. С този естествен “тампон” се маже проблемният нокът. Друг вариант за прилагането на чесъна е да се стрие на паста и да се смеси с водка или спирт в съотношение 1:1. заразеният нокът се маже с тази гъста настойка по веднъж на ден.

Други домашни средства

Наборът от домашни рецепти може да бъде продължен с йод, хрян, морска сол, лук, мед, сода бикарбонат. Всеки от тези продукти върши работа самостоятелно, но при комбинирането им също се получават успешни лечебни средства.

  • Споделя се и рецепта за лечение на гъбички с прах за пране. Тя изисква да се приготви разтвор с гореща вода и крайниците със заразени нокти да се киснат 15 минети. Процедурата се изпълнява всеки ден до постигане на промяна.
  • В литър гореща вода сипваме по една чаена лъжичка сода бикарбонат и кислородна вода. Изчакваме 3-4 минути и намазваме ноктите с помощта на тампон. Крайниците се опаковат в найлонов плик за един час. Прави се два пъти дневно.

__________________________________________________

Източници:

http://simptomy-lechenie.net/chem-lechit-gribok-nogtej-na-nogax/

http://www.zacepilo.net/gribok-nogtej-lechenie-preparaty-nedorogie-no-effektivnye/

Лечение народными средствами

Първоначално публикувано на:07.06.2018 @ 19:29

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *