Тест за психични отклонения
Шизофреник ли съм?

Тест за психични отклонения. Луд ли съм или съм нормален?

Кратък списък или по-точно тест, по който можете да проверите дали сте нормален или по-скоро сте психично болен. Кои са основните признаци и симптоми за преценка? Шизофреник ли съм?

Какво си мислите за човек, който се връща по 5-6 пъти да провери дали е заключил входната си врата? Който пее с пълен глас под душа, говори си с телевизора, мрази майка си или просто нищо не иска. Признайте си, че понякога се питате – нормален ли съм? Не съм ли изкукал?

Този тест е доста повърхностен и не може да замести консултацията с лекар. По-долу има два линка – единият е за биполярното разстройство, а другият – за шизофренията. Тези наши два текста са задълбочени и ще отговорят на много от въпросите, породени от теста. Принципно за никой човек не може да се каже, че е “луд”, освен в приятелски смисъл. Това просто не би било вярно.

Модерно е да ходиш при психотерапевт, който ще ти зададе странни въпроси и – ужас! – ще потвърди съмненията ти и ще обяви, че имаш биполярно разстройство. Или нещо друго от диагнозите, чието споменаване вече впечатлява малцина. Наистина ли човешката психика боледува така здраво? Не си ли въобразяваме?

Експерти на www.kp.ru предлагат тест с 15 въпроса, на които всеки може да отговори сам и да прецени струва ли си да ходи на терапия.

Ти си нормален, здрав човек и нямаш никакви основания за тревога, ако:

 • Искаш да спиш вечер, а сутрин си готов да се заемеш с работата си.
 • Имаш нормален апетит, не забравяш да се нахраниш и не преяждаш.
 • Запомняш важни дати, събития, задълженията си. Ако си даваш сметка, че можещ да забравиш нещо и затова си го записваш.
 • Не изпитваш дискомфорт в изненадващи ситуации. Пренареждането на деня не те паникьосва, не преживяваш стрес, ако се наложи да направиш нещо извън плана си.
 • Ако се ориентираш добре във времето и пространството: знаеш датата и си наясно какво трябва да облечеш според сезона.
 • Ако действаш адекватно на ситуацията: ако са те поканили на светско събитие, не се явяваш там по анцуг.

Още критерии:

 • Нямаш халюцинации и не си говориш с невидим приятел.
 • Нямаш зависимости – от алкохол, наркотици, лекарства, хазартни игри.
 • Имаш инстинкт за самосъхранение – и той не ти позволява например да ходиш по покрива или да скочиш отвисоко, за да направиш невероятна фотография.
 • Чувстваш се спокойно в усамотение. Нормалният човек има понякога нужда от усамотяване. Но ако постоянно си сам и това не ти причинява тревожност, или пък ако изобщо не понасяш самотата – и в двата случая трябва да се замислиш.
 • При отношенията с противоположния пол съумяваш да запазиш личното си пространство и уважаваш това на другия. Ако изпитваш болезнена ревност и се стараеш да проникнеш тайно в чуждия свят, това е отклонение.
 • Ако изпитваш потребност да се развиваш, да научаваш нови неща, да създаваш – изобщо да действаш.Ако не ви мъчи патологично чувство на вина. Ако сте сбъркали – извинете се и продължете напред. Нормалният човек не чувства себе си виновен за всички кривини на света.
 • Ако не си мислиш, че някой те наблюдава, следи всяка твоя крачка. Ако не водиш диалози с вътрешни гласове и не действаш според техните команди и съвети.

Повече за

Биполярното разстройство

Имаме специален материал за биполярното разстройство, който е по-задълбочен от настоящия тест. От него ще научите дали тази диагноза е вероятна за вас ТУК:

Циклофрения или биполярно разстройство: Наследственост, тест. Лечимо ли е?

Дайте мнение и Вие тук!

Във връзка с шизофренията

Вижте и още по темата:

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Паник атаки, страхова невроза

Вижте и подробностите по симптомите на паническото разстройство:

Паник атаки: Изтръпване и др. симптоми на паническо разстройство (страхова невроза)

 

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

2 коментара

 1. Благовест

  Кой ненормалник го е писал това ?

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Благовесте! Материалът е преводен от “Комсомолская правда”. Дали сме линкове и към по-задълбочени теми на сайта ни, ако тази ви се вижда повърхностна или необоснована достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!