Начало > Психично здраве > Тест: Как да проверя дали съм психично болен или нормален?
Тест за психични отклонения
Шизофреник ли съм?

Тест: Как да проверя дали съм психично болен или нормален?

Кратък списък или по-точно тест, по който можете да проверите дали сте нормален или по-скоро сте психично болен. Кои са основните признаци и симптоми за преценка? Шизофреник ли съм?

Какво си мислите за човек, който се връща по 5-6 пъти да провери дали е заключил входната си врата?

Който пее с пълен глас под душа, говори си с телевизора, мрази майка си или просто нищо не иска. Признайте си, че понякога се питате – нормален ли съм? Не съм ли изкукал?

Модерно е да ходиш при психотерапевт, който ще ти зададе странни въпроси и – ужас! – ще потвърди съмненията ти и ще обяви, че имаш биполярно разстройство. Или нещо друго от диагнозите, чието споменаване вече впечатлява малцина. Наистина ли човешката психика боледува така здраво? Не си ли въобразяваме?

Експерти на www.kp.ru предлагат тест с 15 въпроса, на които всеки може да отговори сам и да прецени струва ли си да ходи на терапия.

Ти си нормален, здрав човек и нямаш никакви основания за тревога, ако:

 • Искаш да спиш вечер, а сутрин си готов да се заемеш с работата си.
 • Имаш нормален апетит, не забравяш да се нахраниш и не преяждаш.
 • Запомняш важни дати, събития, задълженията си. Ако си даваш сметка, че можещ да забравиш нещо и затова си го записваш.
 • Не изпитваш дискомфорт в изненадващи ситуации. Пренареждането на деня не те паникьосва, не преживяваш стрес, ако се наложи да направиш нещо извън плана си.
 • Ако се ориентираш добре във времето и пространството: знаеш датата и си наясно какво трябва да облечеш според сезона.
 • Ако действаш адекватно на ситуацията: ако са те поканили на светско събитие, не се явяваш там по анцуг.
Още критерии:
 • Нямаш халюцинации и не си говориш с невидим приятел.
 • Нямаш зависимости – от алкохол, наркотици, лекарства, хазартни игри.
 • Имаш инстинкт за самосъхранение – и той не ти позволява например да ходиш по покрива или да скочиш отвисоко, за да направиш невероятна фотография.
 • Чувстваш се спокойно в усамотение. Нормалният човек има понякога нужда от усамотяване. Но ако постоянно си сам и това не ти причинява тревожност, или пък ако изобщо не понасяш самотата – и в двата случая трябва да се замислиш.
 • При отношенията с противоположния пол съумяваш да запазиш личното си пространство и уважаваш това на другия. Ако изпитваш болезнена ревност и се стараеш да проникнеш тайно в чуждия свят, това е отклонение.
 • Ако изпитваш потребност да се развиваш, да научаваш нови неща, да създаваш – изобщо да действаш.Ако не ви мъчи патологично чувство на вина. Ако сте сбъркали – извинете се и продължете напред. Нормалният човек не чувства себе си виновен за всички кривини на света.

Вижте и още по темата:

https://www.lekar.bg/2015/04/14/%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

Ако не си мислиш, че някой те наблюдава, следи всяка твоя крачка.Ако не водиш диалози с вътрешни гласове и не действаш според техните команди и съвети.

За alexa

Прочети още

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *