На море или на планина?

Физиотерапевтични процедури при хора с хипертония, варикозно разширени вени и проблеми със сърцето

Водните и физиотерапевтичните процедури при разширени вени са прости, достъпни, те подобряват обмена на веществата, кръвообръщението, успокояват или тонизират.

Но трябва да ги избираме много внимателно: те могат да повишат налягането и да предизвикат ускоряване на пулса.

Най-добрият съветник при избор на процедури е лекуващият лекар, който е запознат с всички нюанси на вашето заболяване и съпътстващите го симптоми. На наши въпроси макар и с уговорката, че звучат прекалено общо, отговаря Елена Антонова – физикотерапевт.

– Трябва ли на сърдечноболните да се прави масаж?

– Обикновено им препоръчват леко поглаждане на тялото. Особено внимателно трябва да се масажира шийно-вратната област. По-интензивен масаж се допуска в областта на кръста. Важно е да се доверите на опитен масажист защото безсистемните движения нерядко предизвикват не само болка, но и трескаво съкращаване на мускулите. Нервната система може да се превъзбуди, да се наруши тонуса на кръвоносните съдове, да се повиши артериалното налягане.

– Колко дълго един сърдечноболен може да прекарва на плажа?

– Даже и на здравите хора лекарите препоръчват да се ходи на плаж само до 11 ч. Сутринта и после след пет следобед. А за сърдечноболните и хипетониците се препоръчват само въздушни вани под чадър или навес. Прегряването на слънце може да предизвика учестено сърцебиене, аритмия и рязко повишаване на кръвното, което може да доведе до инсулт или инфаркт.

– Какиви водни процедури е желателно да правят сърдечноболните и хипертониците?

– Най-добрата водна процедура е плуването. Може да се правят перлени вани, вани с минерална вода, но задължително под медицински контрол. Ако пулсът забележимо се учести, трябва да се намали продължителността на процедурата или ваните да се правят през ден. При нервни разстройства и наднормено тегло се препоръчва подводен душ-масаж и душ Шарко.

Дайте мнение и Вие тук!

Но при тежка стенокардия, аневризъм на сърцето, хипертония втори и трети стадий, водното натоварване може да влоши състоянието.

При варикозно разширение на вените е желателно ударите на водата да не попадат по краката: това може да стане причина за откъсване на тромби, които запушват магистралните кръвоносни съдове.

Демир бозан за безсъние

За тренировка на съдовете тя не трябва да е много гореща

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Антистенокардин 01 antistenocardin

Антистенокардин. Как се взема, колко време и кога да го пия? Мнения, странични ефекти, противопоказания

Кога да пия Антистенокардин, как и колко време? След ковид? Мнения при високо кръвно. Странични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.