антиоксиданти, свободни радикали, прооксидант

Цялата истина за свободните радикали и антиоксидантите!

Канадски учени направиха неочаквано изявление за ролята на свободните радикали и “приноса” им към процесите на стареене. Кога говорим за прооксидант (вижте в коментарите!)

Т.н. токсични молекули, които се образуват в организма ни, всъщност са полезни! В същото време залитането по антиоксиданти може да се отрази негативно на здравето ни. Много хора, които се стараят да живеят здравословно и да отложат старостта, са добре запознати с популярната теория: свободните радикали са вредни и са причина за болести и преждевременна смърт.

Това са токсични молекули, образувани в организма при преработването на кислорода. Полезни са веществата-антиоксиданти, които възпират “черното дело” на свободните радикали. Антиоксиданти си набавяме както чрез храната, така и чрез биоактивните хранителни добавки, поясняват от www.kp.ru.

Това обаче не е цялата истина за свободните радикали и антиоксидантите! През последните години се появяват научни изследвания, които опровергават теориите за вредата от свободните радикали. В канадския университет “Мак Гил” междувременно бе направено важно откритие, което помага да се разсеят някои заблуди около теориите за стареенето.

Екипът на професор Зигфрид Хекими е открил, че свободните радикали въздействат на клетките по много специален начин: подават им сигнал за самоунищожение. По принцип клетките притежават програма за самоунищожение – т.н. апоптоза. Това може да бъде полезна клетъчна смърт, засягаща поразени от вирус или ракови клетки. Екипът от Канада твърди, че на практика свободните радикали включват механизъм за очистване на организма от негодните клетки.

Така защитните сили на организма укрепват и здравият живот продължава.“Хората си мислят, че свободните радикали причиняват стареене, но всъщност съвсем не е така – обяснява професор Хекими. – Ние доказваме, че изработването на свободни радикали в организма нараства с възрастта; но не защото той старее – а защото това е отговор на организма на нарастващото количество клетъчни увреждания.”

В хода на изследванията канадският екип е доказал чрез опити с червеи-нематоди, че увеличеното количество свободни радикали води до чувствително удължаване на живота им.

Дайте мнение и Вие тук!

Експертите смятат, че откритието им има големи перспективи. От една страна – налице е доказателство, че програмираното самоунищожение на повредените клетки може да бъде ефективен механизъм, забавящ стареенето. От друга – открит е механизъм, който може да стане решение за успешна борба с рака и другите опасни заболявания, развиващи се заради отслабналите защитни сили на организма в напреднала възраст.

Следва и съветът: не прекалявайте с антиоксидантите! Оставете свободните радикали да освободят тялото ви от болната материя!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

паркинсон

Заплахата Паркинсон: защо боледуваме и има ли лечение?

Болест на Паркинсон – симптоми. Подходящо лечение. Билки. Обичайните лекарства. Изисквания на НЗОК. Диета. Лечението …

2 Мнения

  1. Tanya Rosneva

    Veche syvsenm se obyrkah 🙁

  2. Човешкото тяло е една съвършена екосистема, в която множество организми съжителстват в идеална хармония и най-вече равновесие. За съжаление винаги, когато се сблъскаме с проблем, решението е да търсим "виновник", срещу когото започваме война. Така решаваме проблемите в медицината (химиотерапии, антибиотици), селско стопанство (борба с "вредителите"), политика, отношение с останалите видове, много от които практически сме унищожили напълно. Но оказва се, че свободните радикали, нарочени за виновник за нашето стареене, имат своето значение било като предавател на сигнали, било за активиране/дезактивиране на гени или поддръжка на имунната система в състояние на готовност. Механизмите, разбира се, са слабо познати и ще са ни необходими доста години та да научим малко повече. Важното е, че няма "лоши" и "добри", а равновесие и че всяко нещо може да бъде полезно или вредно в зависимост от количеството или момента. Вече има много изследвания (ако въобще може да се вярва на изследвания), че приемането на синтетични витамини под формата на суплементация е безсмислено, ако не и вредно. Нито витамин Ц помага за настинки, нито Е увеличава дълголетието, нито коензим Q 10 подмладява. Обратното всеки антиоксидант в зависимост от количеството или тъканта може да бъде прооксидант. Има един документален филм Life on us, на Pierre-Francois Gaudry

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *