злокачествен меланом
Слънцето не е единственият фактор, но най-често то провокира злокачествен меланом

Злокачествен меланом: 10 факта, които трябва да знаем

Няма раса или възраст, защитени от злокачествен меланом

Ако чуете нещо за злокачествен меланом – със сигурност ще потръпнете от страх, но веднага ще си помислите, че това няма да ви се случи. Всъщност няма раса или възраст, защитени от опасността да развият злокачествен меланом.

Могат обаче да се вземат някои предпазни мерки, ако имаме повече познания за това как се провокира и как може да се развие болестта злокачествен меланом. Има десет важни неща, които всеки грамотен човек трябва да знае по темата злокачествен меланом.

Ето кои са те, според експертите на medikforum.ru:

1. Злокачествен меланом е един от най-разпространените видове рак сред младите хора. Злокачественият меланом всъщност не е сам по себе си най-често срещаният рак на кожата. По данни на Американската академия по дерматология обаче това е най-разпространената онкология сред пациенти на възраст 25-29 години. Счита се, че принос към честотата на заболяването злокачествен меланом в тази група “принос” има интензивното посещение на солариуми.

2. Болестта атакува хора с всякакъв цвят на кожата. Действително колкото повече пигмент има в кожата, толкова по-малък е рискът да развиете злокачествен меланом. Това обаче не освобождава мургавите хора да използват слънце защитни кремове.

3. Не е задължително да имате бенка, за да развиете злокачествен меланом. Теорията, че има “лоши” лунички и именно те са причината за заболяването, не е приета от всички дерматолози. Болестта може да стартира практически от всяка точка на тялото.

4. Болестта може да се прояви и при пълната липса на бенки и лунички. Първите симптоми на злокачествен меланом наистина се проявяват чрез изменения на размера, формата и цвета на бенките. Болестта се диагностицира и при отсъствието на такива сигнали.

Дайте мнение и Вие тук!

5. “Той” може и да не изглежда като бенка – а например като синина или петънце от протриване, което упорито не преминава. Злокачествен меланом може да се окаже някое петънце под нокътя на един от пръстите ви. При легендарния музикант Боб Марли ракът се проявил именно по този начин – петънце под нокътя на един от пръстите на ръката. Музикантът обаче отказал спасителната ампутация; метастазите съсипали белите дробове и мозъка му и той починал на 36 години.

6. Злокачествен меланом може да се появи на място, което никога не излагате на слънце – под мишниците, по гениталиите, между пръстите.

7. И хората на възраст не са пощадени от опасния злокачествен меланом. Не бива да го възприемаме като младежко заболяване – слънце защитните кремове са необходими на всеки човек.

злокачествен меланом
Слънцето не е единственият фактор, но най-често то провокира злокачествен меланом
“Фигурин

8. Това е най-смъртоносната разновидност на рака на кожата. В САЩ от злокачествен меланом умира по един човек на всеки час.

9. Не всичко е загубено, ако навреме започнете лечение от злокачествен меланом. 98% от пациентите със злокачествен меланом, който е “хванат” в начален стадий, имат шансове да удължат живота си поне с пет години.

10. Има ли групи с повишен риск? Ако в рода ви е имало вече случай на злокачествен меланом, вие сте в такава група.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

премахване на бенки

Премахване на бенки по лицето и др. С лазер. Цена

Премахване на бенки: темата те кара да четеш с леко притеснение. Масово е вярването, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *