Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Отслабване с ориз – полезно ли е и как се прави? Видове ориз, подходящи за диети. По колко ориз на ден може да се яде? Как да го готвим и други важни въпроси.

Оризът е основна храна за милиарди хора по света. Той е лесен за приготвяне, ситен и може да се комбинира с различни ястия. Но може ли оризът да помогне за отслабване и намаляване на теглото? Има няколко неща, които трябва да знаем.

Видове ориз подходящи за диети

Не всички оризи са еднакви. Има бял, кафяв, червен, черен и див ориз. Всеки от тях има различен хранителен състав и различно въздействие върху организма. Кафявият ориз е по-богат на фибри и по-бавно се усвоява от тялото в сравнение с белия. Затова той е по-подходящ за хората, които искат да отслабнат. Черният пък е богат на антиоксиданти и също може да помогне при диети за отслабване.

Колко ориз на ден се яде за диета?

Ако искаме да отслабнем, трябва да контролираме дневната си доза ориз. Препоръчителната порция е около 100 грама готов ориз на ден. Това осигурява необходимата енергия, без да претоварва организма с излишни калории. А ако ядем повече, рискуваме да напълнеем отново. Затова е добре да мерим количеството ориз всеки път и да не прекаляваме. Все пак оризът е не по-малко въглехидратен от хляба или шоколада, а от тях доказано се пълнее.

Как да готвим ориза за диета?

Oriz Otslabvane 04Начинът на приготвяне също е важен за запазване на полезните съставки на ориза. Най-добре е той да се вари или запарва, а не да се пържи. Варенето или запарването премахва излишната скорбяла и намалява калориите. А охладеният ориз, който е престоял 12 часа в хладилника, съдържа още по-малко усвоими въглехидрати. Така максимално щадим фигурата си.

Подходящи ястия с ориз за диета

В диетата с ориз той може да се комбинира с плодове, зеленчуци, бобови храни и пилешко или риба. Така се получават вкусни и здравословни ястия като:

  • Ориз със зеленчуци и пилешки гърди
  • Оризова салата със сушени плодове и ядки
  • Ориз с боб и гъби
  • Плодов ориз с канела

Такива ястия съчетават полезните свойства на ориза с тези на съпътстващите го храни. И помагат за постигане на идеалното тегло по здравословен начин.

Oriz Otslabvane 03Оризът е изключително полезен за поддържане на оптималното тегло. До такова заключение достигнаха американски учени след тестове с над 14 000 доброволци.

Диетите, в които е включен ориз, са по-ефективни, твърдят от www.kp.ru. И “приносът” на продукта не е само в тази посока: и кафявият, и белият ориз съдържат цяла гама вещества, изключително полезни за здравето.

В изследване, чиито резултати са публикувани в престижното издание Food and Nutrition Sciences, са участвали повече от 14 000 доброволци. Всеки от тях, който изяждал ежедневно неголяма порция ориз, имал в организма си достатъчно количество калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри.

Същевременно е отчетено, че тези хора нямат проблеми със захарта и наситените мазнини. Оризът не съдържа натрий и има съвсем малко мазнини, нито една от които не е наситена.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Това е причината и кафявият, и белият ориз да бъдат включвани в балансираните диети. От ориза човек се чувства сит, но не трупа килограми.

Белият ориз, към който доста хора се отнасят резервирано, съдържа над 15 полезни витамини и минерали, в това число фолиева киселина, В-витамини, желязо и цинк.

Кафявият ориз е богат ва диетични фибри, матнезий и фосфор, но пък желязото и В-витамините в него са по-малко в сравнение с белия.

Оризът е продуктът с най-ниско съдържание на натрий и без холестерин. Повече аргументи са излишни: похапвайте го редовно, но все пак внимавайте с количеството!

Дайте мнение и Вие тук!
Изводи за диетите с ориз

И така, яденето на ориз може да бъде част от здравословна програма за отслабване при спазване на някои правила. Трябва да избираме пълнозърнестите му разновидности, да го готвим по подходящ начин, да контролираме порциите и да го комбинираме с полезни храни. По този начин оризът ще ни сити, а няма да натрупва излишни килограми.

Погледнете и това за един ценен вид ориз, който се взима като хранителна добавка:

Червеният ориз смъква холестерола

Още 3 хитрини за успешно отслабване

Хитрини за отслабване: Случвало ли ви се е да се разочаровате, че поредната диета, на която сте се подложили, не е довела до никакъв резултат?

По-скоро да, нали? Колкото и стриктни и изпълнителни да сте!

Причината се крие не само в особеностите на собствения ви метаболизъм, но и в това, че често допускате грешки, които самите вие не осъзнавате!

Затова предлагаме ви 3 изпитани хитрини, които ще подпомогнат отслабването и ще превърнат настоящата ви диета в успешната диета.

Когато гладът ви подгони, излъжете го с кисела краставичка.

Oriz Otslabvane 02Стерилизираните зеленчуци имат свойството да тушират глада точно както това правят сладките изкушения, които обаче са в пъти по-калорично.

Така че вместо към блокчето шоколад в следобедните часове, когато апетитът неустоимо напомня за себе си, хапнете една кисела краставичка. Сами ще се уверите колко ефикасна роля има тя;

Заложете на чайовете!

Чайовете, консумирани във всяко едно време на деня, ще ви се отблагодарят подобаващо. Те имат свойството да засилват метаболизма, а да укрепват целия организъм. Важно е обаче да бъдат подсладени с мед, а не с бяла захар;

Забравете за газираните напитки, в това число сода и тоник!

Въпреки че те не съдържат оцветители, това не ги прави безвредни за здравето и фигурата. В тях се съдържат изобилие от калории, като едновременно с това издуват стомаха.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *