Ако ги познаваме, сами ще сме си доктори

Топ-10 на храните, които ни скапват съня и настроението!

 Диетолози съставиха рейтинг на продуктите, чиято употреба води до безсъние. Доказано е, че има връзка между храненето и интензивността на възпалителните процеси в организма.

Всяко възпаление е изпитание за имунната ни система, припомнят от topnews.ru.

За да се почувстваме бодри, да не ни заплашва депресия и да разчитаме на здрав сън, храните от следващия списък трябва да бъдат ограничени или съвсем да се откажем от тях! Ето ги:

1. Хлебни изделия, сладкиши и пасти.

Това е истинска енергийна бомба, която не винаги сме в състояние да обезопасим чрез физическа активност. Такива храни водят до дискомфорт и лошо самочувствие, правят стомашно-чревния тракт ленив. От хлебните изделия без никакви опасения следва да консумираме продуктите от пълнозърнесто или грубо смляно брашно.

2. Кафе.

Напитката наистина ободрява, но този ефект минава бързо. Следва състояние на умора, сънливост, потиснато настроение, раздразнителност.

3. Червено месо.

Трудносмилаема храна; според нова теория – една от причините за рак на стомаха. Прекалената му употреба води до агресивни състояния.

4. Шоколад.

Наистина повдига тонуса, но с него се свиква лесно – а това се отразява на килограмите. Шоколад вечер – гарантирано безсъние!

5. Консервирани храни.

Задължително вкарват в тялото ви токсини, от които страдат вътрешните органи.

6. Фаст фууд.

Повярвайте – всички тези хамбургери, тостери и пици ви претоварват с мазнини и сол. Когато хапнете един хамбургер, утолявате бързо глада си – но нивото на захарта в кръвта ви рязко пада и вие чувствате сънливост и понижен тонус. Това състояние продължава 2-3 часа.

Дайте мнение и Вие тук!

7. Алкохол.

Честата употреба води до мускулна слабост, сънливост и неспособност да се съсредоточите.

8. Сладки безалкохолни напитки.

С чаша от тях вкарвате в организма си ударна доза захар – но не след дълго нивото на това вещество в кръвта рязко пада и отново следва състоянието на сънливост и лошото настроение.

9. Снакс, чипс.

“Фигурин

Истинска отрова! Доказано е, че съдържат канцерогени и способстват за различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Провокират зависимост, сходна на наркотичната. Превишените дози натриев глутамат в тези продукти са опасни, особено за детското здраве. Производителите на подобни храни нерядко нарушават нормативите и влагат в тях съставки с неизвестен произход.

10. Пушени колбаси.

Съдържат оцветители, консерванти, нитрати. Да споменаваме ли, че от подобна храна не ни чака нищо добро?!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *