ХИВ се предава и при орален секс

Четвърт век загубиха учените за да изяснят начина за орално предаване на ХИВ-инфекцията, предизвикваща СПИН.

До този момент доста от медиците се съмняваха в показанията на някои от заразените, които твърдяха, че не са имали полови контакти с проникване без използването на предпазни средства, като приписваха всичко това на желанието на потърпевшите (особено мъжете) да скрият факта, че са правили анален секс. Но сега всички съмнения са разсеяни с откриване на молекулите в клетките на сливиците.

На повърхността на сливиците има рецептор CXCR4, посредством който вирусът се свързва със заразяваните клетки и им предава своя генетичен материал. Тази молекула е една от първите, изпробвани в новата терапия за лечение на инфекцията. Повърхността на венците, на свой ред, е покрита с други видове молекули, така наречените кератини, които уплътняват стените на венците и изпълняват функцията на бариера, пише El Pais.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Pathology. Търсенията бяха дълги. До този момент се смяташе, че оралното предаване на вируса е възможно при човек, чиито венци са повредени. Но това обяснение също не устройваше всички защото е доказано, че слюнката има силно антивирусно действие.

Дайте мнение и Вие тук!

ХИВ не се предава ако се пие от една и съща чаша, яде се с един и същи прибор,или с целувка. Затова и хората, подобно на животните, инстинктивно близват раната за базова дезинфекция.Откритието стана повод за много експерти да напомнят, че презервативи трябва да се ползва не само при полови сношения с проникване – вагинално или анално, но се препоръчва и при орален секс.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ето подробен отговор на въпросите относно алкалната вода и дали тя може да се получи чрез преваряване на вода от чешмата

Преварената вода алкална ли е?

Ето подробен отговор на въпросите относно алкалната вода и дали тя може да се получи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *