Генетичен дефект трансформира мускулите и сухожилията й в кости

Фибродисплазия превърна 17-годишна британка в жива статуя

Фибродисплазия: 17-годишна британка се обездвижва и е на път да стане истинска жива статуя.

Тъй като мускулите и сухожилията й постепенно се втвърдяват и се превръщат в кости, лекарите заключиха, че става дума за болестта фибродисплазия.

Има опасност момичето да се парализира напълно.

Недъгът вече е блокирал ръцете й – крайниците й ще останат завинаги сгънати в лактите като на кукла, описват драмата от medikforum.ru.

В раменете й се е образувала допълнителна кост, заради която клетницата не може да повдига ръце нагоре. Дори при най-малка травма удареното място се втвърдява. Лекарите не смеят да извършат наложителната за точна диагноза биопсия, защото такава процедурасъщо ще провокира образуването на допълнителни кости.

Диагнозата младата клетница получила преди пет години: тя се контузила при скокове на батут и на удареното място се появила подутина.

Минало време – подутината не изчезвала и била болезнена. Изследването й потвърдило, че момичето страда от фибродисплазия.

Този дефект е резултат от генни мутации. В основата му лежат възпалителни процеси в сухожилията, мускулните влакна и нервите в тези тъкани.

Дайте мнение и Вие тук!

Заради натрупания в болните зони калций, местата на възпалителните огнища постепенно се втвърдяват и са като кости.

Движенията са все по-голям проблем за болната девойка, но тя не се предава. Опитва се да води активен живот, заобиколена е от много приятели.

Понякога се налага те да й решат и сплитат косата и да й обличат палтото.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *