Вредни ефекти от хранителните добавки

Вредни ли са хранителните добавки? – за това говорим в този материал.

Все още сред мъжете е широко разпространено мисленето, че хранителните добавки са магическият елемент, който ще извая тялото им като по учебник.

Особено сред не професионалните спортисти, т.е. хората желаещи да постигнат бърз резултат във фитнеса.

Но не трябва да се преписва толкова голямо значение на добавките.

Основата за здравото ни и красиво тяло са редовните тренировки и правилното хранене.

Хранителните или спортните добавки, както ги наричат, доставят на организма вещества, които той не може да си набави (или набавя в минимални количеста) при ежедневния хранителен режим. Това показва, че доброто здравословно състояние се нуждае от „малко” като количество „помощни медикаменти”.

Употребата на добавките в други отношения, като трупане на мускулна маса, скоростно горене на мазнини, засилване мигновено на тонус, храносмилане, енергийност могат да имат и вторични негативни ефекти.

Неизвестни за спортуващите остават влиянията на хранителните добавки в комбинация с другите медикаменти и храни, които приемат през деня. Но те могат да са противопоказни. Това означава, че не само ефектът от добавките може да бъде притъпен, но може комбинацията да повлия негативно върху целия организъм.

Освен това е много важно какви точно добавки се приемат, защото някои освен екзотичните екстракти от алое и папая, съдържат и доволни количества фруктоза.

Фруктозата е захарен сироп и в този и вид е по-вредна от чистата захар дори!

Дайте мнение и Вие тук!

Така че често моментната „сила”, която чувстваме при употреба на добавки (освен ако не сме си я внушили), може да е резултат от увеличаване количеството на захар в кръвта. По-добре хапнете един шоколад.Когато се разглежда въпроса за вредни ли са или не хранителните добавки, обикновено страните разглеждат аргументите си в изолирана среда.

“Фигурин

Но така единствено може всяка от тях да се окаже права! Нещата са взаимнозависими, съществуват много изключения, предписания и новооткрития. Запитвали ли сте се как така новият продукт на пазара е в пъти по-добър от стария, които е в пъти по-добър от по-стария … и в такъв случай тровилили сме се три продукта назад?

Или само сме си въобразявали, че действаме положително на организма си? А това не значи ли, че и следващият продукт ще е въздух?

Поради всички тези въпроси, от лаборатория Рамус обръщат специално внимание на спортуващата част от хората, които по един или друг начин действат с допълнителни средства, за да постигнат желаните ефекти върху духа и тялото си.

Сега всички спортни натури, фитнес маниаци и бодибилдери могат да се изследват за вторични ефекти върху себе си от приема на външни медикаменти. В това число се проследяват основните показатели като: АСАТ, АЛАТ, СРК, Тестостерон, Естрадиол, Креатинин, Глюкоза, Урина и т.н.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!