01 лечение на псориазис, д-р Иванка Димитрова

Д-р Иванка Димитрова лекува псориазис без кортикостероиди

Методика на лечение на псориазис на главата и другаде с доказан ефект и трайност при различните форми на заболяването.

След 10-годишна упорита работа д-р Иванка Димитрова успява да разработи този метод на лечение без кортикостероиди. Това е истинско предизвикателство към световната медицина.

Как това тежко страдание стана ваша професионална съдба?

– Историята е дълга. Преди 20 години аз самата се разболях и успях да се излекувам. Но ми бе нужен продължителен експериментален период – цели 10 години, за да докажа, че лечението, което прилагам, е ефикасно, а ефектът от него е траен.

Кои са според вас причините за неговото възникване?

– Аз разглеждам псориазиса като своеобразна реакция на кожа, нокти и стави в резултат на стреса, при който се получава от функционални нарушения на ендокринната система. Провокиращи фактори, особено при децата, могат да бъдат и някои медикаменти, например антибиотиците, както и различни инфекции: вирусни, бактериални, микотични.

По какво се различава вашият метод на лечение от останалите?

02 лечение на псориазис, д-р Иванка Димитрова– Аз лекувам болните вътрешно, без външно третиране на кожата и без кортикостероиди. Преди това те трябва да спрат кортизонните мазила, хапчета и инжекции. Лечението ми включва медикаменти от общата медицина, които не само че са без странични действия, но и регулират и други органи и системи. Спазва се и хранителна диета. Първите резултати се отчитат още в началото на лечението. Кожата започва да се чисти и това окуражава болния. Болестта отзвучава постепенно и когато състоянието се стабилизира, аз спирам лечението.

Колко дълго продължава лечението на един болен?

– От няколко месеца до година и повече при най-тежките форми – псориатичен артрит и еритродермия. Продължителността зависи от няколко фактора: от формата и стадия на заболяването, от естеството на провежданото преди това лечение, от съпътстващите заболявания на пациента – хипертония, диабет и др., и от медикаментите, с които се лекува в момента.

Всички болни ли се поддават на вашето лечение?

– Много от тях имат съпътстващи болести – диабет, кистозни яйчници, хипертония и т.н., затова към всеки подхождам индивидуално. В резултат на лечението стойностите на кръвното налягане и на кръвната захар се нормализират. Тъй като псориазисът е ендокринно заболяване, не могат да бъдат излекувани пациенти, страдащи от болестта на Хашимото и синдрома на Кушник. Не прилагам лечение и на деца под 2 години.

Дайте мнение и Вие тук!

Не смятате ли, че с твърдението си за безкортизоново лечение на псориазиса от правяте предизвикателство към световната медицина?

– Всички мои пациенти имат истории на заболяването с подробна анамнеза. В повечето от тях е отразено мазането с кортизони, от което от начало се получава подобрение. Но когато се спре с кортизоните, обривите се активизират. При продължително третиране с тези медикаменти се стига до тежката форма на еритродермия. Кортикостероидите имат широк спектър на действие и се използват в медицината, но при псориазиса по ендокринен път обострят заболяването, а след продължителна употреба имат множество странични действия: смущения на стомашно-чревния тракт, на чернодробната и на бъбречната функция, декалцификация на костите, анемия, срив на имунната система. Моят метод на лечение изключва всички тези нежелани последици.

03 лечение на псориазис, д-р Иванка Димитрова
Сканирано интервю с д-р Иванка Димитрова. Не разполагаме с по-добро копие.

Как да се свържем с вас?

Това са моите координати: Адрес: ул. „Кричим“, 1164 ж.к. Лозенец, София. Телефон: 088 894 5135

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми за псориазис. Първи признаци, причини. Видове и изследвания

Псориазис: що за болест е това? Как се разпознава; причини. Класификации за псориазис; разположение и …

5 коментара

 1. моят съпруг е с псориазис най вече на главата и по гърдите какво ли не сме ползвали няма помощ а петната се увеличават какъв съвет ще ни дадете той е и със инсулт хеморагичен

 2. Павел Стойнов

  Много бих желал да получа кодинатите и телефона на Д-р Димитрова , ако някой ги знае или , ако самата тя чете тези коментари ще се радвам да се свърже с мен по ел. пощата . Благодаря предварително – за което !

 3. Ваня Илиева

  Аз съм на мнение, че тази жена отдавна трябваше да бъде в затвора. Тя много добре знае защо. Шарлатанка и това е.

 4. Д-р Димитрова е уникален човек и лекар!
  Винаги подхожда с разбиране към пациента!
  Аз съм нейн пациент и мнението ми е само положително!

 5. Свята жена, която ми върна живота. Думите не стигат да опишат благодарноста, която чуствам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!