Видове мазила при подагра, кремове и мехлеми, които се използват като най-ефикасно лекарство или болкоуспокояващо. Какво се прави при криза? Диклак, Дипрозон, Метилпреднизолон, Ибупрофен и народни лекове.

Мазило за подагра. 10+ идеи

Видове мазила при подагра, кремове и мехлеми, които се използват като най-ефикасно лекарство или болкоуспокояващо. Какво се прави при криза? Диклак, Дипрозон, Метилпреднизолон, Ибупрофен и народни лекове.

Остър подагрозен артрит е възпаляване на стави поради подагра. Кризи се отключват от травми, физическо усилие, сауна, емоционален стрес, диети и гладуване, както и обратното – препиване, преяждане. Провокатори на болка стават инфекции, операции, лекарства като диуретици и химиотерапевтици.

В дебюта заболява една става, болката е остра, непоносима и затруднява ходенето.

Лечение на остра подагра
ПодходКакво представлява
Лечебно хранененискокалорична и нисковъзглехидратна диета с полиненаситени мастни к-ни за снижаване на нивото на пикочна к-на (храни без пурини)
Противовъзпалителна терапияперорално НСПВС, колхицин или глюкокортикостероид (в този ред според противопоказанията и резултата)
Локална инжекционна терапияпериартикуларно или вътреставно въвеждане на кортикостероид
Биологична терапиярекомбинантни разтворими антагонисти на интерлевкин 1, блокиращи възпаление

Възприетите медицински протоколи за действие при подагра не включват провеждането на локална, повърхностна терапия през кожата. Този метод се определя като неефективен.

Мнения и препоръки за мазила от БГ Мама и др.

Индометацин, Билков животворен крем, Румалая на Хималая, охлаждащи кремове с мента, кремове за стави и двигателен апарат се визират във форумите и соц. мрежи. Те се посочват в отговор на особено настоятелните питащи, а не защото са наистина отчетливо ефективни. Пациентите със стаж в болестта пренасочват интереса си към пероралните средства.

Подагра Демир Бозан 04
И все пак болните искат мехлеми. При болка и зачервяване те питат с какво да намажат за облекчаване

ВАЖНО: Вижте още мнения мазила за подагра, препоръчайте и вие нещо или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Мазила за подагра от аптеката

  1. Първи избор за купиране на възпалението са противовъзпалителните препарат в пълни терапевтични дози: индометацин (4 Х 25 – 50 мг), напроксен (2 Х 500 мг), диклофенак (4 Х 25 – 50 мг), нимезулид (2 Х 100 мг), еторикоксиб (120 мг на ден).
  2. При неефективност се преминава към колхицин (0, 5– 0,6 мг всеки час до купиране на острия артрит).
  3. При невъзможност за НСПВ и колхицин се назначава кортикостероид: преднизолон (40 –60 мг в първите часове и последващо сваляне до 5 мг през ден), метилпреднизолон (50 – 150 мг вливане еднократно).

Локалната обработка на ставата има ограничен ефект, защото лечебното вещество трудно прониква в дълбочина и вътре в ставата.

Индометацин ДС, Ибупрофен, Индовазин
  • Индометацин е НСПВС с подчертана ефективност върху стави, при ревматизъм и възпаления. Показва изразено противовъзпалително и аналгетично въздействие. Редуцира оток. Използват се 10 % маз, каквато произвеждат Дансон и Софарма.
  • Кремове с ибупрофен (Ибутоп, Дийп Рилийф) са показани при възпалителни и дегенеративни ставни заболявания, макар и тук да не се посочва конкретно подагра.
  • Индовазин е комбинация на индометацин и троксерутин с противооточно, противоревматично и противовъзпалително въздействие. Троксерутин въздейства на капилярите. Гелът има обезболяващ ефект.
Аулин гел

Нимезулид е сред ефикасните НСПВС при подагра, а в Аулин гел той е в гелообразна форма за намазване. Аулин е известен със силната си способност да потиска болка.

Mazilo Za Podagra 02 Demir Bozan, Демир бозан

Още нещо интересно ТУК: Най-ефикасно лекарство за подагра. Народни лекове. Болкоуспокояващо. Българско лекарство – мнения. Нови лекарства.

Диклак Макс гел 5%, Диклофенак

Диклофенак е предпочитано НСПВС по протокол. Еднакво често се прилага перорално и локално. Мазила с диклофенак са Диклак, Диклофлекс, Алмирал, Фелоран. Всички те са с лека консистенция на гел.

Фусикорт крем 30 гр

Той е комбинация от антибиотик със силен кортикостероид – бетаметазон. Изобщо няма ставно приложение, направен е за възпалителни дерматози, но мнозина използват потенциала на бетаметазон за обезболяване.

Елоком крем 30 гр
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Крем и унгвент с мометазон – локален кортикостероид, адресиран към проблеми в зоната на кожата. Определят го като мощен, бързо редуцира болка и зачервяване. При подагра има повърхностен ефект.

Дипрозон маз (бетаметазон)

Чист бетаметазон. За него важи написаното по-горе за мометазон. Самият кортикостероид е мощен и веднага дава облекчение, но работи веднага на ниво кожа и трудно прониква в дълбочина до става. Оказва повърхностно облекчение.

Аналогични препарати с кортикостероида бетаметазон

  • Дермокорт крем – чист бетаметазон;
  • Бетазон крем, 15 гр. – чист бетаметазон;
  • Бетноват крем – комбиниран препарат, бетаметазон е допълнен с антибиотик. Не е показан за стави.

Погледнете и ТОВА: Изчистване от подагра. Как се излекувах. Лични истории за Друнилер и заместители. Как да разбера дали имам подагра?

Метилпреднизолон маз

Адвантан маз и унгвент + емулсия за кожа е аптечният продукт с кортикостероида метилпреднизолон. Бърз, силен, с незабавен ефект, но както и останалите локални кортикостероиди се адресира към възпалителните прояви в кожата.

Дипрофос инжекции
Подагра Демир Бозан 01
Инжекционен бетаметазон

Кортикостероидите не са слаби по своята същност. Само формата им за мазане през кожата е неефективна при подагра.

Дайте мнение и Вие тук!

В пъти по-висок ефект се получава от същите лекарства, но инжектирани в дълбочина. Например Дипрофос е лекарство с бетаметазон. Продава се на ампули. Официално е показан за дълбоки тъкани като разните форми на артрит, бурсит, ишиас, лумбаго и др.

Димексид за компреси при подагра

Концентратът Димексид има мощно обезболяващо въздействие върху зоната, която се третира с него. Редуцира възпалението. У нас е наличен в течна форма, в други държави се произвежда и на гел. Течността се налага посредством памучна тъкан върху засегнатата става с цел успокояване. Ефикасен е при разнообразните варианти на артрити и артропатии.

За локално обезболяване се прави разтвор 25 – 50% (1:4 или 1:2 вода), в течността се напоява кърпа или марля и се налага за 20 – 30 мин. 1 компрес дневно.

Мазила по народни рецепти

Народната медицина, както класическата, също не дава приоритет на мазилата. Предпочита компреси, превръзки, апликации и бани.

  • Намазване с водка и камфор: в бутилка водка от 0.500 л добавяме 2 с. л. камфорово масло и силно раздрусваме. Разтворът се намазва на кожата, отгоре се слага напоена с него марля или памук и се фиксира за 30 мин. курсът е 7 дни.
  • Намазване с бяла / синя хума. Прахчето се разтваря в топла вода до консистенция на сметана. Намазва се върху пръста и се увива с фолио. Държи се, колкото е възможно;
  • Апликиране на лук и мед. Лукът се настъргва в количество 1 глава (суров) и се размесва с мед 1 с. л. Нанася се на ставата и се изолира с полиетилен да не падне. Оставя се 1 нощ.
  • Баня с йод и сода: в леген с гореща вода се добавят 1 ч. л. йод и 3 с. л. сода. Кракът се държи до пълно изстиване, курс 10 дни.
Окопник

Малко билки показват ефективност при локална обработка на стави, засегнати от подагра. Черният оман изпъква с това си качество. Всички гелове и кремове с черен оман носят бързо облекчение. Те официално се адресират към стави, дори дълбоко разположените на кръста и гърба.

Намираме гелове и мазила с черен оман под названието „Окопник“. Причината е, че присъстващите на нашия пазар са от руския производител Твинс тек под марката „911“, а руското име на черния оман е окопник.

Подагра Демир Бозан 02
Руски гелове и балсами за стави, мускули, кости

Фабричните продукти са официално адресирани към подагра. Те са под форма на гел или течност. Носят имената: гел – балсам с мравчена к-на и окопник, балсам за стави Окопник, Пчелна отрова и окопник, разтвор окопник.

Черен оман, крем

Не всички кремове с черен оман са адресирани към подагра. Причината е, че ефективността зависи от концентрацията. Например германският крем на vom pullach hof е за кожа. Асам Кройтерхоф е масажен.

В нашия случай подхождат Артродар на Радика, в който черният оман е съчетан с лют пипер, и крем с черен оман на Е-Лек, съчетание с  див кестен, живовляк и хвощ.

Чай Демир бозан за стабилен ефект

Чай Демир бозан привлича вниманието на пациентите с подагра с капацитета си да предостави лечение по същество. Билковият микс повлиява причините на болестта, а именно метаболитните промени в организма. Демир бозан допринася за отрегулиране на естествените процеси, свързани с пикочната к-на. По този начин той осигурява дългосрочен и стабилен ефект.

Втори съществен ефект от Демир бозан е повлияване на симптомите. Той редуцира възпалението, охлажда и индиректно обработва болката. Чаят не работи като спешно средство – от една чашка не настъпва мигновено облекчение. Но при постоянен прием той намалява риска от кризи, а ако възникнат, намалява тяхната сила и изразеност.

Водна леща, тинктура, крем

Билков крем на Вадимелис с водна леща е показан за подагра и ревматизъм. В състава има зеолит. Препоръчва се мазане през 12 часа.

Водната леща по-често се обработва на спиртен извлек. Тинктурата се приема перорално, на капки. Продава се от orfcvete.bg, ХербалФарма, lotoscenter.com и в аптеките.

Вижте и ТОВА: Списък с храни при подагра. Рецепти за хранене при подагра. Диета и примерно седмично меню. Таблица за количество пурини в храните.

Видео: Д-р Тошков обяснява що е подагра.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бусколизин

Бусколизин срещу болката: кога да го вземаме

Бусколизин – какво представлява лекарството, в какви случаи помага. Какви противопоказания и странични ефекти има. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *