бронхиална астма

При астма: Ето коя диета е най-добра!

Плодове, зеленчуци и зърнени храни – ето го спасението при астма! Тази най-добра за тях диета е изпитана и работи!

Диетата, богата на фибри, потиска възпалителните процеси в белия дроб, описват от meddaily.ru. Освен това се оказва, че фибрите, съдържащи се в храните, променят баланса на имунната система. Много е възможно обработените храни в менюто на съвременния човек, бедни на фибри, да са една от причините за световната епидемия от астма.

Учени от Лозана коментират, че от процента на целулозата (фибри) в храната зависи бактериалният състав на чревната флора. Този фактор директно влияе върху работата на всички системи в човешкия организъм, включително на имунната.

При наличието на повече фибри например в чревния тракт се увеличава концентрацията на бактерии, които изработват мастни киселини с къса верига; тези киселини лесно и бързо се усвояват в кръвта. Вероятно този момент е нещо като сигнал за имунната система, която се активира и блокира възможните възпалителни огнища в белите дробове.

Обратно: ниската концентрация на фибри в храната повишава риска от астма. Допуска се, че е възможно да се мисли за директно въвеждане в организма на високо пречистени мастни киселини, които да изпълняват описаната по-горе функция. Експериментите с опитни животни доказват, че този подход работи и активираната имунна система е в състояние да овладее астматичните прояви.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/01/19/%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

алергична астма

Алергична астма – няколко основни, но важни сведения

Болестта алергична астма е разновидност на известната бронхиална астма и засяга само хората с бронхиална …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *