Науката изследва ролята на стреса и храненето

Лош или метален дъх от устата: каква е истинската причина?

Лошият или метален дъх от устата: тема, която е неудобна за коментар, но не е безразлична на никого. Каква е причината за него?

Само пренебрегнатата хигиена ли създава този проблем?

Наистина – неспазването на хигиенните правила най-често е обяснението за неприятното явление. Но своята роля играят и други фактори, пишат от meddaily.ru с позоваване на англоезични издания. На първо място се споменава стресът.

При напрежение нервната система реагира, слюнчните жлези се оказват блокирани и престават да изработват слюнка. А слюнката е необходима както за преработката на храната, така и за измиване на устната кухина.

Пресъхналата устна кухина започва да излъчва лош дъх, тъй като в нея “работят” множество бактерии. Слюнката изчиства газовете, изпускани от бактериите при техните жизнени процеси. При сухота в устата тези газове се изпаряват. Неприятната ситуация може да се тушира чрез дъвка и вода.

Не е за препоръчване да се използват различните води за изплакване на уста, тъй като повечето от тях са на спиртна основа. Изплакването със спиртен разтвор само ще задълбочи проблема.

Спиртът блокира антидиуретичния хормон, който задържа урината в организма. Прекалено честото отделяне на урина, което следва, на практика обезводнява тялото и устната кухина отново пресъхва. Друг виновник за лошия дъх може да бъде прекаленото консумиране на протеинови храни.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако протеините са много, а въглехидратите – твърде малко, разграждането на белтъчините става от черния дроб и това е свързано с освобождаване на кетони. Кетоните дават неприятен метален дъх. По тази причина пълният отказ от въглехидратите не бива да се допуска.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/22/%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D0%B4%D1%8A%D1%85-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

диета и хранене при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Най-важните препоръки за хранене при гастрит. Диета в зависимост от разновидностите на болестта. Забранени и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *