Пластир-индикатор регистрира опасността от диабетно стъпало

Има ли спасение от ампутация на крак при диабет?

Британски учени измислиха прост способ за спасяване на милиони диабетици от ампутация крак в следствие на заболяването диабет.

Пластир-индикатор, поставен на ходилото, разпознава началото на патологичен процес, водещ до гангрена и ампутация.Синдромът “диабетно стъпало” се проявява при 50% от пациентите с диабет, припомнят от medikforum.ru. Това е една от живото застрашаващите последици от невропатията, причинявана от високите захарни нива в кръвта.

При най-малки травми и протривания раните не заздравяват, лесно се инфектират и започва некроза на зле оросените и изгубили чувствителност тъкани на ходилата. Инфекцията застрашава живота и единствен спасителен вариант се оказва ампутацията.

При такива случаи е важно навреме да се разпознае началото на патологичния процес, за да не се допуснат фаталните необратими изменения. Сега е възможно това да се установи чрез електромиография. Процедурата обаче се извършва единствено от специализирани екипи в клиники. Организирането на подобно изследване изисква време, а то може да се окаже фатално за пациента.

Тестът, за който става дума, е предназначен за домашни условия. Той е достъпен, прави се лесно. Достатъчно е да си събуете чорапа и да изчакате известно време, докато температурата на ходилото се изравни с външната. След това залепвате на ходилото пластира Neuropad. Той е обработен със соли на безводен кобалтов хлорид. При съприкосновение с вода, с влага характерният син цвят на пластира се променя в розов.

Дайте мнение и Вие тук!

Neuropad се държи на ходилото десет минути. За толкова време е нормално кожата да се навлажни от пот и съответно лепенката да порозовее. Ако обаче цветът не се променя, значи липсва отделяне на пот и това е свидетелство за ранен стадий на диабетична невропатия. Пациентът на всяка цена трябва да потърси лекарска помощ.

Ефективността на пластира е изследвана от екип на университета в Оксфорд. Учените проверили здравния статус на 3 000 пациенти и в 86% от случаите показателите на Neuropad били потвърдени. Заключение – пластирът е в състояние да спасява от ампутация при диабет.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *