Англичанин, страдащ от болестта, се е възстановил 80% със спорното лекарство

Спрей Sativex с марихуана спасява от множествена склероза

Спрей Sativex със съставка, извлечена от марихуана, е помогнал на англичанина Бари Рад да стабилизира здравето си.

Мъжът страда от множествена склероза.Диагнозата му била поставена, когато бил на 53 години, описва medikforum.ru. Заболяването, което инвалидизира напълно болния човек, при него се проявило в рядка, жестока форма: Рад няма периоди на ремисия. Такава форма се наблюдава само при 15% от пациентите.

Бари Рад страдал непоносимо: имал нарушения на речта и равновесието, понасял сковаността на движенията и безсънието, измъчвали го болки и изтощение. Лекарите били безсилни да му помогнат.

Разочарован от медицината, Бари потърсил помощ в алтернативните лечебни практики. Попаднал на шарлатани от Полша и Холандия, които буквално му одрали кожата за “вълшебни” настойки и церове. През 2010 година клетникът научил случайно за съществуването на лекарството Sativex – орален спрей, съдържащ екстракт от марихуана. Спреят потискал прекалената активност на нервната система, предизвикваща мускулни повреди.

Ефектът от приложението на лекарството бил чудодеен. Само за няколко седмици Бари се възстановил 80% и симптомите на склерозата почти изчезнали. Здравните власти на Острова обаче се отнасят предпазливо към спрея и отказват да го приемат като лечебен продукт.

Дайте мнение и Вие тук!

Това означава, че хазната няма да финансира осигуряването на флакончетата, и така сметките ще трябва да се покриват от самите пациенти. Лошото е, че средствата за това не са малко и не всеки би могъл да си ги купува редовно. Едно флаконче стига за 50-60 напръсквания.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

форум на болни от множествена склероза

Мнения за Текфидера, Копаксон и др. във форум за множествена склероза (МС). Лекарства и лечение

Симптоми на МС. Мнения за Фампира, Аубаджио, Текфидера и Копаксон. Какво стана с прочутия форум …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *