Физическото и психическото здраве са в пряка връзка с…чревните бактерии

Как да се спасим от аутизъм и шизофрения?

Ниското ниво на полезните чревни бактерии може да стане причина за различни психични разстройства – от аутизъм и повишена тревожност до шизофрения.

Съветът на учените е да потребяваме колкото може повече йогурт, кисело мляко с пробиотици, пише medikforum.ru. Твърди се, че в човешкото тяло полезните и болестотворните бактерии могат да достигнат 2 килограма, твърдят учените. Сред тях преобладават полезните, чието съществуване трябва да се поддържа.

Същите, известни като пробиотици, често се съдържат в млечните и соевите йогурти, както и в специалните хранителни добавки. В списание Nutritional Neuroscience е публикувано изследване на експерти от американската Тhe Great Plains Laboratorу, според което в урината на деца с аутизъм е завишено нивото на бактерията HPHPA.

От това следва, че от нивото на чревните бактерии зависи не само физическото, но и психическото здраве. Лекарят от Бостън д-р Джеймс Гринблат е лекувал дете с обсесивно-компулсивно разстройство и синдром на дефицита на вниманието с хиперактивност. Същото дете имало и проблеми с храносмилането.

Тестовете показали повишени нива на HPHPA. Гринблат приложил на пациента си мощен лечебен курс с пробиотици за повишаване нивото на чревните бактерии. Последвал и курс с антибиотици. Количеството на HPHPA категорично намаляло, а след около половин година изчезнали и симптомите на психичните разстройства.

В следващите три години детето не показало нито един от тях.В научния свят битуват коментари за това, че опасните психически заболявания, включително шизофренията, са в пряка връзка с бактериалните нива в организма. Добрите бактерии “разговарят с мозъка” чрез имунната и нервната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/04/14/%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

аутизъм

Аутизъм и аутисти: защо се случва, откъде се вземат?

Диагнозата аутизъм вече е достатъчно популярна – отчасти заради “възвисяването” на болестта чрез героя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *