Колко време може да се пие Тавипек Форте,
Странични ефекти от Тавипек. При суха кашлица и при пушачи

Мнения: Тавипек или Геломиртол? Странични ефекти, заместители

Колко време може да се пие Тавипек Форте, хапчета за кашлица с лавандула? Мнения за Тавипек. Или Геломиртол е по-добър за упорита кашлица при възрастни? Странични ефекти. При суха кашлица и при пушачи

В лечението на кашлица значимо място заемат капсулите с етерични масла като Геломиртол и Тавипек. Терапията с тях оказва паралелно целебно въздействие върху органите на дишането и върху нервната система. Натуралните съставки ликвидират признаците на възпалителен процес и подобряват настроението на болния.

Капсулите с масла против кашлица са приложими при простуда, остър и хроничен развой на бронхиални патологии. При самолечение с народни рецепти пациентът сам подбира правилните масла. В аптечни продукти като Геломиртол и Тавипек това е направено от производителя. Той е намерил и точна дозировка, която скоро води до оздравяване.

Етерични субстанции в капсули против кашлица
НаименованиеВложени масла
Миртол / Геломиртол Фортемирта, евкалипт, сл. портокал, лимон
Тавипек / Тавипек Фортешироколистна лавандула
Азеол АБевкалипт, розмарин, камелина, канела, морков
Бронхокапсградински чай, бял бор, мащерка, евкалипт
Мукоплант Анисолзвездовиден анасон
Евкалипт Sanct Bernhard, Фито Фарма и др.евкалипт
Мащерка Фито Фармамащерка
Пранаром перлибял бор
Пюрвиталнигела сатива

Между препаратите от таблицата има известна разлика. Тавипек и ГелоМиртол са лекарства, а останалите са регистрирани като добавки.

Лекарствата съдържат стабилно количество от активните съставки, винаги едно и също във всяка капсула. Въздействието им е по-детайлно изследвано и описано.

Тавипек или Геломиртол?

Тавипек разчита на лавандула, а ГелоМиртол – на смес от масла, център сред които е мирта. Приликите между капсулите са немалко – те разчитат на маслени етерични извлеци, насочени са към отхрачване и успокояване на кашлица,  санират дихателния път, подкрепят имунитета. Тавипек и ГелоМиртол изглеждат еднакви. Така ли е?

  • Лавандулата (Тавипек) приоритетно работи при суха кашлица. Тя способства кашлицата да премине в продуктивна, за да започне отхрачването.
  • Мирта е по-ефикасна при мокра кашлица. Тя ускорява процеса на отхрачване. Можем да имаме предвид тези особености, когато избираме Тавипек или Геломиртол.

Все пак двата вида капсули работят достатъчно близко, за да дават избор на чувствителните пациенти. Ако болният покаже непоносимост към някое масло, може да премине към другия препарат.

Мнения за Тавипек

В българските форуми Тавипек се споменава мимоходом, когато се цитират схеми за лечение на простуди и бронхити. На една пациентка са изписани в двойна доза (3 Х 2) заради хрипове в гърдите, без кашляне.

tavipek-01
Актуални кутии на разглежданите капсули с ет. масла

Пациентите не се спират подробно на ефекта от капсулите против кашлица, приемайки ги за нормално съпътстващо средство, но без капацитет да лекуват самостоятелно. Терапевтите ги изписват стандартно, при странични явления ги отменят. Цитиран е доводът на един от лекарите: „и без тях ще мине“.

Сред ограничения брой отзиви се прокрадват подчертано положителни мнения за Тавипек. Един пациент препоръчва Тавипек като доказано и категорично средство при хронична кашлица. Твърди, че проблемът се отстранява само с тези капсули, ако се спре пушенето и се поемат обилно течности.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Оказва се, че Тавипек се ползва и от ветеринарите. Изписват го на кучета с кашлица и собственици отбелязват бърз ефект в рамките на една седмица.

За негативни прояви от капсулите съобщава един потребител – той е получил сърбеж по небцето, който се отдава на алергичен отпор спрямо лавандуловото масло.

От форумите виждаме, че капсулите ГелоМиртол са определено по-добре познати и повече коментирани. В БГ-мама има нарочна тема за лекарството. Дават се доста положителни мнения, особено за малки пациенти. Резултатите идват средно за три дни.

ВАЖНО: Вижте още мнения по темата Тавипек или Геломиртол и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари? За какво го пихте? Помогна ли ви? Пишете ни! Нека да бъдем полезни!

Как действат прочутите хапчета за кашлица с лавандула?

Официалното описание от производителя ни казва, че Тавипек поощрява отхрачването, оказва дезинфекциращ ефект и покачва имунната защита на болния. Отлично си пасва с антибиотици, когато се лекуват възпалявания на бронхите и синусите. Подхожда и за пушачи, които изпитват негативите на дългото отлагане на смолисти вещества в дихателния път. Дава се 14-дневен срок за постигане на целите или капсулите се сменят с други.

Според международни фармацевтични източници, лавандуловото масло е най-ефективно, когато се приложи от първия ден на болестта. То дава опцията да се предотврати заболяването, а ако е започнало – да се стопират евентуални усложнения. Освен че работи антибактериално и противовъзпалително, маслото оказва общо положително въздействие върху болния и конкретно успокоява неговите психика и нерви.

За какво се приема Тавипек?

  • При суха кашлица. Водещо предназначение на капсулите с лавандула е да преобразуват сухото кашляне в продуктивно. Под тяхно въздействие започва втечняването и евакуация на секрети от бронхите;
  • При кашлица с храчки, за отхрачване. Когато кашлицата вече е преминала в продуктивна, лавандулата увеличава отделянето на секрети и ускорява придвижването им навън от тялото. С помощта на Тавипек изчистването на дихателния път е по-експедитивно;
  • При бронхит (остър и хроничен). В първите три дни от бронхита кашлицата става влажна и започва извеждането на слузест или слузесто-гноен секрет (зависи от причинителя). При дълги пристъпи на кашляне възникват главоболие и световъртеж, но с помощник като Тавипек процесът се улеснява и минава без сериозно натоварване на болния;
  • Като хапчета за кашлица при пушачи (тютюнджийска кашлица). Тя е подобие на бронхит, чийто провокатор са отлагания от цигарения дим. Капсулите успокояват възпаленията и подпомагат изчистването на бронхите от отпадни продукти. Маслото забавя развитието на обструкции и дихателна недостатъчност;
  • Против микроби. Лавандула е в топ 10 на антибактериалните масла. То се предпочита като природен антисептик и стимулатор на имунитета при простуди и грип;
  • При разширение на бронхиалните пътища. Бронхоектазия е сред показанията за избор на Тавипек. Заболяването се съпровожда с хронично възпаляване на синусите и нефункционалност на епителя на бронхите;
  • При синузит. Възпалени синуси от вирусен причинител е показание за приема на Тавипек без наличието на кашлица;
  • При ковид. Отхрачващи продукти като Тавипек са обичаен пункт в терапията на неусложнена коронавирусна инфекция. Навременният прием предпазва от задълбочаване на процеса и въвличане на б. дробове в него.

Странични ефекти от Тавипек

Производителят описва стомашно-чревна симптоматика, която се изявява в извънреден порядък и рядко безпокои болните. Касае се за оригвания и гадене от лека степен. Като минус се възприема запазването на мириса на лавандула в дъха, докато трае лечението.

tavipek-02
При влажно кашляне винаги има възпаление и гъст секрет

Друг риск при лечение с Тавипек е възникване на чувствителност към маслото. Тя зависи от личните особености на болния и от приетата доза.

Колко време може да се пие Тавипек?

14 дни е срокът, който се дава за завършен курс с Тавипек. Ако в рамките на 14 дни пациентът не получи търсения ефект, предположението е, че лекарството не подхожда и се налага замяната му.

Дозировка за деца и за възрастни

Тавипек се произвежда в две дозировки. Основната е със 150 мг от активната съставка, а вариантът Форте е с двойна доза от 300 мг.

Наличието на две дозировки не е свързано с възрастта на пациентите. И двата препарата са само за възрастни болни. Прагът е 12 години поради липсата на изследвания за влиянието на капсулите при деца.

Дозирането на Тавипек е абсолютно еднакво, независимо от избрания вариант – винаги е 3 Х 300 мг. За Тавипек това значи 3 Х 2 к. за Тавипек Форте това значи 3 Х 1 капсула.

Тавипек при бременност

Производителят не е категоричен дали Тавипек е приложим за рисковите групи. Той насочва жените след зачеване и кърмещите майки към лекуващ лекар, който да прецени.

Може ли с алкохол?

Не е забранено да се съвместява, защото не са наблюдавани взаимодействия. Но консумацията на спиртни напитки няма място по време на бронхит, грип или друго респираторно страдание.

Видове Тавипек, цена

Тавипек е регистриран като безрецептурно лекарство и се зарежда от аптеките. Произвежда се в две дозировки.

  • Тавипек Монтавит, 150 мг е малката дозировка. Продава се в кутии по 30 бройки. Максималната му цена е 10.25 лв. Изгодно е във веригата Гален, където по принцип цената е добра (9.45 лв), а в момента се начислява 16% отстъпка и цената става 7.94 лв;
  • Тавипек Форте на капсули подава по 300 мг масло. Голямата дозировка се продава в кутии по 20 бройки с максимална цена от 12.24 лв. Изгодна цена дават в Гален – 9.11 лв с 20 % отстъпка и във веригата Ремедиум – 9.65 лв с 15% отстъпка;
  • Тавипек или Тавипек Форте? Тавипек е удобен при нуждата от намалена дозировка – при леки случаи или поради такава преценка на лекаря. При стандартно дозиране от 3 Х 300 мг двата препарата са абсолютно заменими, като различието е само в цената им. Голямата дозировка излиза малко по-евтина от малката. Например по цени на Фрамар един ден лечение с Тавипек Форте е 1.85 лв, а с Тавипек – 2.05 лв.

Заместители и аналози

Точен аналог на Тавипек не съществува – няма други капсули за кашлица с лавандулово масло. Лекарството Леваксан съдържа само масло, но в малка дозировка от 80 мг, което го прави уместно при нервни състояния и стрес.

tavipek-05
Други капсули с масла против кашляне

Най-близки заместители са други препарати с капсулирани етерични масла, които са насочени към лечение на кашлица. Накратко са дадени в таблицата.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Миртол и Геломиртол Форте са капсули със смес от евкалипт, мирта и цитрусови масла. Миртол е малката дозировка, аналогична на Тавипек (120 мг), има и Форте вариант от 300 мг. Те втечняват жилави секрети, като поощряват синтеза на допълнително слуз, санират и успокояват възпалението. Показанията са идентични – синузити и бронхити. Като цена ГелоМиртол е малко по-скъп от Тавипек (Форте струва 14.90 лв, Миртол – 10.65 лв за 20 капсули);
  • Азеол АБ е френска добавка, в която към масло от камелина са добавени четири ет. извлеци. Точното въздействие не е указано – препоръчва се при оплаквания в зоната на дихателния път. Цената за 30 капсули е 24.40 лв;
  • Бронхокапс е българска добавка за отхрачване и дезинфекция на бронхите. Изписва се при наличие на жилава секреция и възпаление в бронхите, както и за кашлица. Комбинира се с антибиотици. Активните съставки са салвия, бор, мащерка и евкалипт. Цената на продуктът е изгодна спрямо събратята му от същия клас – 60 капсули струват 13.30 лв;
  • Мукоплант Анисол. Известната марка средства против кашлица стъпва на масло от звездовиден анасон, за да се справи с гъсти, жилави и неподдаващи се на извеждане секрети. Специално направен за сухо кашляне. Производителят указва подобрение до 3 – 5 дни или смяна на препарата. Цената на 30 бр. е 16.22 лв;
  • Евкалипт  – няколко компании за добавки капсулират масло от евкалипт и го насочват към дихателни патологии. Сред тях е българската Фито Фарма и международно известната Sanct Bernhard. Продуктът на Sanct Bernhard е с по-общо назначение при бронхити, ларингити, трахеити, астма, простудни, грипни и белодробни патологии, но също така при мигрена, стрес, умора и невралгия. Продуктът на Фито Фарма е насочен към хрема, кашляне и червено гърло;
  • Мащерка Фито Фарма е предназначено за спазми в бронхите, кашляне и нужда от отхрачване. Работи като антисептик и антиоксидант. Продуктът струва  10 лв за 60 броя;
  • Пранаром перли представлява капсулирано масло от бял бор, което осъществява лимфен и бронхиален дренаж, работи като муколитик и оздравява респираторния тракт. Производителят го насочва не само към дихателни патологии, но и при слабост и хипотония. 60 перли струват 17.50 лв;
  • Пюрвитал Нигела сатива е едно екзотично предложение на фона на традиционните бг билки. Познаваме растението като черен кимион. То подобрява имунитета, успокоява алергии и възпаления, тонизира, активизира кръвния поток и също така успокоява кашлица. 60 капсули струват 24 лв.
Мнения за Геломиртол

През ковид – епидемията ГелоМиртол масово се изписваше от личните терапевти за предотвратяване на усложнения от страна на белодробната с-ма и за изчистване на бронхите. Продуктът се познава добре и получава много похвали във форумите. Под негово въздействие активно се извеждат секрети от гърлото и носа, отпушва се дишането и се санират лигавиците.

Лекарството се харесва за деца, често е предпочитано от родителите заради натуралния състав. Публикувани отзиви свидетелстват за значимо подобрение в рамките до 3 дни.

Сироп за възрастни и за деца: Тусавит

Сиропите са по-стара и по-дълго ползвана форма за лечение на кашлица и дихателни патологии. Те се предпочитат дори от възрастните, защото лесно се дозират и трудно се предозират.

Въпреки това болните почти не различават разновидностите сиропи, а те са няколко и работят, когато се подберат според състоянието.

Сиропите са против сухо кашляне, против възпаление, против недостатъчно мокра кашлица, за влажна и пристъпообразна кашлица. Някои разширяват бронхите, а други са с универсално действие.

Тусавит е представител на отхрачващите сиропи. Той съдържа екстракти от мащерка и живовляк. Облекчава мъчителното кашляне, когато секретите не се отделят и не напускат дихателната с-ма. Тусавит е препарат от производителя на Тавипек. Негов плюс е, че се приема от 2 г.

Синупрет

Синупрет е линия за лечение на кашлица, която включва разни видове таблетки и сироп.

tavipek-06
Друга група препарати като Синупрет ползват екстракти от лечебни растения, а не техни масла

Течната форма е растителна формула при възпалявания в дихателния тракт, приоритетно в синусите. Добре се съчетава с антибиотици. Достатъчно е безопасен, за да се прилага от 2-год. възраст. Описаните негативи от препарата са сравнително ограничен брой. С-стта му е 18.18 лв за флакон.

Ердомед

Той се прави на капсули и на прахче, което се разрежда до течност – суспензия. За разлика от дотук разгледаните препарати, този не е натурален. Съдържа съединението ердостеин, което втечнява отложени в бронхите секрети и поощрява изхвърлянето им. Прилага се от 3-год. възраст, ако пациентът е достигнал тегло 15 кг. Нежелателните реакции са предимно стомашни. С-стта му е 15.54 лв.

АЦЦ Акут

АЦЦ са линия продукти с ацетилцистеин – химически агент, който извежда повече секрет от бронхите, като го разрежда и отхрачва. С негова помощ кашлицата става мокра и бронхите се изчистват. Дава се от 2-год. възраст. Негативите са стомашни и кожни.

АЦЦ Акут е една от течните форми, която домашно се разрежда до напитка. Има още готов сироп и таблетки. Всички те са с ацетилцестиен. Цената на Акут е 16.45 лв за 10 сашета.

На спрей кое е ок?

Спреят е най-модерната форма сред цяровете за кашлица. Той се нанася лесно в точното място – гърлото. Но внимание, някои спрейове са профилактични, срещу пресипване и преумора на гласа, а други лекуват дихателни заболявания.

Сред смесените препарати са Immunotrofina, ХербалСепт, Йалоклийн. Чисто терапевтичните  продукти са Фитолор за отхрачване, Бронхостоп за възпаления и затруднено преглъщане.

Бронхостоп е растителна формула с ружа и мащерка. Те намаляват дразненията и болката в лигавиците на гърлото, разреждат секрецията и изкарват жилавите сбити храчки. Показан е при простуди с кашляне.

Етерично масло от Лавандула

То се продава и в течна форма, в малки флакони. Някои от извлеците са достатъчно пречистени и се приемат орално, а други са само за арома употреба и мазане.

Маслото на Етерика подхожда за инхалации при кашляне, възпаления, простуди и други изменения в гърлото. Маслото от MIAROMA лекува респираторни патологии външно – чрез масаж и апликации. Това на Пранаром става за поглъщане. То се накапва върху носител като захар или направо под езика.

Още информация и източници на английски: Тавипек при остър рино синузит; * Цена на Тавипек, приложение и странични ефекти; * Колко време може да се пие Тавипек при настинка и упорита кашлица?

Маслата в течна форма се продават по 10 – 15 мл и струват в диапазона от 8 до 18 лв , ако са за външно прилагане, и над тази сума, когато са за вътрешна терапия.

Листовка на Тавипек

Прочетете листовката на капсулите, ако сте чувствителни и алергични – там са описани всички реакции подробно. Дадени са допълнителните съставки в капсулата, към които също може да се породи чувствителност.

 

Вижте и ТОВА:

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бронхостоп

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Какво знаем за продуктите бронхостоп и как да ги прилагаме при различни дихателни проблеми. При …

3 Мнения

  1. Зина Макавеева

    Изпих три опаковки Геломиртол през ковида и той ме спаси от плевмония, категорична съм. Много добро!

  2. Десислава Василева

    Като не спя добре и се будя вечер пия един Тавипек и прекарвам нощта много спокойно. Забелязах го при едно боледуване и оттогава си го използвам. Само че преди имаше детски геломиртол, сега е само миртол.

  3. Маргарита

    Предпочитам пастили като кашлям, взимам си Бронхостоп, Проспан, Хербитусин пак са билкови и за 2-3 дни ми минава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *