ectrodactylia ектродактилия, прогерия
Генетични заболявания: ectrodactylia (ектродактилия), прогерия и др.

Топ-5 на уродливите генетични заболявания: Ектродактилия и другите

В тази статия става дума за ектродактилия, прогерия и други ужасни генетични заболявания.

Съвременната медицина е способна да спасява от много заболявания – но има такива като “уродливите заболявания”, които не са по силите и на най-добрите лекари.

За жалост никой не е застрахован срещу подобна опасност. А обществото е незряло и винаги отхвърля онези, които са с вродени външни патологии. За да се спасят от присмеха и обидите, клетниците избират да живеят в изолация.

Прогерия.

Хората, страдащи от това генетично заболяване, нямат окосмяване, а кожата им е като картон. Те са с малък ръст, мутирали вътрешни органи и костни аномалии, причинени от ранното и бързо стареене на организма. В момента в света са известни 80 случая на деца, родени с патологията на прогерия.

Само едно от тях е успяло да се развие и да направи успешна кариера. Това е Леон Бота от Южна Африка. Преди да умре на 25 години, Леон станал член на хип-хоп група, реализирал се успешно като диджей и водел популярен музикален блог.

Хипертрихоза.

Характерно е извънредно интензивното окосмяване на необичайни места, заради което нещастниците с хипертрихоза са наричани “хора-маймуни”. Рядко генетично заболяване, среща се веднъж на един милиард.

Веруциформна епидермодисплазия.

Човекът с такава диагноза прилича на оживяло дърво. Тялото му се покрива със страховити израстъци и брадавици, от които той не може да се спаси. През 2007 година нашумя историята на 34-годишния индонезиец Деде Косвара. Болестта увеличила обема на ръцете и краката му няколко пъти. Лекарите го оперирали и изчистили 6 килограма плът, след което му присадили нова кожа. Две години по-късно болестта се проявила отново.

Дайте мнение и Вие тук!

Ектродактилия.

Вроден порок на развитието, който се изразява в неправилно формиране на пръстите (свързани по двойки като клещи) и глухота. Грешно формиран седми хромозом.

Синдромът “Протей”.

Много рядко заболяване: при него костите растат неестествено бързо и неправилно. Нарушават се пропорциите на фигурата и човекът прилича на мутант. Признаците се проявяват във втората година след раждането на едно дете. Нелечима болест, която се среща веднъж на милион.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *