Медицината е наясно с контрола върху усещането за глад. А ние?

Лакомия: Ето как лесно може да се управлява хормонът на лакомията!

Лакомия: Желанието да ядем още, въпреки че вече сме сити, гарантира допълнителни килограми – това е ясно.

Медицината отдавна тръби, че усещането за глад може да се контролира – трябва само да определим хормоналната природа на хранителните си навици!В много случаи силният апетит е резултат от игра на хормони, припомнят от medikforum.ru. Не е трудно да се справим с подобна ситуация, стига да сме наясно с “химията” на тялото си.

Така например, за да поддържаме стандартни стойности на грелин – хормона на апетита, трябва да се погрижим за физическата си активност, да спим достатъчно и да не пренебрегваме протеиновите съставки на менюто си. Ако ни измъчва пристъп на глад е по-добре да похапнем стотина грама варено постно месо, отколкото сандвич или мазна баничка.

Дори малка порция варен фасул ще ни свърши работа – растителният белтък не е за пренебрегване. За разлика от протеините – въглехидратите успокояват топката за малко, след което идва нова атака от хормона на апетита.

Добро решение срещу хормоналните пристъпи на апетита са също простите, но интензивни физически упражнения – няколко клякания, махове с ръце, скачане с въженце. Аеробните физически упражнения чудесно смъкват стойностите на лептина – хормон, отговорен за способността на организма да прекрати приема на храна.

Дайте мнение и Вие тук!

Хората с наднормено тегло изработват повишени количества лептин, което кара мозъка им да игнорира сигналите за насищане и да се поддава на илюзията за глад. Лекарите отчитат, че хората, които в състояние на стрес пият силен черен чай или си вземат дъвка, смъкват нивото на кортизола си с 10-12%. Високите кортизолови нива провокират тяга към въглехидратни храни, например тестена закуска или тортичка. Тъкмо по тази причина е много важно да се изработят навици за прости реакции в състояние на стрес: правилният подход към необходимия релакс е много важен.

Редовният секс – два пъти или повече в седмица, поддържа нормално равнище на хормона естроген. Недостигът му причинява редукция на серотонина и повишен кортизол, а това се изразява в желание да се изяде веднага нещо сладко, мазно или пикантно. Доказано е, че хората, които водят редовен полов живот, значително по-рядко страдат от хранителни разстройства и допускат да натрупат наднормени килограми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *