Реабилитация: и белият е полезен!

Ето как оризът помага за отслабването!

Оризът е изключително полезен за поддържане на оптималното тегло. До такова заключение достигнаха американски учени след тестове с над 14 000 доброволци.

Диетите, в които е включен ориз, са по-ефективни, твърдят от www.kp.ru. И “приносът” на продукта не е само в тази посока: и кафявият, и белият ориз съдържат цяла гама вещества, изключително полезни за здравето.

В изследване, чиито резултати са публикувани в престижното издание Food and Nutrition Sciences, са участвали повече от 14 000 доброволци. Всеки от тях, който изяждал ежедневно неголяма порция опиз, имал в организма си достатъчно количество калий, магнезий, желязо, холиева киселина и фибри.

Същевременно е отчетено, че тези хора нямат проблеми със захарта и наситените мазнини. Оризът не съдържа натрий и има съвсем малко мазнини, нито една от които не е наситена.

Това е причината и кафявият, и белият ориз да бъдат включвани в балансираните диети. От ориза човек се чувства сит, но не трупа килограми.

Белият ориз, към който доста хора се отнасят резервирано, съдържа над 15 полезни витамини и минерали, в това число фолиева киселина, В-витамини, желязо и цинк.

Кафявият ориз е богат ва диетични фибри, матнезий и фосфор, но пък желязото и В-витамините в него са по-малко в сравнение с белия.

Дайте мнение и Вие тук!

Оризът е продуктът с най-ниско съдържание на натрий и без холестерин. Повече аргументи са излишни: похапвайте го редовно, но все пак внимавайте с количеството!

Погледнете и това за един ценен вид ориз, който се взима като хранителна добавка:

https://www.lekar.bg/2009/06/23/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!