Наръчник за ядрено магнитен резонанс: Цени за София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе.
Къде да си направим ЯМР през 2022-2023 г. Ядрено-магнитен резонанс

Ядрено магнитен резонанс. Цена. Топ 20+ на ЯМР 2022. Наръчник

Къде да си направим ЯМР през 2022-2023 г. Наръчник за ядрено магнитен резонанс: Цени за София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе. На главата, на цяло тяло, на гръбначен стълб. С направление по Здравна каса

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е високотехнологичен апарат за визуализираща диагностика. Към момента не е изобретен по-чувствителен и детайлен метод за визуализация.

ЯМР оглавява класацията по качество, а и по цена на изследването. Това е логично – апаратите са масивни структури, които заемат цели етажи в болниците и тежат с тонове. Пациентите плащат около 300 лв за заснемането на една телесна зона, примерно коляно. Струва ли си?

За някои патологии категорично да, за други методът надхвърля нуждата – просто има по-евтини варианти. Но ако болният може да си го позволи, той винаги е за предпочитане най-малкото по две причини – първо е безопасен (не облъчва), и второ, отведнъж показва всичко в детайл (нерядко до ЯМР се стига след няколко недостатъчно информативни други изследвания).

Апаратите за магнитна резонансна томография са с различно качество и способности. Те работят чрез магнитно поле, което ги разграничава на три групи.

Апарати за ЯМР
Магнитно полеНапрежение в Т (тесла)
Нискополевидо 0.5
Среднополевис от 0.5 до 1
Високополевиот 1 до 3

Къде да си направим ЯМР, цени и критерии за избор

Пациентът, който ще минава през ЯМР, трябва да знае, че качеството на резултата зависи от две неща – мощността на апарата и компетентността на специалиста, който ще разчете картината. Тези две условия в комбинация могат да доведат до отличен резултат – да се види всичко необходимо, а може и да не стане така.

Повечето болници в България са се оборудвали с апарати от средна мощност – 1 – 1.5 тесла. Нискополевите не са достатъчно точни и достоверни, но и такива има в употреба. Високополевите са идеални, но трудно достъпни (чака се). Мощността е критерий според патологията – понякога не е нужен високополеви уред, а друг път трябва най-детайлна визуализация.

Относно специалистите, наложено е мнението, че най-добрите са в столицата. Трудните случаи ги изпращат за изследване там. Това едва ли е напълно вярно, но е добре да се заинтересуваме кой разчита резултатите и с какво име се ползва.

Както виждате, цената не я засягаме като критерий за избор. Изследването е достатъчно скъпо, за да се правят компромиси. Това вече е лично мнение, иначе по-нататък ще визираме и конкретни суми.

Цена с направление по Здравна каса и без

НЗОК заплаща магнитно-резонансните изследвания, но има ограничения. За всяка година е определен точен брой изследвания, които ще бъдат заплатени. В националния рамков договор се лимитират не само броя изследвания за година, но и тяхната цена – сумата, която ще се отпусне на изпълнителя.

MRT-06
Тези апарати си приличат, но само на пръв поглед
Демир бозан за безсъние

ЯМР е високо-специализирано изследване, което се назначава по показатели. Процедурата започва от личния лекар, който насочва към специалист, а специалистът пише искане до НЗОК. Директорът на Касата разглежда всеки случай отделно, като разрешава или отхвърля. Няма законов срок за издаване на становището. По показания на пациенти някой път става за дни, а друг път – за месеци.

Ако се отпусне направление за ЯМР по НЗОК, пациентът не се интересува колко струва изследването, защото той го получава безплатно. Болният обаче заплаща упойката и контрактното в-во.

  • Анестезията се заплаща по ценоразписа на съответното лечебно заведение, в което ще се извърши изследването. В момента тя струва средно 60 – 100 лв;
  • Контрастното в-во е инжекционен препарат на ампули и се продава в аптеките. Пример за него е Кларискан (гадотеринова к-на), който струва 50 лв за една ампула.

Цените за платено изследване (без направление) се определят от лечебните заведения и могат да се видят в техните тарифи.

Как се тарифира: има цена за изследването на една телесна зона и има цена за скениране на цяло тяло. Някои изпълнителни правят отстъпки за изследване на две и повече зони, но обикновено изключват изследване на абдоминалната зона (корема) – тя е на отделна цена.

Една зона струва около 250 – 300 лв, две зони без абдоминал струват 400 – 500 лв. Цената обикновено включва и разчитане на резултата.

По-скъпи са изследванията на гръбначен стълб и на корем. Една зона от гръбначния стълб струва около 340 – 400 лв.

MRT-05
Цялото тяло “влиза” в тръбата на апарата, но обикновено се изследват една или две зони. Цялостната диагностика е рядкост и е много скъпа

Изследването на 7 ключови зони от тялото струва около 1200 – 1500 лв. Включва трите зони на гръбнака, главата, корема, малкия таз и една става (примерно коляно). Под „цяло тяло“ се има предвид горе-долу същия обхват, но с всички крайници. Тук цената е около 1500 – 1800 лв, а може да падне до 1100 – 1200 лв с ваучер и промоционално намаление.

Ядрено-магнитен резонанс на главата

Между 240 и 370 лв струва изследването на глава без направление. Главата се смята за една зона, така че в тарифата може да не е цитирана изрично.

ЯМР на глава се назначава за диагностициране на туморни образувания, проблеми с кр. съдове (инсулт, атеросклероза, аневризма), зрителни и слухови патологии, проблеми с хипофизата. Изследването е нужно в спешен порядък при травма и кръвоизлив. Назначава се при някои хронифицирали нервни състояния като МС. ЯМР помага да се открие причината за мигрена, световъртеж, шум в ушите, нарушения в съзнанието, речта и движенията. Полезно е да се направи при съмнения за деменция и при системни припадъци.

Магнитно-резон. томография е предпочитан образен диагностичен метод, когато се касае за човешката глава. Тя има предимство пред втория по качество метод – скенера, с това, че ясно разграничава мозъчните зони, бялото и сивото мозъчно в-во, показва плаки, стеснения, образувания и всичко, което е налично в черепната кутия. С ЯМР болестните изменения се улавят на най-ранен етап.

Главата е телесната част, чието изследване е в най-голяма степен дискомфортно и тревожно. Причината е, че се фиксира в специално приспособление, преди да се въведе в тунела на резонансния апарат. Изследването отнема 25 минути, ако е с контраст – 45 минути, ако се добави спектроскопия стават 60 минути.

ВАЖНО: Вижте мнения и оплаквания във връзка с ЯМР и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари! Къде сте се изследвали? Доволни ли останахте? Бихте ли препоръчали добър ядрено-магнитен резонанс във вашия град?

ЯМР на цяло тяло

Изследването на цялото тяло отнема около 4 часа. То обхваща практически ключовите зони на тялото – глава, вътрешни органи, корем, крайници. Такова изследване се предприема главно по две причини – за профилактична проверка на здравето и в търсене на разсейки от туморно образувание.

Както споменахме, цялостното изследване струва около 1500 – 1900 лв, а някои изпълнители го правят с отстъпка, която пада до 1100 лв.

Много медици отхвърлят нуждата от ЯМР на цяло тяло. Смята се за най-правилно да се изследва конкретна област, в краен случай – комплекс, например комплексно обследване на ЦНС (мозък + гръбнак), комплексно обследване на стави или на всички кръвоносни съдове.

Задължително ще подчертаем, че за подробно обследване са подходящи високополевите апарати от 1.5 тесла и повече, особено за ранна диагностика. По-важно от оборудването е опитът на специалиста, който анализира получените изображения на органи и тъкани.

Ядрено-магнитен резонанс на гръбначен стълб

ЯМР надхвърля по детайлност и информативност КТ и рентген на гръбначен стълб. Той дава снимки на тънки слоеве, разгледани под различни ъгли.

С ЯМР най-добре се изследват меките тъкани и съдовете в гръбнака. Визуализира се състоянието и на всички останали видове тъкани – кости (разположение, контури), стави, околни тъкани и връзките, хрущялните дискове между прешлените, нервните окончания.

Магнитно-рез. томография се прилага при остеохондроза, дискова херния, деформация на ставите, миелит, множествена склероза, рак и за наблюдение на динамиката на дадено заболяване.

Повечето изпълнителни делят гръбнака на три зони, тоест за изследването му в цялост се заплащат три зони (обикновено се прави отстъпка). Иначе анатомично гр. стълб има пет отдела – шиен, гръден, поясен, кръстен и опашка.

Малко са случаите на изследване на цял гръбнак. Изпълнителите дават цени за една или две зони. За две зони се правят отстъпки, така че цената е около 460 – 490 лв. Цял гръбнак е около 700 лв без контраст и 900 с контраст.

Ядрено-магнитен резонанс в София

Високополевите резонанси бяха рядкост дори в столицата. Допреди 3 години с такава модерна техника се гордееха Александровска и Аджъбадем Клиник. Имаше място за предложения и от Истанбул.

MRT-04
Специалистът, който “гледа” – разчита резултата, е по-голям фактор от качеството на машината

Днес последно поколение високополева резонансна техника са закупени от доста лечебни и диагностични заведения, например от УМБАЛ Ив. Рилски и Центрове Спектър. Най-качественото изследване става все по-достъпно.

Александровска болница

От 7 години тук се работи с апарат с напрегнатост от 3 тесла. Освен с добра техника и повече опит, в Александровска се разполага и с квалифицирани специалисти (най-рано установеното рентгеново отделение).

Дайте мнение и Вие тук!

Апаратът се слави с необичайно широката си тръба, която е по-комфортна за болния.

Цената за глава е 350 лв (за сравнение цената на КТ на глава е 200 лв). Услугата се увеличава на 500 лв, ако се обогати с артериография или венография, а трите заедно са 600 лв.

Различни зони, органи и структури се изследват за 350 – 600 лв. Цял гръбнак е 750 лв.

Тези цени са без контраст. Въвеждането на контрастно вещество добавя още 200 лв към сметката.

Аджибадем Сити Клиник (Токуда – София)

От 2021 г. заведението работи с 1.5 и 3-тесла ЯМР, които предоставят отлични и прецизни изображения и диагностични резултати. За по-голям комфорт по време на изследването светлината е приглушена, а пациентите слушат музика или гледат видеоклипове. Тръбата на високополевия апарат е с ширина от 70 см, което е достатъчно широко за лежащия в нея болен.

В ценоразписа има различни цени за 1.5 Т и 3 Т апаратите. Средно една област се изследва за 380 лв, втора – за 330 лв. Глава с всички съдове струва 580 лв. Апаратът 3Т работи срещу 380 – 500 лв за една зона (по-детайлно вижте в ценоразписа).

До 24 ноември има промоционално изследване на цял гръбнак на стойност от 950 лв, намаление от редовната цена от 1080 лв. Това е профилактично изследване с висока резолюция, което се извършва за по-кратно от обичайното време.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

От 2020 г. болницата работи с най-модерен 3 Т апарат Сигна Architect. В момента на доставката си той е рядкост дори за Европа – един от общо 9 апарата. Апаратът е много по-бърз от стандартните резонанси, провежда изследванията два пъти по-бързо, като дава детайлен и ясен образ. Ускореното изследване е особено важно при изследването на цяло тяло (освен това без лъчево натоварване).

Капацитетът на 3-Т резонансът в „Иван Рилски“ е 30 – 35 пациента дневно, което удвоява възможностите на болничното заведение. Там продължава да функционира и по-стария апарат, който също е добър – 1.5 Т. Старият GE Сигна също е забележителен – той пък е с по-къс тунел. Пациентът не влиза изцяло вътре, което допринася за спокойствието и комфорта.

Цената на една зона без контраст е 350 лв, с контраст – 550 лв. Някои зони са по 400 – 450 лв, а цял гръбнак 750 без и 950 лв с контраст. Анестезията струва 190 – 220 лв.

Още локации с ЯМР

  • Диагностичен център Спектър – София, парк-хотел Москва. Тук се работи с три ЯМР – апарата. Единият е отворен тип Hitachi – без тръба. Приветства се от пациенти с наднормено тегло и клаустрофобия и такива в детска възраст. Другият апарат е 1.5 тесла, а отскоро е закупен и Сигна Pioneer 3-тесла апарат от тунелен тип. Цените за трите апарата проверете на тел. 029432400;
  • ЯМР в Пирогов. Болницата работи с Магнетом Aera 1.5- теслов апарат. Цената за една зона е 310 лв, като тук влизат глава, един отдел на гръбнака, шия, плексус, гръден кош, талък таз, една става и др. Изследване на сърце струва 380 лв, на корем 350 лв, като с червата става 420 лв. Профилактично на цяло тяло е 950 лв, за метастази – 800 лв;
  • В СофияМед работи с 1.5-тесла апарата Магнетом Aera на Siemens, който се слави с успехите си при дегенеративни заболявания на ставите и конкретно на ставния хрущял. В болницата е закупен софтуер за проследяване на ракови патологии на ниво клетка. ЯМР на мозък по спешност струва 300 лв, пълен протокол е 500 лв, стави – 360 лв;
  • Във ВМА – София. До 2019 г. Академията разполага с един от най-слабите апарати и по този въпрос може да срещнете коментари в интернет. От 2019 г. обаче е закупен Магнетом Aera. Изследване на глава е 300 лв, с контраст – 320 лв. Повечето зони са в този диапазон, корем – 360 лв, цял гръбнак – 700 лв, цяло тяло 900 лв;
  • ИСУЛ Царица Йоанна е оборудван с ЯМР 1.5-тесла GE Healthcare с широки диагностични възможности. Изследване на една област е 280 лв, на глава и шия – 300 лв, на две области – 520 лв, на три области – 750 лв;
  • В Овча купел, МЦ Про Вита. Центърът работи с апарат SIEMENS, но не предоставя информация за неговите качества. Няма сайт с ценоразпис и описания. Но до декември са обявени ваучери за изследвания, от които виждаме, че една зона е 260 лв, две зони – 500 лв, глава + шия – 510 лв.
MRT-01
Откритите апарати са комфортни и не плашат толкова пациента

Апарат за магн. резонанс е инсталиран още в Клиники Торакс, МБАЛ “Доверие”, Университетска болница „Лозенец“ и др.

ЯМР във Варна

В морската столица са инсталирани пет апарата – два са на Аджъбадем Сити Клиник, два са в болница Св. Марина и един в Св. Ана.

  • УМБАЛ Св. Марина работи с два ЯМР – 1.5 и 3 тесла. Има приставки за гърда, биопсия, периферни съдове. Другият уред от 3-тесла е с широк тунел за комфортна на пациента и е допълнен с технология за изследване на функционално състояние. Изследване на сърце е 600 лв, корем и таз поотделно са по 420 лв, глава и единичните зони са по 360 лв;
  • Аджъбадем Сити Клиник – Варна. Центърът е на ул. Брегалница. Апаратът е 1.5-тесла. Апаратът е GE Optima, клиниката разполага и с добри специалисти. Цената е според общия ценоразпис на веригата;
  • Окръжна болница Варна. За незапознатите това е МБАЛ „Св. Ана“. На нейна територия работи МДЛ “РУСЕВ“, където се извършва образна диагностика с ЯМР. Във Варна работят двама специалисти, които разчитат изследванията.

Ядрено-магнитен резонанс в Пловдив

Четири болнични и диагностични заведения и две бази на МДЛ Русев под тепетата са оборудвани с ядрено-магнитен апарат.

  • УМБАЛ Св. Георги разполага с 1.5-тесла апарат Сигна HDxt, разположен в база 2, Пещерско шосе. Според ценоразписа, услугите са разделени на две – диагностициране на тумори при възрастен на цена от 1090 лв и за деца – 1323 лв. Консултативното описание е 300 лв. За стандартното изследване по зони се инфомирайте на тел. 032602911;
  • УМБАЛ Каспела – Пловдив работи с Магнетом Aera. В ценоразписа са посочени само две цени – изследване без контраст 250 лв, с контраст – 450 лв;
  • Медлайн – Централ Хоспитал ползва Magnetom Amira 1,5-тесла. През апарата минават около 20 пациента дневно. Ценоразписът не е публикуван, за конкретни цени попитайте на 032656600;
  • MедиСкен Пловдив. Лабораториите са разположени на бул. В.Априлов № 15А, а образната диагностика е на ул. Ф. Македонски 37, в сградата на Медлайн. Подробности за апарата и услугите не са публикувани, но има тел. за информация 0885916588;
  • Лаборатории Русев работят с 1.5-тесла апарати. Имат бази на територията на МБАЛ Пловдив и  Каспела. Според общата ценова политика на лабораториите една зона струва 390 лв, цял гръбнак е 850 лв, цяло тяло 1100 лв. За 500 лв се изследват сърце и глава + шия. Цената на контраста е 140 лв.

ЯМР в Бургас

В морския град има три уреда с напрегнатост на полето 1.5 тесла. Те са в двете болници и в лаборатория от веригата Русев.

  • УМБАЛ Бургас е с високополеви резонанс GЕ със софтуер за изследвания на мл. жлеза и стави. Цената на една зона е 320 лв без контраст. В определени периоди се изследват само пациенти по НЗОК. За инфо позвънете на 0879357639;
  • Медико-диагностични лаборат. „Русев“ – апаратът е в ДКЦ 2. Доскоро там беше само 1.5-тесла Магнетом Есенца, който се отличава се с къс тунел от 145 см и подвижни поставки. Леката конструкция е комфортна за пациента. Сега центърът е изцяло обновен и подсилен с Magnetom Lumina 3 тесла, който е много бърз и прецизен. Софтуерът е модерен, от последно поколение. За цените се информирайте от 0887929539;
  • Болница Бургасмед в кв. Меден рудник е оборудвана с Магнетом Есенца 1.5-тесла, от модела с къса тръба. Изследването на една телесна област струва 320 лв, всяка следваща е по 180 лв.

Видео: трябва ли наистина ЯМР – друга гледна точка.

Ядрено-магнитен резонанс в Стара Загора

МБАЛ Стоян Киркович е бившата Окръжна. До 2016 г. на нейна територия частният доставчик частния доставчик Афидея – Евромедик единствен провежда образна диагностика. През 2016 г. с апарат се сдобива и самата болница. Сега в града на липите има два апарата – в болницата и на лаборатории Медискан (Евромедика). Двата резонанса на една и съща локация, като входът за частния изпълнител е откъм Спешния център.

Апаратът на болницата е Магнетом Есенца 1.5 Т, на Медискан е Магнетом Вижън 1.5 Т.

Цените на болницата ще научите на тел. 042623750, защото ценоразписът е свален от интернет.

В момента и до края на годината Евромедика провежда изследвания с намаление от 330 лв на 270 лв за една област. За информация 0884510674

В Русе

Образна диагностика в Русе се предоставя на едно място – само в местната болница, по-рано известна като МБАЛ Русе, а сега преименувана на УМБАЛ Канев.

Образна диагностика в УМБАЛ Канев се провежда на глава, гръбнак, корем и крайниците. Апаратът е GE Сигна 1.5 тесла.

Изследването на една област струва 300 лв. Комбинацията от глава и шия е 450 лв, гръбнак, както и на всякакви две области заедно струва 450 лв. Трета зона и следваща зона – по 150 лв. Изследване на простата – 150 лв. Контрастното вещество струва 78 лв.

В Плевен

  • Ядрено-магнитен резонанс в ДКЦ „Авис Медика“ – Плевен – работи със Сигна Експлорър 1.5 тесла. Една зона струва 300 лв, цял гръбнак – 700 лв, корем – 350 лв, контраст – 100 лв;
  • Магнитен резонанс – УМБАЛ „Св. Марина“ – работи с Магнетом Aera 1.5 тесла. Една зона струва 300 лв, втора зона – 250 лв. Съдове и меки тъкани са 330 лв, корем се изследва за 350 лв, цял гръбнак и цяло тяло – 700 лв, контрастното в-во струва 100  лв;
  • МБАЛ Св. Панталеймон не публикува информация за апарата, с който работи, и неговите възможности. Не е наличен и ценоразпис. За информация се дава тел. 0878471334;
  • МБАЛ Сърце и Мозък, Плевен таксува изследване на глава 354 лв. Това е цената на повечето единични зони в тялото – напр. една става, хипофиза и др. Съдовете на главата без контраст се проверяват срещу 389,40 лв. Всяка втора зона се таксува по 271,40 лв. Цял гръбнак е 708,00 лв, меки тъкани и торакс без контраст са по 389,40 лв. Корем и таз без контраст са по 413 лв. Ако едно изследване се направи по НЗОК, а второ – платено, то ще струва 295 лв. Контрастът струва 170 лв, а за пациенти над 120 кг тегло – 230 лв.

Още локации за ЯМР в България

  • В Добрич услугата се предоставя от местната многопр. болница, гласи сайтът й. Но апаратурата не е описана, нито присъства в ценоразписа. Диагностика се предоставя от лаборатории МедГуд, които в момента подменят техниката си, поради което не функционират (ремонт);
  • В Кърджали изследването се провежда в болница Ат. Дафовски. Часове на тел. 036168270;
  • В Благоевград болница Пулс съобщава, че се е оборудвала с ЯМР, без подробности. За инфо тел. 073882020;
  • Във Враца има ЯМР в комплексния онкологичен център тел. 092669141;
  • В Сливен ЯМР е инсталиран в  МБАЛ „Селимински“, тел. за инфо 044611745. Една зона се изследва срещу 250 лв, два сегмента – 400 лв, корем и гр. кош – по 320 лв, корем + таз – 480 лв, контраст – 120 лв;
  • Във Велико Търново локацията е МОБАЛ „Д-р Черкезов“. Изследване на една област без контраст струва 300 лв, на две – 400 лв. Анестезията е 100 лв;
  • В Хасково лаборатории Русев разполагат с ЯМР. Апаратът е в двора на местната болница;
  • В Търговище локацията е “Преслав” 14, бивша стом. поликлиника, където работи МЦ Солигена. Апаратът е от отворен тип. Цената на една зона е 290 лв, на две – 520 лв,  на три – 690 лв, на четири – 890 лв. Корем струва 410 лв, на корем + таз 550 лв, на цял гръбнак – 690 лв, на глава + шия 510 лв. Упойката е 80 лв, контрастът 150 лв.

Видео: Какво изживява пациентът – разказ от първо лице.

Разчитане на ядрено-магнитен резонанс

Разчитането се извършва от нарочно квалифициран в образната диагностика специалист и неговата роля е изключително ценна. Всички изпълнителни включват разчитането в общата цена. Има възможност да се занесе направено в друго заведение изследване само за разчитане. Тази услуга струва около 60 – 100 лв.

Още информация и източници на английски: За какво се използва ядрено-магнитният резонанс; * Какво не бива да правим преди изследването? (Подготовка); * Разлика между скенер и ЯМР.

Чести въпроси

  • Има ли странични ефекти от ЯМР? Самото изследване е безвредно, ако се отчитат противопоказанията. Неприятен ефект оказва върху психиката фиксираното положение в тесния тунел. Пациенти получават световъртеж, гадене, тремор, сърцебиене, обща слабост и други соматични симптоми. Те са бързо преходни. Но контрастът дава странични ефекти. Някои хора са алергични. В такива моменти се ползват антихистамини;
  • Къде има отворен ядрено-магнитен резонанс. Отворените апарати се намират по-рядко. Те се предпочитат от хора с големи габарити и такива с клаустрофобия. В момента действа такъв апарат в Център Спектър София, в Солигена – Търговище, Военна болница и Ултраскен в Пловдив, в МБАЛ Св. Иван Рилски в Габрово;
  • ЯМР на простата, кога се прави и как? ЯМР на простата се назначава от онкоуролозите за получаване на представа за обема на туморното образувание, стадия на процеса, потенциалния прогрес и за диагностика на рецидиви. Помага при нарушения на кръвния поток, съдови изменения и др. За изследване на простата се предпочита томограф затворен тип с напрегнатост от 1.5 тесла. Ползва се контрастно в-во;
  • Къде се прави ЯМР на кръста? Навсякъде. Всички апарати изследват тази зона от гръбначния стълб;
  • Каква подготовка е необходима за ЯМР? Специална подготовка не е нужна, освен ако не се гледат ч. дроб и жлъчка (които се изследват строго на гладно, сутрин). Пациентът да е готов, че ще прекара минимум 15 минути в тунела, че ще има звук и неизбежно вътрешно напрежение;
  • Разлика между компютърна томография и ядрено магнитен резонанс. Технологиите на изследване са различни. Компютърната томография по-добре възприема костни структури, а ЯМР по-добре вижда меки тъкани, съдове, мозък. Той се предпочита за тумори и неврологични изменения. За пример – ще изследваме гръбнак. КТ добре визуализира костните тъкани – прешлените, счупвания, артритни изменения, травми. ЯМР по-добре показва тумори, възпаления, травми на гр. мозък, съдови патологии, проблеми с мускулите и дискова херния. За някои случаи двете изследвания са еднакво приложими;
  • Скенер или ЯМР? Скенер е разговорно название на КТ – компютърния томограф;
  • Откъде се взема контрастно вещество за ЯМР и на каква цена? Контрастното в-во се продава в аптеките, а също така се предоставя и от изпълнителите на изследването. Цената е записана в ценоразписите, обикновено тя включва не само препарата, но и боравенето с него. Средно контрастът се продава от 120 до 200 лв.

Видео: Как се изследва глава в ЯМР – приспособление и процедура.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит: Симптоми и съвременни терапии

винаги удря неочаквано

4 Мнения

  1. Галя Тодорова

    Има Омед сайт като грабо, само че за медицински услуги. Ако не си по касата избирай оттам има големи намаления. например от една зона свалят по 50-60 лева, може да се скенира за 240 например.

  2. Грета Тончева

    Познат лекар ми каза ако ще правя магнитен, само в София, поне да ми го направят както трябва. Какво мислите, защото този познат е обикновен лекар. Пътуването ще ми успъпи изследването.

    • Красимира Дойкова

      На мен ми казаха само Александровска и отидох, аз съм от Русе иначе. Много добре се получи, минах с едно изследване и край. Трябвало да се гледа колко тесла е апарата, най-добре да е 3.

  3. П.Михайлов

    В Аджъбадем МАМЯТ. Отиваш с направление,говориш,питаш -уж всичко е ОК и като приемат пациента излиза,че ЯМР не се покрива от касата и трябва да платиш към 500лв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *