Какви признаци и симптоми предизвиква ракът?

Ракът е сред групата заболявания, които могат да бъдат съпроводени с всякакви признаци и симптоми.

Признаците и симптомите зависят от размерите на тумора, месторазположението на рака и от това доколко са въвлечени в процеса околните органи или структури. В случай на разпространение (метастазиране) на рака симптомите могат да възникнат в различни части на организма.

Докато расте, туморът започва да притиска близките органи, кръвоносните съдове и нерви. Този натиск води до пoявата на някои признаци и симптоми на рака. Ако туморът е в някоя особено важна област, например в някои части на главния мозък, то даже туморът с малък размер може да доведе до ранна симптоматика.

Рак на матката – симптоми и тяхното развитие.

Но понякога туморът възниква на такива места, че симптомите могат да не се проявят, докато туморът съвсем не увеличи размерите си. Трудно е да се определи ракът на задстомашната жлеза само с външен преглед. Някои тумори с такава локализация не дават симптоми до момента, в които не бъдат въвлечени нервите,

“Демир

които пък водят до болки в гърба.

Други тумори растат около жлъчните пътища и водят до изменение на цвета на кожата (жълтеница). За съжаление, признаците и симптомите на рака на простатата се проявяват едва когато той вече се е разпространил.

Ракът може да доведе и до поява на общи симптоми от рода на температура, повишена умора, отслабване. Това може да бъде предизвикано от туморните клетки, които отделят вещества, изменящи обменните процеси на организма. Такива симптоми могат да възникнат и в резултат на въздействието на тумора върху имунната система.

Понякога туморните клетки отделят вещества в кръвотока, които предизвикват симптоми, които обикновено не са характерни за тумори. Например, някои тумори на задстомашната жлеза изработват вещества, водещи до образуване на тромби в кръвоносните съдове на долните крайници. Някои видове рак на белите дробове изработват хормоноподобни вещества, които влияят на нивото на калций в кръвта, което оказва влияние на нервите и мускулите, водейки до слабост и световъртеж. Вижте подробна публикация ТУК: Всичко за рак на белия дроб!

Роля на признаците и симптомите при диагностика на рака

Лечението е толкова по-ефективно, колкото по-рано бъде открит туморът. По-ранното откриване на тумора означава, че лечението ще започне при по-малък размер на рака, когато все още не е разпространен по други части на тялото. Обикновено това с голяма вероятност означава излекуване, особено ако първичното лечение е операция.

Добър пример за възможността за ранно откриване на туморите е меланома на кожата. Тя лесно се премахва ако не е проникнала дълбоко в кожата. При това иначе 5-годишната прогноза живот в този случай е на 100%. Но в случай на разпространение на меланомата в други части на тялото този процент катастрофално намалява.

Понякога симптомите се игнорират понеже човек е наплашен от възможните последствия и или отказва да се обърне към лекар, или смята, че симптомът не е толкова съществен. Общите симптоми от типа повишена умора често не се свързват с рака и затова рядко им се обръща внимание, особено когато има явна причина или когато са временни.

Аналогично на това, болната може да смята специфичният симптом за тумор на млечната жлеза за простата киста, която ще си мине от само себе си. Но такива симптоми не трябва да се игнорират, особено ако съществуват дълъг период от време например, седмица или се наблюдава отрицателна динамика.

В някои случаи е възможно ракът да бъде открит преди появата на симптоми. Това може да стане при специално изследване на хора, които нямат симптоми на рак. Но това не означава, че трябва да криете от лекаря.появилите се симптоми

Общи признаци и симптоми на рака

Важно е да знаете някои общи (неспецифични) признаци и симптоми на рака. Те включват необяснимо отслабване, повишена температура, бърза умора, болка и изменения на кожата. Разбира се, трябва да помните, че наличието на някои от тях не означава непременно, че има тумор. Има и много други състояния, които са съпроводени с подобни признаци и симптоми.

Необяснимо отслабване: Болшинството хора болни от рак губят тегло в определен период от болестта. Необяснимото отслабване с 4–5 кг може да бъде първият признак на рака, особено при рак на задстомашната жлеза, стомаха, хранопровода или белите дробове.

Повишение на температурата (треска): Повишението на температурата се наблюдава често при рак и то на-вече при разпространението му. Почти при всички болни на даден етап от болестта започва треска, особено лечението оказва влияние на имунната система и повишава възприемчивостта към инфекции. Много по-рядко повишението на температурата може да бъде ранен признак на рак, например, при болестта на Ходжкин (лимфогрануломатоза).

Повишена склонност към умора: Повишената уморяемост може да бъде важен симптом за прогресиране на заболяването. заболявания. Но умората, слабостта може да възникне и на раннен етап, особено ако ракът предизвиква хроническа загуба на кръв, което се среща при рак на дебелото черво или стомаха.

Болка: Болката може да бъде ранен признак на някои тумори, например, на костите. Но най-често болката е симптом на разпространителния процес.

Изменения на кожата: Освен при тумор на кожата и някои видове тумори на вътрешните органи могат да предизвикат видими кожни признаци от рода на потъмняване на кожата (хиперпигментация), пожълтяване (жълтеница), зачервяване (еритема), сърбеж или прекалено окосмяване.

Специфични признаци и симптоми на рака

симптоми на рак

Главните симптоми на рак на панкреаса

Освен гореуказаните общи симптоми, трябва да се знаят и други общи симптоми, които могат да се наблюдават при рак. Трябва отново да се има предвид, че и тези, а и другите признаци и симптоми не говорят непременно в полза на рака защото могат да се срещнат и при други заболявания.

Нарушения в дефекацията или функциите на пикочния мехур: хроничен запек, разстройство или промяна в количеството изпражнения може да бъде признак за наличие на рак на дебелото черво. Болката при уриниране, наличието на кръв в урината или изменението на функциите на пикочния мехур (по-често или по-рядко уриниране) могат да бъдат свързани с рак на пикочния мехур или на простатата. Веднага съобщете на лекаря з тези изменения.

Незарастваща рана или язва: злокачествените тумори на кожата могат да кървят и да изглеждат като рана или язва. Продължително съществуващата рана в устата може да се окаже рак на устната кухина, особено при тези, които пушат, дъвчат тютюн или често употребяват алкохол. Язвите на половия член или във влагалището могат да бъдат както признаци на инфекция, така и на ранен стадий на рак и затова трябва да бъдат изследвани.

Необичайни кръвотечения необичайно кръвотечение може да бъде признак на ранен или напреднал стадий на рак. Кръвта в храчката може да бъде признак на рак на белите дробове. Кръвта в изпражненията (или тъмни или черни изпражнения) може да бъде признак на рак на дебелото или правото черво. Рак на шийката на матката или на самата матка може да доведе до кръвотечения от влагалището. Кръвта в урината е признак на възможен рак на пикочния мехур или бъбреците. Кръвта, отделяна от зърната на гърдите може да е признак за рак на млечната жлеза.

Уплътнение или туморно образувание в млечната жлеза или други части на тялото: Много тумори могат да бъдат напипани през кожата, особено тези на млечната жлеза, на лимфните възли и на меките тъкани на тялото. Уплътненията или туморните образувания могат да бъдат първи признаци на ранен или напреднал стадий на рак. Съобщете веднага на лекаря преди това уплътнение или тумор да е започнало да се увеличава.

Нарушения в храносмилането или затруднено гълтане: Макар и тези симптоми да се срещат при различни заболявания, те могат да указват и наличие на рак на хранопровод, стомаха или гърлото.

Изменение в брадавиците и бенките: трябва да се консултирате с лекар за всяко изменение в цвета, формата и размера на тези образувания.Кожното огнище може да се окаже меланома, която при ранна диагностика се поддава на лечение.

Дразнеща кашлица или хрипкав глас: дългата и непреминаваща кашлица може да бъде признак на рак на белите дробове. Хрипкавият глас може да бъде признак за рак на признак на рак на гърлото или на щитовидната жлеза.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Какви признаци и симптоми предизвиква ракът?

  1. 0т една година и половина съм отслабнала 8 кг.На 50 г. прекарах проблем с хеликобактер пилори и в момента все още не мога да се оправя с намалена костна плътност и ниски нива на естрадиол и прогестерон.Дайте ми съвет.

  2. Zdraveyte .Maika mi strada ot tumor na pikochniya mehur .Obace tq ima zahar i anemiya .Mojeli po nqkakkiv nachin da se otirve ot tozi tumor .Molya vi po sivetvayte me

  3. Zdraveite! Imah predi vreme nqkolko pielonefrita! Ot izvesto vreme nasam imam bolki v gyrba,krusta i kolenata.Na 28 godini sum.Drugoto koeto silno me pritesnqva e che naposleduk se uvelichi okosmqvaneto po tqloto mi tvyrde mnogo.Skoro si pravih kruvni izledvaniq no mi azaha che sa normalni i mi nqma nishto.Predi nqkolko meseca izvednuj mi se obrazuva grozd na shiqta ot poduti limfni vuzli,koito v posledstvie se premahna ot samo sebe si,no i do den dneshen si nappvam limfni vuzli koito sa poduti i ne spadat.Kakvo trqbva da napravq kat otida na lekar za da mi oburnat poveche vnimanie?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *