Измислиха лекарство срещу срам. Лечение на амигдала

Своеобразно лечение на амигдала? Шегаджийските подмятания за операцията от срам вече получават и научна обосновка.

Учените намериха средство, което помага на стеснителните хора да решат своите проблеми с комуникацията. Както установиха изследователите, хормонът окситоцин е способен да помогне на хората да преодолеят социалните си фобии. Резултатите от изследванията ще бъдат представени тази седмица на Световния конгрес на невробиолозите в Мелбърн (Австралия).

Маркус Хайнрикс от Цюрихския университет в Швейцария и неговите колеги установили това въздействие на окситоцина докато изучавали поведението на 70 човека, страдащи от социофобия. Когато влизат в контакт с други хора пациентите постоянно изпитват подтиснатост, тревога и неувереност.

Половин час преди стандартната терапия за корекция на поведението, в носа на пациента се въвеждал окситоцин под формата на спрей. Първоначално го наричали «хормон на доверието», а след това «телепатичен» хормон.

Сега резултатите от изследването позволяват да се предположи, че окситоцинът повишва готовността на пациентите за участие в ролеви игри и тяхната самоувееност при решаване на социални задачи, пише списанието New Scientist.

Освен това е установено, че окситоцинът намалява реакцията на амигдалата- отделът на мозъка, който е свързан с реакцията на страх. Учените провеждали експериментите като използвали рисунки с изображенията на изплашени, щастливи и разсърдени лица.

Дайте мнение и Вие тук!

Хайнрих смята, че това обяснява защо пациентите, които са получили доза окситоцин, са по-предразположени към общуване. Трябва да отбележим, че това е крайно важно откритие. Буквално тази седмица учените от американския Университет Нортвестърн в Чикаго обявиха, че в хода на продължилите 30 години изследвания са доказали, че такива черти на характера като притеснителност и срамежливост съкращават продължителността на живота и са причина за сърдечносъдови заболявания.

Както било установено, притеснителните мъже два пъти повече страдат от инфаркти и инсулти, отколкото връстниците им, които нямат комплекси. Освен това се оказа, че даже такива фактори като особеностите на храненето, пушенето и излишните килограми нямат забележимо влияние върху този феномен.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Viralcid-Protect-01-infekcii

Ако искате да се предпазите от инфекции: Какво ни е дала природата и какво зависи единствено от нас?

Доскоро напредъкът на съвременната медицина не даваше повод за вълнение. Антибиотици, ваксини, ваксинации – изглеждаше …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *