Френските власти изтeглят от аптеките таблетките Dianette

Момиче умря от хапче за лечение на акне!

16-годишно момиче почина от тромбоза, причинена от приема на хапче за лечение на акне, наречено Dianette.

Шанън Дикън имала проблемна кожа и за да се справи с неприятното акне, потърсила помощ в лицето на домашния си лекар. Медикът й изписал лекарството, което във Великобритания е широко разпространено. Шанън го вземала четири седмици, след което внезапно починала – както се оказало по-късно, от дълбоковенозен тромб.

ВАЖНО: Вижте всичко за явлението в ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ ЗА АКНЕ, ако настоящият текст не дава отговор на най-важните ви въпроси. Но да продължим с историята на Шанън Дикън:

Съсирекът, който се образувал в крака й, достигнал до белите дробове и предизвикал смъртоносно запушване на важен кръвоносен съд.

Зачестяващите смъртни случаи, свързани с лекарството, поставят на нокти здравните мрежи в няколко европейски страни. Dianette е популярен медикамент – орален контрацептив, който въздейства върху изработването на хормони. Десетки англичанки гълтат хапчетата, за да лекуват поликистозните си яйчници.

Дайте мнение и Вие тук!

Хапчетата обаче са по-популярни като успешно средство срещу акне. В последно време и на Острова започва изземването му от търговската мрежа. Известно е, че страничен ефект от приема на таблетките е възможното образуване на съсиреци. Във Франция са установени четири смъртни случая по тази причина, а в Канада те са вече 11, пишат от medikforum.ru.

Европейската медицинска агенция, която регулира лекарствения пазар в ЕС, преди седмица обяви, че започва разследване за безопасността на Dianette. Твърди се, че смъртта на няколко момичета и млади жени във Великобритания също има връзка с таблетките против акне.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

спирулина

Спирулина. 10+ подценявани ползи и рецепти

Спирулина – що за чудо е това? Какви са ползите от приложението й: за отслабване, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!