Народна меди;ина за невродермит, лечение
Народна меди;ина за невродермит, лечение с кислородна вода

Невродермит: Официалното лечение и с народна медицина

Лекарите ми поставиха диагноза «невродермит». Аз съм на 38 години и имам сериозен кожен проблем, придружен с много силен сърбеж (до кръв).

Въпрос до Лекар.БГ: Сърбежите ми са по цялото тяло, най-вече по краката (подбедриците). Много ви моля, помогнете ми. Препоръчайте ми някакво лечение, с билки или каквото и да е. Ще съм ви много благодарна. (А. Павлова от Хасково)

Отговор: Невродермитът е кожно заболяване – проявяваща се на периоди хронична реакция на възпаление на кожата. Числи се към т.нар. атопични заболявания, при които имунната система реагира срещу иначе по принцип безобидни вещества, например хранителни продукти, прах, полени. Определени подгрупи на левкоцитите, които иначе обезвреждат вредни за организма субстанции, реагират срещу тези алергени.

Това води до образуване на голямо количество антитела срещу по принцип безвредните алергени и до възпаление на кожата. Невродермитът е широко разпространено заболяване, особено зачестило през последните години. Нерядко се проявява още в детска възраст и се предизвиква както от генетични фактори, така и от определени влияния на околната среда.

Лечение на невродермит

Честотата на пристъпите на заболяването зависи също така до голяма степен от влиянията на околната среда. По принцип невродермитът е нелечимо заболяване, т.е. досега не е известно лечение, отстраняващо причините за възникването му. Прилагат са обаче ефикасни терапии за лечение на симптомите, например различни видове кортизонови мехлеми.

За значително подобряване допринасят също съпътстващи терапевтични мерки. Както терапията, така и съпътстващите мерки трябва да бъдат назначени от лекар. Стандартното лечение на невродермита се основава на кремове и мехлеми, повишаващи влажността на кожата; широко използвани са кортизоновите препарати.

Приложението на тези средства води до намаляване на сърбежа и до известно успокояване на кожата.Отскоро се прилагат нов тип препарати, които не съдържат кортизон. Тяхното действие се изразява в подобряване на симптоматиката на заболяването.

Специалистът-дерматолог най-добре може да прецени каква терапия е подходяща за пациента и дали прилагането на некортизоноби препарати в конкретния случай е препоръчително или не; дали може да доведе до добри резултати.

От особено значение е комплексната терапия, включваща, освен медикаментозно лечение и грижи за пра-билното хранене, облеклото, използваната козметика и хигиената на кожата.

Народна медицина

Накрая ще поместим и една рецепта от народната медицина:

Дайте мнение и Вие тук!

40 грама ситно нарязани листа от маточина се заливат с 1 чаена чаша 70-процентен разтвор на спирт. Сместа престоява 7 дни и се прецежда. Използва се за мазане при сърбежи.

Лечение на невродермит с кислородна вода

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Според руския професор Неумивакин невродермитът може да се излекува. Този учен е известен с разработките си върху лечението с кислородна вода. Той преди години демонстрира уникален метод за чувствително облекчаване на симптомите на заболяването, а дори и излекуване от него в частични случаи. Единият начин за използването на водороден прекис е да се нанесе разтвор с кислородна вода, не по-наситен от 8 процента. Също така се правят и компреси. Но най-добре според професора е вътрешният прием. За него обаче се искат допълнителни познания, тъй като пиенето на кислородна вода може да бъде много опасно. Още ТУК:

Лечение с кислородна вода за пиене + отзиви, цена и рецепти.

По-подробен материал за невродермита

Специално разработихме и по-подробен материл за заболяването невродермит, като настоящият по-горе да служи само за нещо като увод. Погледнете го, ако искате да имате по-задълбочени познания по темата:

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Що е дерматит, Профилактика. Какво учи народната медицина

Дерматит: Причини, симптоми, лечение на видовете

Що е дерматит, какво го причинява. Дерматит, краста екзема – прилики и разлики. Видове дерматит …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.