Подходящи храни за диабетици

Коя е подходящата храна за диабетици. А неподходящата? Няколко елемента на специфичното хранене при диабет, които трябва да помним.

От раздела „Мляко и млечни продукти“:

Неподходящи храни: сирене с много мазнина;

Подходящи храни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.

Месо, месни произведения, птици, риба, яйца – кое от тях става за диабетици:

Неподходящи храни: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер.

Подходящи храни:

месо – телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек;

птици – пиле, кокошка, пуйка, фазан; риби – пъстърва, бяла риба, мерлуза, пролетна скумрия, треска, налим, шаран, лин, кефал, сребрист хек, сафрид и др.;

субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език;

месни произведения – телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе; яйца – предимно белтъци (жълтък в ограничено количество).

Хляб, тестени изделия, зърнени храни, захар – има ли нещо подходящо:

Неподходящи храни: захар, мед, глюкоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар.

Подходящи храни: хляб – типов, ръжен, пълнозърнест, “Тонус”;

шоколад и бонбони – диабетични бисквити, кексове, диабетични кремове; мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар;

овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества.

Още по темата за хранене при диабет можете да намерите в многобройни материали по сайта (вижте отпратките по-долу).

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Подходящи храни за диабетици
4.6 (91.11%) 9 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Подходящи храни за диабетици

  1. Абсурдна статия!Като полезни са изброени толкова неподходящи храни като напр. говеждо,субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език,салами /да не казвам какво има в тях/, диабетични сладки, в които има вредни подсладители и бяло брашно + много Е-та и…….изобщо, който я е писал няма представа от това заболяване,при което повишената кръвна захар рефлектира върху други органи в тялото и това също се взема предвид при избора на храни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *