На море или на планина?

Физиотерапевтични процедури при хора с хипертония, варикозно разширени вени и проблеми със сърцето

Водните и физиотерапевтичните процедури при разширени вени са прости, достъпни, те подобряват обмена на веществата, кръвообръщението, успокояват или тонизират.

Но трябва да ги избираме много внимателно: те могат да повишат налягането и да предизвикат ускоряване на пулса.

Най-добрият съветник при избор на процедури е лекуващият лекар, който е запознат с всички нюанси на вашето заболяване и съпътстващите го симптоми. На наши въпроси макар и с уговорката, че звучат прекалено общо, отговаря Елена Антонова – физикотерапевт.

– Трябва ли на сърдечноболните да се прави масаж?

– Обикновено им препоръчват леко поглаждане на тялото. Особено внимателно трябва да се масажира шийно-вратната област. По-интензивен масаж се допуска в областта на кръста. Важно е да се доверите на опитен масажист защото безсистемните движения нерядко предизвикват не само болка, но и трескаво съкращаване на мускулите. Нервната система може да се превъзбуди, да се наруши тонуса на кръвоносните съдове, да се повиши артериалното налягане.

– Колко дълго един сърдечноболен може да прекарва на плажа?

– Даже и на здравите хора лекарите препоръчват да се ходи на плаж само до 11 ч. Сутринта и после след пет следобед. А за сърдечноболните и хипетониците се препоръчват само въздушни вани под чадър или навес. Прегряването на слънце може да предизвика учестено сърцебиене, аритмия и рязко повишаване на кръвното, което може да доведе до инсулт или инфаркт.

– Какиви водни процедури е желателно да правят сърдечноболните и хипертониците?

– Най-добрата водна процедура е плуването. Може да се правят перлени вани, вани с минерална вода, но задължително под медицински контрол. Ако пулсът забележимо се учести, трябва да се намали продължителността на процедурата или ваните да се правят през ден. При нервни разстройства и наднормено тегло се препоръчва подводен душ-масаж и душ Шарко.

Дайте мнение и Вие тук!

Но при тежка стенокардия, аневризъм на сърцето, хипертония втори и трети стадий, водното натоварване може да влоши състоянието.

При варикозно разширение на вените е желателно ударите на водата да не попадат по краката: това може да стане причина за откъсване на тромби, които запушват магистралните кръвоносни съдове.

“Демир

За тренировка на съдовете тя не трябва да е много гореща

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *