лек за болно гърло
Не съществува универсален лек за болно гърло, но спазването на следните няколко съвета може значително да облекчи това толкова неприятно състояние

Най-добрият лек за болно гърло се съдържа в тези 7 съвета

Не съществува универсален лек за болно гърло, но спазването на следните няколко съвета може значително да облекчи това толкова неприятно състояние, познато на всеки човек

1. Избягване на по-твърда храна.

Хранителните продукти с по-твърда консистенция могат допълнително да травмират лигавицата на гърлото, заради което е силно препоръчително те да бъдат изключени от диетата, докато напълно не се излекуваме.

2. Подходящ лек за болно гърло са топлите супи

и каши, варените зеленчуци и много мекият хляб. Консумацията на тиква също може значително да облекчи състоянието ни, тъй като съдържащите се в нея вещества значително облекчават болката и намаляват интензитета на възпалението.

3. Наличието на повече мазнини в храната

се отразява положително на лигавицата и облекчава дишането, тъй като в тях се съдържат витамините А и Е, значително подпомагащи процеса на оздравяване.

4. Изпитан лек за болно гърло е и консумацията на лук

и чесън, съдържащи много големи количества ефирни масла и природни антибактериални вещества. Подправките с по-остър вкус обаче трябва временно да бъдат изключени от храната.

5- Препоръчвано средство при болно гърло са медът,

цитрусовите плодове, шоколадът и орехите, с които обаче в никакъв случай не трябва да се прекалява, тъй като е възможно да предизвикат кашлица, която още повече да засили общия дискомфорт, изпитван от болния. Ако все пак човек реши, че не може да мине без тях в този момент, то диетолозите препоръчват да се започне с по-малки дози, за да се види как реагира организмът, особено ако им и склонност към алергии.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Много важно е консумираната храна винаги да бъде топла,

лек за болно гърло
Не съществува универсален лек за болно гърло

но не и прекалено, тъй като твърде горещата или пък студена храна травмира допълнително болното гърло, в резултат на което лигавицата реагира на това дразнение с още повече болка.

7. Много важен лек за болно гърло е и приемът на голямо количество течности,

като освен вода се препоръчват горещо мляко, чай от джинджифил, мента или карамфил, компоти.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *