Коя е подходящата храна за диабетици. А неподходящата? Няколко елемента на специфичното хранене при диабет, които трябва да помним.
От раздела „Мляко и млечни продукти“:
Неподходящи храни: сирене с много мазнина;
Подходящи храни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.
Месо, месни произведения, птици, риба, яйца – кое от тях става за диабетици:
Неподходящи храни: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер.
Подходящи храни:
месо – телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек;
птици – пиле, кокошка, пуйка, фазан; риби – пъстърва, бяла риба, мерлуза, пролетна скумрия, треска, налим, шаран, лин, кефал, сребрист хек, сафрид и др.;
субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език;
месни произведения – телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе; яйца – предимно белтъци (жълтък в ограничено количество).
Хляб, тестени изделия, зърнени храни, захар – има ли нещо подходящо:
Неподходящи храни: захар, мед, глюкоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар.
Подходящи храни: хляб – типов, ръжен, пълнозърнест, “Тонус”;
шоколад и бонбони – диабетични бисквити, кексове, диабетични кремове; мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар;
овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества.
Още по темата за хранене при диабет можете да намерите в многобройни материали по сайта (вижте отпратките по-долу).
Абсурдна статия!Като полезни са изброени толкова неподходящи храни като напр. говеждо,субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език,салами /да не казвам какво има в тях/, диабетични сладки, в които има вредни подсладители и бяло брашно + много Е-та и…….изобщо, който я е писал няма представа от това заболяване,при което повишената кръвна захар рефлектира върху други органи в тялото и това също се взема предвид при избора на храни.