Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. Обичайното лечение. Лечение с чесън. Със зентел. Клизма при глисти. Тиквени семки. При деца. Глисти и цистит. И астма. Глисти в човешкото сърце. В черен дроб. Глисти и суши. Какво наричаме острици. Глисти и тения. Други подобни паразити.

глисти

Заразяването с глисти има тежки последици

Проблемът с глисти (аскаридоза) не е от обсъжданите с охота. Неприятно и неудобно е да се изрича, защото за всеки е ясен пътят на заразата: това паразитно заболяване е факт, когато яйца на глистите попаднат в човешката храносмилателна система чрез замърсена храна или при лоша лична хигиена. Аскарите са от групата на кръглите червеи; мъжките екземпляри достигат дължина до 20 см, а женските – до 40.

Когато чрез мръсни ръце или неизмити плодове яйцата на паразита попаднат в стомашно-чревния тракт на човек, от тях се излюпват ларви. По кръвен път ларвите попадат в черния и белия дроб; при кашляне и преглъщане малките глисти попадат обратно в храносмилателната система. Това “пътешествие” продължава средно 2-3 месеца (puls.bg).

Заразеният с глисти човек изпитва общо неразположение, може да вдига температура и е измъчван от кашлица – при отхрачване в секрета могат да се открият ларви.

Средно два месеца след опаразитяването се проявяват типичните симптоми на аскаридозата. Ето за какво става дума (по puls.bg)М

  • Болки в корема;
  • Отвращение към храната и липса на апетит – или обратно, постоянен вълчи глад;
  • Промяна в изхожданията – системен запек или диария;
  • Скърцане със зъби насън;
  • Подуване на ставите;
  • Промени в кръвната картина с анемия.

Има случаи с тежки усложнения при масирано опаразитяване, когато може да се развие пневмония или да се запушат канали на жлъчката и/или панкреаса, както и да се достигне до чревна непроходимост.

Отслабване при глисти

Това е една от обичайните последици при аскаридоза или глисти. Ясно е, че при наличието на паразитите не може да има нормално хранене. Ако заразеният с глисти отказва да приема храна или го прави по принуда, а паралелно с това е измъчван и от диария, загубата на тегло ще стане видима много бързо.

Ясно е, че организмът започва да изпитва хранителни дефицити; освен това са възможни критични ситуации, при които стомашно-чревният тракт не функционира нормално или поради запушване на канали при жлъчката и панкреаса не може да се осъществи нормална химическа преработка на храните.

Отслабването – паралелно с други типични симптоми – трябва да ориентира към точната диагноза и назначаване на подходящо лечение (revita.bg).

Кашлица

Тя е характерна за фазата, при която ларвите на глистите са достигнали до белите дробове. Кашлицата може да е суха, но може да е и влажна – продуктивна, като в храчките се виждат личинки. В зависимост от броя на паразитите заразеният може да изпитва тежест и болка при кашляне.

Има случаи, когато кашлицата се проявява с типичните признаци на астматичен пристъп, със задух. Температурата може да е повишена, а при силни пристъпи на кашлица да се наблюдава кървене. Развиват се и възпалителни процеси като при пневмониите (rozali.com).

Болки в корема и в стомаха

глисти

Мръсни ръце или неизмити плодове – това гарантира глисти в много случаи

Паразитите, с които един човек, най-често дете, се заразява, променят средата в стомашно-чревния тракт; те могат да причинят алергични реакции, усилена чревна перисталтика с болки. Болките в корема са концентрирани в областта около пъта. Те могат да бъдат причинени също от непроходимост на червата, ако се получи запушване при струпване на паразитите.

Важна подробност е, че в човешкото тяло паразитът не достига структура и размери на възрастен екземпляр (за аскарите), но присъствието му е достатъчно смущаващо и проблемно за здравето дори когато става дума за “безобидните” острици.

Това са всъщност чужди на човешкия организъм други, агресивни организми, които се хранят за негова сметка и чиито жизнени функции причиняват поражения на практика на всички вътрешни органи и кръвта. Понякога усложненията създават критични за здравето ситуации, а картината на заболяването напомня на тази при онкологични заболявания и точната диагноза е проблем (jensko-zarstvo.com).

Запек. Разстройство (диария)

Паразитните червеи, включително т.н. острици (глисти) причиняват сериозни отклонения във функционирането на човешкия организъм. Ако са в голямо количество, те могат да образуват тапа в някоя от чревните гънки и да причинят чревна непроходимост.

Запушените от тях пътища на жлъчните сокове директно водят до невъзможност за нормално функциониране на “програмата”, която освобождава тялото от отпадните продукти. Резултатът е хроничен запек.

Обратно – поради специфични функции на паразитиращите организми човешкото тяло-приемник губи натрия и хлоридите си и този дефицит причинява диария. Двете състояния могат да доведат до тежки усложнения и да провокират други заболявания. Неслучайно се казва, че паразитите в човешкото тяло отварят вратата за болестите (zdraveto.eu).

Безсъниe

Безсънието или неспокойният сън със скърцане на зъби са резултат от невротизиращото присъствие на паразитните организми. Дори без да е поставена диагноза, това присъствие смущава нормалните процеси в човешкото тяло, създава дискомфорт, необясними болки и болестни състояния. Проявата на подобни характеристики трябва да е един от сигналите, че е необходима лекарска консултация (ezine.bg).

Обичайното лечение

Има разработена медикаментозна терапия – тя е ефективна и дава резултат след няколкодневно прилагане. В много случаи е достатъчен и еднодневен прием на препоръчаното от лекар средство. В списъка на специфичните лекарствени продукти са мебендазол, албендазол, комбантрин (puls.bg).

Преболедуването от паразитни зарази не създава имунитет; водеща предпазна мярка си остава добрата хигиена.

Лечение с чесън

Чесънът помага срещу глисти по следната рецепта: 4-5 скилидки се счукват с половин чаена лъжичка сол и се заливат със 100 мл прясно мляко. Чесновото мляко се разделя на две равни части и се изпива в рамките на един ден (zdrave.ws).

Със зентел

Зентел е медикамент за лечение на паразитни инфекции. Продуктът блокира усвояването на захар от паразитиращия организъм, той постепенно изчерпва енергията си, престава да се размножава и загива.

Приемът на зентел се прави по индивидуална схема – в зависимост от вида на паразита, възрастта на заразения, килограмите и общото му здравословно състояние. Таблетките се поглъщат или сдъвкват, необходима е малко вода. При по-сложни паразитози се правят по няколко терапевтични курса със зентел.

Клизма при глисти

глисти

Тиквените семки се използват сурови като цяр за глисти

Класическа е рецептата на Петър Дънов за клизма с хладка вода, в която се прибавят счукан чесън, сол и оцет – по една чаена лъжичка от всяка съставка на 250 г вода. Такава клизма се прави в продължение на десет последователни вечери (dunov-knigi.com).

Вратига, сушен пелин и прясна лайка се смесват в равни части; 8 г от сместа се вари в две чаши вода 15 минути. Когато се охлади, се прецежда и с отварата се прави клизма (lekuva.net).

Тиквени семки

Това е класика: сигурно средство срещу паразитите, еднакво ефективно при хора и при животни. Препоръчва се консумацията им в сурово състояние – малки количества всеки ден, за профилактика. При установена паразитоза се прилагат лечебни практики; рецептите са доста разнообразни. Ето една от лесните за изпълнение: смилат се 60 грама сурови тиквени семки и се разбъркват в 400 мл прясно мляко или вода.

Добавя се по желание малко мед и/или тръстикова захар. Сместа се изпива на три пъти през 2-3 часа. След последната доза се взема рициново масло или чаша чай сена (nanocom-bg.com).

При деца

Заразени с глисти деца могат да не проявяват типичната симптоматика на паразитозите, ако инвазията е слаба. По-често обаче те започват да се оплакват от болки в корема, страдат от повръщане и/или диария, запек. Стават нервни и раздразнителни, скърцат нощем със зъби.

Колкото по-бързо се провери възможното наличие на глисти, толкова по-бързо ще се ликвидира едно потенциално огнище на зараза в дома.

Хигиената в семейството може да е на ниво, но децата са склонни да пипат много неща, да лапат паднали на земята играчки, да си играят твърде любвеобвилно с домашните любимци. Всичко това крие риск от зараза; когато тя вече е факт, трябва много бързо да се вземат адекватни мерки.

Специализираните лаборатории установяват наличието на аскаридоза по проби от фекалии, а за остриците е достатъчна анална проба. Има ефективно медикаментозно лечение за 1-3 дни, съобразено със спецификата на детския организъм (moetodete.bg).

Глисти и цистит

Паразитозите са квалифицирани като бавни инфекции, на които се обръща внимание доста след заразяването – когато започнат различни промени в организма или се нарушават функциите на отделни органи. Заразяването с глисти в съзнанието на много хора е нелицеприятен, но не и тежък здравословен проблем.

Всъщност проникналите в човешкото тяло глисти променят “механиката” и химията на организма, правят го податлив на възпаления и причиняват различни страдания. Счита се например, че възпалението на пикочния мехур и бъбреците може да бъде причинено от заселването на глисти в организма.

Циститът, проявяван и при двата пола, може в някои случаи да бъде ориентир за възможна паразитоза и си струва подобна хипотеза да бъде проверена (zdraveto.eu).

И астма

глисти

Пътят на паразитите – тении или глисти

Мъчителната кашлица – суха или продуктивна, както и пристъпите на задух с характеристики на астма, могат да са белези на паразитно заболяване. Специалистите по белодробни заболявания различават на рентгенови снимки бял дроб с паразити по редуването на участъци с кръвоизливи и с възпаления (zdrave-bg.eu).

При чести пневмонии и прояви на спастичен бронхит и астма се препоръчват изследвания за паразити, защото първопричината за описаните състояния могат да се окажат именно те.

