За какво говорят увеличените лимфни възли?

Уплътнението на лимфните възли може да говори както за простуда, така и за онкозаболяване. При пипане възпалените лимфни възли може да ви болят, но може и въобще да не усещате нищо, освен подуване.

Тъй като увеличение на лимфните възли е възможно при различни заболявания и борбата с едното може да се окаже напълно противопоказна при лечение на другото, в никакъв случай не трябва да пристъпвате към самолечение. Терапията трябва да се назначи от лекар въз основа на резултатите от анализите и след поставяне на основната диагноза.

Всяка група лимфни възли отговаря за определена област на човешкия организъм: например, шийните отразяват състоянието на главата , а тези на слабините – «самочувствието» на краката и малкия таз.

– Лимфните възли – това е вратата, през която изтича информацията от определения участък: някой орган или част от тялото, казва кандидатът на медицинските науки, сътрудник на отдела по биотехнически проблеми на диагностиката Лидия Карицка. – Лимфоидната тъкан отговаря за защитният имунен ефект на човешкия организъм при навлизане на инфекция. Когато има атака, тя може да се възпали, а лимфните възли – да се увеличат.

Има цял списък заболявания, които се съпровождат с възпалителни процеси в лимфните възли:

  1. ОРВИ,
  2. венерически заболявания,
  3. бруцелоза,
  4. листериоза,
  5. мононуклеоза,
  6. ХИВ-инфекция,
  7. лимфогрануломатоза
  8. и лимфосаркома.

Вероятността за онкологични заболявания при увеличени лимфни възли е равна на 1%.

Тук трябва да се лекува основното заболяване.

– Ако става дума за увеличени лимфни възли при обикновена простуда, аденовирус или грипе, то помогат бактерицидните средства, – продолжава Лидия Карицка. – Нерядко хората сами си купуват антибиотици, без да се замислят от опасността от дисбактериоза, макар че е достатъчно да се използват само противовъзпалителни средства. Затова изборът на лекарства трябва да стане от лекар.

В случай че инфекцията вече е преминала, а реакцията на лимфните възли си остава, може да се прибегне към народната медицина. А също и да се употребят аптечни средства, такива, като немският хомеопатичен балсам «Трауменгел» или аналога му «Фастум гел».

Имаме и нещо по-добро по темата ТУК:

Подути лимфни възли – какво да направим неотложно?

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
За какво говорят увеличените лимфни възли?
3.3 (65.71%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *