Бананът е плодът на щастието. Но има и противопоказания

Наричат бананите «плодове на щастието» и «идеалният фаст фууд». Защо? Разказва фитотерапевтът Мария Недялкова.

Храната на мъдреците.

Бананите се смятат за идеалната храна между основните хранения. Те за богати на полезни въглехидрати и бързо утоляват глада. Освен това самата природа ги е «опаковала» с кора.Счита се, че от бананите се дебелее, но това не е така. Просто не бива да злоупотребявате с тях, както и с останалите сладки нишестени продукти. Един банан съдържа средно 60–80 калории. Затова ако искате да си останете стройни, на ден не яжте повече от 1-2.

Плод-антидепресант.

В края на ХХ век учените доказаха, че бананите съдържат вещества, които са близки по структура до така наречените «хормони на щастието» – серотонин и ендорфин. Тези вещества предизвикват прилив на сили и усещане за наслада.

Повишава се и умствената работоспособност. А калият и магнезият, които се съдържат в бананите, намаляват вероятността от емоционални сривове. И това е основното предимство на бананите в периода на авитаминоза и депресия.

Против язви.

Нерядко при заболявания на задстомашната жлеза и стомаха, от менюто се изключват свежите плодове. Единственият плод, за което това не важи, е бананът. Той не увеличава отделянето на хранителни сокове, а нежната му мекота се понася добре от стените на стомаха.

Много хора, които страдат от язвена болест на стомаха, твърдят, че бананите облекчават болката. Затова, ако сте склонни към гастрит или язвена болест, яжте по 1-3 банана дневно.

Сънотворна напитка.

Италианците използват банана като сънотворно средство. За да приготвите целебната напитка, пасирайте един банан в блендера, а след това добавете 50 гр. коняк, една щипка канела. Пийте на много малки глътки преди лягане.

Индианска рецепта.

банан противопоказанияВ Мексико с банани лекуват кашлица. Един банан се смачква на каша, добавя се мед и се взима по една чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

При сърдечни болести.

Банани са отличен източник на калий. Този минерал е необходим за сърдечния мускул, а също и за черния дроб и главния мозък. Липсата на калий в организма може да предизвика аритмия, схващанията на мускулите на краката нощно време. Затова кардиолозите съветват да попълвате дневната доза калий с банани – полезно и вкусно. Три банана покриват напълно дневната норма.

Възстановяват силите.

Бананите прекрасно и бързо се усвояват, в тях има много фибри. Затова диетолозите съветват тези плодове да се включват в храната на болните, оздравяващи след инфекции или операции. Бананите са полезни и за пациенти на онкологичните клиники в периода на химио- и лъчетерапия.

Тропическите плодове влизат в менюто на спортистите, които възстановяват силите си по време на дълги състезания. Често пред отговорни стартове атлетите преминават на белтъчно-бананова диета. Тя помага на организма да изведе излишните течности от организма и да трупа мускулна маса.

Дайте мнение и Вие тук!

Тайната на покупката.

“Фигурин

Добре узрелият банан има яркожълт цвят и гладка повърхност на кората, без зелени и тъмни петна. Малките «лунички» на повърхността показват максимална захарност. А черната повърхност на банана показва лошо съхранение от фирмата -вносител. Не купувайте.

Нюанси на храненето.

Докато узреят ги дръжте при стайна температура и ниска влажност на въздуха. Ако са на гроздове, по-добре ги закачете, извадете ги от полиетиленовите пликове. Тези плодове не «обичат» хладилника Минималната температура, при която се съхраняват зрелите банани е плюс 10–12°С.

Противопоказания.

Незрелите банани съдържат нишесте, което почти не може да се преработи и става плячка за бактериите в тънките черва. Затова ако ядете неузрели банани, ще имате газове. Диабетиците не трябва да се увличат по зрелите банани.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/05/19/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.