Глисти в човешкото сърце

Паразитиращите червеи – видовете не са малко – се развиват в определени човешки органи и започват да поемат всички хранителни вещества, които са им необходими Разбира се, това води до сериозни, дори смъртоносни увреждания. В последно време все по-често се съобщава за паразити, които обичайно са се настанявали в тялото на животни, но вече превземат и човеците.

Страшен пример за това е диофиларията (holista-clinics.com). Този паразит вече е откриван в човешко тяло – предпочита сърцето и белодробната артерия. Бурното му развитие е в буквален смисъл смъртна заплаха, защото е възможно да запуши важен кръвоносен съд.

В черен дроб

Черният дроб е една от “спирките” по пътя на опасните глисти към белите дробове. След като бъдат погълнати яйцата на паразита, заразата по кръвен път плъзва към черния дроб. Това наистина е временно пребиваване, но докато са в този важен орган, паразитите създават проблеми и отключват болестни процеси.

По-нататък пътят им е през долната празна вена, дясната половина на сърцето и белодробната артерия. Черният дроб и сърцето в действителност създават условията за транспортирането на паразитната колония до белите дробове. Развитието им се нуждае от кислород – и те го получават; хранят се с червени кръвни клетки и нарастват.

Този кошмарен кръг не свършва на това място, защото паразитите, които дразнят дихателната система и биват изкашляни, при случайно преглъщане отново попадат в стомаха и червата и там вече се настаняват окончателно (rozali.com).

Глисти и суши

Увлечението – масово – по японската кухня с всъщност създава реална опасност заедно с вкусните хапки да погълнем и нещо повече. Специалисти по храненето коментират, че това е директен път към заразяване с глисти (data.bg).

Японската кухня наистина предлага екзотични преживявания, но такъв тип хранене крие рисковете си и любителите трябва да са наясно, че те съществуват. Популярното суши няма нищо общо с родната традиция в храненето, която не познава суровата риба. Но в крайна сметка това е без значение, ако изкушението те кара да рискуваш.

Какво наричаме острици

Т.н. острици са кръгли червеи, чийто път към човешкия стомашно-чревен тракт е традиционният – яйцата на паразита попадат там чрез нечисти ръце или замърсена храна. Те са сравнително дребни, мъжките екземпляри достигат до 5 мм, а женските – до 12.

Женските снасят безброй яйца в перианалните гънки – около 15 000 за денонощие; аналният сърбеж е белегът, който може да ни ориентира какъв точно е появилият се изневиделица здравословен проблем.
Остриците причиняват т.н. ентеробиоза. Характерните й състояния са болки в корема, повръщане, алергични реакции, скърцане със зъби насън.

Заразените, най-често деца, са нервни и разконцентрирани, измъчвани от аналния сърбеж. Лечението е чрез споменатите вече специфични противопаразитни медикаменти. Дава се еднократна доза с три профилактични последващи приема през интервали от 20 дни (puls.bg).

Глисти и тения

глисти

Глисти, които тялото ни храни…отвратително!

Тениите са ужасна напаст; представяме си ги като големи червеи, които изсмукват жизнените сили на жертвата си – загнездени в някой от вътрешните органи. Тениите буквално всмукват храната си от червата на гостоприемника; това са същества от паразитното семейство цестода. Могат да стигнат на дължина до десетки метри. Тялото им е сегментирано; то е едновременно с мъжки и женски полови органи.

Пътят на заразата е познат, както всеки паразитиращ организъм при лоша хигиена яйца от тенията попадат в стомашно-чревния тракт. Тениите се развиват, преминавайки през междинен и краен гостоприемник.

Човекът може да изпълнява и двете роли при различните видове.

Опасните за човешкия живот цестоди са свинска, говежда, рибешка и кучешка тения. Последната е свързана с най-много рискове заради многобройните ситуации, в които заразяването е възможно. Кучешката тения или ехинокок е пример за това как паразитът, попадайки в човешкото тяло, се огражда в капсула и започва да се развива и разраства.

Такива капсули – цисти, кисти, могат на практика да се образуват в меката тъкан на всеки орган. Спукването на такава киста, която обикновено е базирана в черния дроб, създава животозастрашаващи казуси.
Ако се опитаме да сравним глисти и тения ще трябва да признаем, че глистите са по-малкото зло.

Медикаментозното лечение при тения е доста по-сложно и продължително, а практиката обикновено е да се търси решение чрез оперативна намеса (pharmacy-bg.com).

Други подобни паразити

Специфична група са т.н листоподобни паразитни червеи- те могат да пребивават в червата или в черния дроб на човека. Друг вид са панкреасните червеи при добитъка, както и чернодробните при овцете; и двата типа се срещат и при хората (holista-clinics.com).

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Глисти – тази опасна напаст
4.33 (86.67%) 12 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Глисти – тази опасна напаст

  1. Здравейте! Искам да попитам колко време трябва да продължи лечението със тиквено семе. Благодаря.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *