Няма лечение за рядкото страдание

Кошмарът да се разболееш от липоматозата на Деркум (на гърдите)

31-годишен англичанин страда от рядко заболяване, известно в медицината като липоматоза на Деркум (липоматоза на гърдите).

Под кожата на Карл Халам постоянно се образуват топчета от мастна тъкан, описват от medikforum.ru.

Те са болезнени и щом се появят, започват да нарастват. Единственият начин да се спасиш от тях е да идеш при хирург. За седем години Карл е преживял десет операции и това ще продължи, докато е жив.

Бившият барман е един от 22-та британци с такава диагноза. Това е изключително рядко заболяване. Мастните топчета са разположени по ръцете, гърдите и гърба на клетника и му създават сериозни проблеми. Той не може да стои дълго време прав и затова не практикува професията си. Трудно е да намери каквато и да било работа. Струва му адско усилие да се раздвижи сутрин. Отчаян е, поддържа се с антидепресанти.

Липоматозата на Деркум е заболяване, за което извън медицинските среди не се знае нищо. Тъй като е рядко, то не привлича общественото внимание, а и жертвите на болестта предпочитат да мълчат за проблемите си. В тази ситуация учените нямат интерес да изследват причините и евентуално да разработят лечебни технологии. Карл е преброил по тялото си до момента 275 подобни топчета, като някои от тях достигат по размери до топка за голф.

Дайте мнение и Вие тук!

Клетникът се решил да разкаже за проблема си пред медии именно за да привлече вниманието към това мистериозно заболяване. Той признава, че животът му се е превърнал в кошмар и че не е в състояние да се грижи за трите си деца.

– Хирургическата намеса явно не е решение – признава Карл. След първите операции той забелязал, че на мястото, където е било отстранено мастно топче, след известно време се появяват две нови.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Zdraveite imam diagnoza s biopsiq izleze che e lipom a dali ima lechenie osven operativno

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *