рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Ракът на дебелото черво е вид болестно състояние, разновидност на рака. Негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 60 години.

Дебелото черво се намира на края на храносмилателната система. Състои се от сляпо черво (colon caecum), възходящо черво (colon ascendens), напречно черво (colon transversum), низходящо черво (colon descendens), сигмовидно черво (colon sigmoideum) и право черво (colon rectum).

Патогенеза на дебелото черво.

Най-вътрешната част на дебелото черво е лигавицата. Тя се явява преграда между съдържанието му и тъканите изграждащи червото. Ракът на дебелото черво е злокачествен тумор, който възниква в този слой. В повечето случаи се разполага в сигмовидното, сляпото или правото черво.

Ракът на дебелото черво е болест на съвременната цивилизация. Всяка в развитите страни се отбелязват все повече и повече случаи.

Причини за възникване на рака на дебелото черво.

Следните фактори способстват за възникването на рак на дебелото черво:

 1. начинът на хранене – преобладаването в рациона на месни, мазни и брашнени храни, недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход, наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната.
 2. задържане на фекална материя в червата (виж сивите области на илюстрацията) поради непълно изхождане и запек;
 3. заболявания засягащи дебелото черво като колит или полипи. Рискът от развитие на рак на дебелото черво започва да се увеличава след седем години от началото на заболяването и всеки следващи 10 години се увеличава с 10%, достигайки след 25 години 30%.
 4. наследствена предразположеност
 5. напреднала възраст.

Какво се случва при рак на дебелото черво?

При повишено съдържание на животински мазнини и белтъци в дебелото черво се образуват някои вещества, които допринасят за образуване на тумори. Те се наричат канцерогенни вещества. При запек, непълно изхождане (когато е в седнало положение, виж дефекация) или волево задържане на позивите за дефекациите, времето на въздействие на канцерогенните вещества върху лигавицата на червата значително се увеличава, което може да изроди нормалните клетки в ракови.

Злокачественият тумор може да се образува заради дълго протичащи възпалителни заболявания на дебелото черво (като колит), а също и да се мутира от полипи (доброкачествени израстъци по лигавицата на червото).

Веднъж възникнали, раковите клетки бързо започват да се множат, туморът постепенно нараства и запълва лумена на червото. В резултат на това настъпва т. нар. непроходимост на червата. Възможни са и други усложнения, като например увличане на туморната маса от усилената перисталтика и възникване на инвагинация и пр.

С нарастването си туморната маса разрушава стената на червото и може да причини кръвотечения. На по-ранните етапи, когато заболяването е най-лечимо кървенето е скрито и може да се установи само с лабораторен анализ за скрита кръв в изпражненията.

Прогресията на заболяването е неуловима и оплакванията обикновено настъпват късно.

На късните етапи на заболяването туморната маса се разпространява извън пределите на червото, прораства в стената му, чрез лимфния поток попада в регионалните, а по-късно и в отдалечените лимфни възли, чрез кръвния ток може да достигне отдалечени органи като черен дроб, бели дробове, кости, главен мозък и да образува метастатични огнища.

Защо е опасно?

Ако това заболяване не се лекува навреме, от рак на дебелото черво, както и от всеки друг рак, организмът загива.

Симптоми

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В ранен етап болните от рак на дебелото черво се чувстват добре.

Но когато туморът достигне големи размери, би могло да се получат следните симптоми:

 • коремни болки, мъчителни, продължителни, тъпи;
 • запек;
 • подуване на корема, къркорене в червата;
 • появяване на кръв в изпражненията;
 • лош апетит;
 • бледост;
 • чувство на слабост, разнебитеност;
 • повишена температура;
 • загуба на тегло.

Диагностика на рака на ректума.

Всеки тумор се лекува най-добре в начален стадий, когато има малки размери. Затова трябва редовно да се правят профилактични прегледи при лекар гастро-ентеролог и да се правят изследвания за скрита кръв в изпражненията. След 40 годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години. Анализи за скрита кръв в изпражненията трябва да се правят ежегодно.

 1. Иригоскопия – представлява рентгенова снимка, която се прави след бариева клизма.
 2. Ректороманоскопия – изследване, при което последните 30 см. от дебелото черво се оглеждат със специалена камера.
 3. Колоноскопия – изследване, подобно на ректороманоскопията при което се изследва участък с дължина до 1 метър.
 4. Фиброколоноскопия – най-добър метод, при който чрез апарат снабден с влакнеста оптика могат да бъдат огледани всички участъци на червото, чак до илеоцекалната клапа.

И при четирите метода по време на манипулацията може да се извърши биопсия – взема се малко парченце подозрителна тъкан, което след това се изследва хистологично.

Процедурите са практически безболезнени. Биопсията е се прилага при пациенти с полипи.За съжаление някои болни попадат на преглед при онколог или гастро-ентеролог когато туморът има големи размери.

Лечение на рака на дебелото черво:

Основните методи на лечение в традиционната медицина са:

 • оперативно премахване на тумора и на засегнатите части от червото,
 • химиотерапия,
 • лъчетерапия.

Каква операция ще се извърши зависи от размерите и разположението на тумора. При малки размери и подходящо разположение е възможно туморът да се отдели напълно и да се съхранят нормалните функции на дебелото черво. При големи размери и при някои разположения операцията завършва чрез създаване на изкуствено анално отвърстие разположено на предната коремна страна.

Дайте мнение и Вие тук!

В много случаи операцията се извършва в два етапа: отначало се премахва част от червото и се създава изкуствено анално отвърстие, а след няколко месеца колостомата се премахва и се възстановява нормалната функция на червото.

Прогнозата на заболяването зависи от размера на тумора и своевременното му хирургично лечение. Колкото по-малки са размерите, толкова е по-голяма вероятността за пълно излекуване.

Все повече хора се обръщат към нетрадиционната медицина поради негативните странични ефекти на традиционните методи — химиотерапията и лъчетерапицята разрушават здравите клетки, създават токсична среда в организма и намаляват имунитета. Множество билки имат доказан антираков ефект, други се използват за имунна терапия (засилване на съпротивителните сили на организма).

В много от световните клиники за лекуване на рак се прилагат цялостни оздравителни програми, включващи психотерапевтика (работа с положителни утвърждения, формули и т.н.), оздравителна диета без месо и животински мазнини, слънцелечение и т.н. Такава цялостна програма е например методът на Хулда Кларк.

Профилактика срещу рака на ректума.

За профилактика на рака на дебелото черво е необходимо в рациона на човека да има повече плодове и зеленчуци, да не се допуска на запек, съдържанието на червата да се изпразва в клекнало положение и при първият позив.

Какво можем да направим, за да предотвратим рака на дебелото черво?

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Ежегодно да се дават изследвания на изпражнения за скрита кръв. Да се провеждат консултации с гастроентеролог. Веднъж на 3 години фиброколоноскопия с оглеждане на всички сегменти на дебелото черво.

Добре трябва да се помни, че появата на оплаквания е вече признак за напреднал туморен процес, което понижава ефективността от лечението. Оплакванията са свързани с честа дефекация, болки в коремната област, постепенно отслабване и трудно хранене поради липса на апетит. Изпражненията са примесени с кръв и слуз.

Най-новите медицински изследвания откриват връзка между рака на червата и седящите тоалетни.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Рак на дебелото черво – ето как да се предпазим!

Ежедневният прием на аспирин е в състояние да намали риска от рак на дебелото черво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!