Каква полза за организма може да се извлече от пресните плодове и зеленчуци

Праскови по време на бременност и пъпеш за нервите

Прасковите са много полезни по време на бременността. Защо трябва също така да ядем дини, кайсии, домати, тиква и т.н.

ПЪПЕШ. Полезен е за укрепване на нервната система. В меката му част има вещества, които помагат за изработката на серотонин – «хормона на щастието».

Ако ви е станало тъжно – изяжте няколко парчета пъпеш (по-малко калории от шоколада – определено) и настроението ви ще се подобри! В пъпеша има много ферменти, необходими за кръвообразуването, което помага за възстановяване след операция, обострени язви. Има пикочогонно действие. Но в пъпеша има много захари и затова диабетиците не трябва да наблягат на него. Същото се отнася и при проблеми с бъбреците.

ДИНЯ. 

Меката й част съдържа 80% вода, растителни захари, витамини (В1, В2, РР, С, фолиева киселина, каротин), соли на калия, желязото, магнезия, калция, аминикиселини. Зрялата – не нитратната – диня поддържа киселинния баланс в кръвта, помага за извеждане на шлаките, в това число опасните соли на тежки метали и даже и даже повишава адаптивните възможности на организма.

Динените диети са подходящи при затлъстяване, анемия, подагра (солев дисбаланс). Динята има силно пикочогонно действие, затова при камъни в бъбреците и сериозни проблеми с кръвното лекарите препоръчват да се ограничите само до няколко парчета диня дневно.

КАЙСИИ И ПРАСКОВИ. 

Зрелите кайсии и праскови съдържат много фибри и малкокалории и са добър източник на бета-каротин – антиоксидантът, който предпазва от израждане клетите и помага на кръвоносните съдове. Благодарение на фосфора и магнезия подобряват паметта и повишават работоспособността, оказват положително действие на мозъчните съдове и помогат да се преодолеят емоционалните натоварвания. В прасковите има много желязо и фолиева киселина.

Ако нямате алергия към тях, тези плодове са много полезни по време на бременността : 2 – 3 зрели праскови на ден ще помогнат да намалите проявите на токсикоза и даже да се справите с пристъпите на гадене.Тези южни плодове имаът и слабително действие. Така че не преяждайте с тях – 300 – 400 грама кайсии и праскови са напълно достатъчни.

ДОМАТИ. Източник на ликопин.

Това вещество не само придава на доматите червен цвят, но и антиоксидантни свойства. Доматите са особено полезни за профилактика на рака на простатата при мъжете, на яйчниците и матката при жените. Ликопинът се усвоява най =-добре не от пресните домати, а от печ печени, задушени, както и от доматеното пюре. Дневната профилактична доза ликопин е 10 – 15 мг. Може да се получи от: 0,5 кг пресни домати, 2 чаши доматен сок, или 3 – 4 с.л. доматен сос.Доматите са богати на калий и затова са полезни за болните от сърце. Доматеният сок намалява артериалното и вътрешночерепното налягане. Полезно е да се пие при хипертония и глаукома. В доматите има и много фибри и киселини. Затова пресните домати не се препоръчват на хора, които страдат от гастрит с повишена киселинност и от възпаление на жлъчния мехур.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

ТИКВА. Прясноизстисканият сок от тиква е чудесен при проблеми с обмяната на веществата и при дибет..

Дайте мнение и Вие тук!

Чаша сок на гладно помага при сърдечни или бъбречни отоци. В тиквата има много соли на цинка (повишават мъжката потентност). Витамин Е изглажда и овлажнява кожата. В меката част на тиквата се съдържа така ценният за растящия организъм витамин D. Тиквата е полезна за черния дроб и бъбреците (възпрепятства образуването на камъни). Тиквените семки са признато глистогонно средство.

КРАСТАВИЦИ. Не е правилно да се мисли, че краставиците са «само вода».

В тях се съдържат витамини (С, В1, В2, РР), захар и много минерални соли. Тъй като голяма час от солите са основни, краставичният сок намалява киселинността на стомашния сок. А също и измива от организма отровните вещества и шлаки. Високото съдържание на калий и готварска сол помага да се изведат песъчинките от бъбреците и влияе благотворно на работата на сърцето и черния дроб.

С цел отслабване е полезно веднъж седмично да се правят разтоварващи «краставични» дни: разпределят се на 3 килограм корнишони и повече нищо не се яде. Краставиците са най-полезни когато не са достигнали зрялост. Неслучайно малките краставички се смятат за по-ценни.

Краставиците трабва да се избягват при язва на стомаха с понижена киселинност.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ползата от динята

5 неизвестни факта за ползата от динята

Ползи от динята, любопитни факти. А има ли вреди? Сок от диня. Усещате ли как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *