Роакутан, изотретиноин и третиноин.
С ретинол и Клиндамицин. Диане 35, Доксициклин

Роакутан. Мнения и заместители. Третиноин и Изотретиноин крем. Цена

Мнения за Роакутан (Изотретиноин крем и таблетки). Заместители на Роакутан. Третиноин крем. При акне и др. Акнатак, Акне Аут, Клиндамицин, Диане 35. за разширени пори. Цена.

Ретиноиди са химически родствени на ретинол клас съединения, негови биологични форми и синтетични производни. Структура им се отличава от природния витамин А, но те работят по подобен начин. Чрез активиране на ретиноевите рецептори в клетката регулират процесите на полиферация, диференциация и междуклетъчна комуникация.

Накратко, ретиноидите са лекарства срещу акне и пъпки. Те се използват при тежка степен на заболяването, когато всички други лекарствени подходи са изчерпани. По-рядко се прилагат за предотвратяване на ракови заболявания на кожата и в лечение на други видове рак.

Действие на ретиноидите на кожата
Срок на приемКакво усеща пациентът
В първите дни до 1 седмицасвойството на ретиноидите да ускоряват обновяването на епидермиса причинява активно излющване
След седмицаускорява се придвижването на кожни клетки от долните слоеве към повърхностните, където вече отмрелите се отделят. Този процес осигурява обновяване на кожата, но с възрастта се забавя, поради което кожата става неравномерно удебелена и губи тена си
В постоянен порядъквлияят на полиферацията (деленето) на базалните кератиноцити (основни клетки на епидермиса), ускорявайки обновлението му. Ретиноидите препятстват прекаленото развитие на капилярната мрежа, при което изчезват разширените капиляри
Общ ефектредуциране на възпалителните процеси в кожата, регулиране на мастните жлези, изсветляване на кожата (намаляване на пигментацията), повишаване на еластичността и разглаждане на бръчките

Ретиноид за системна терапия на акне е изотретиноин. Той е същността на лекарството Роакутан – меки капсули с цена от 46 лв за 30 бройки.

Какво е Роакутан

Изотретиноин е синтетично производство на витамин А, изомер на трансретиноевата киселина (третиноин). Това е силно действащо вещество, използвано в лечението на всички видове акне, включително кистозно и гнойно.

Изотретиноин отстранява дефицита на витамин А и води до редуциране на проявите на акне и себорея.

Роакутан се определя като най-перспективният синтетичен ретиноид. Пероралното вземане на изотретиноин води до свиване на размера на мастните жлези почти на 90%.

Струва си да говорим подробно за Роакутан. Защото…

  • Първо, независимо от огромния брой позитивни ефекти, при ретиноидите има свои особености в повлияването на организма. Не трябва да се боите от използване, но е нужно да се подходи информирано и с отговорност.
  • Второ, при нарушаване на инструкциите за приемане на това лекарство, то не дава ефект или ефектът от него е незадоволителен.
Как действа?

Акне възниква при прекомерно въздействие на тестостерон върху мастните жлези. Хормонът стимулира мощна изработка на кожни мазнини в голямо количество.

Системните ретиноиди като Роакутан въздействат върху мастните жлези. Те влизат в контакт с рецепторите на мастните жлези и затормозяват активното изработване и отделяне от тях. Така акнето преминава и пъпките заздравяват.

роакутан мнения, третиноин
Роакутан е лекарство само за тежко акне
Колко време отнема за резултати?

Ефектът от лечението може да се види след няколко седмици приемане на таблетките и то не само върху лицето. Тъй като мастните жлези работят много бавно, по-рано изчезва омазняването на косата.

“Фигурин

Изотретиноиновата терапия дава резултат, но не гарантира липсата на рецидиви.

Вижте и ТОВА: Кое е най-доброто лекарство за акне (вътрешно лечение)? Има ли антибиотик за акне без рецепта? Мнения за различни хапчета за акне. Зинерит и заместители.

Как се използва?

Дерматолог назначава системен ретиноид изотретиноин за лечението на акне в тежка степен. Роакутан не се ползва, когато е възможно болестта да се контролира с външни средства.

Роакутан се назначава когато…

  • акне не се поддава на контрол и процесът се е разпространил на лицето, отпред и отзад на торса;
  • не е помогнало адекватното лечение с външни препарати (мазила);
  • не е помогнало адекватно лечение с антибиотици (вътрешен прием);
  • пациентът трудно понася емоционално пъпките по своето лице, разчесва ги и си причинява трайни белези.

Това е единственото лекарство, което може да даде трайна ремисия за продължително време.

При акне (вътрешно лечение)

Изотретиноин се приема вътрешно (пие се на таблетки – Роакутан) само при тежки видове акне – възлово, кистозно, конглобатно, с риск от образуване на белези, както и акне, не поддаващо се на други видове терапии.

роакутан, изотретиноин крем
Произвежда се в дози по 10 и 20 мг

Същото вещество се прилага локално (външно, като мехлем) при обикновено акне, себореен дерматит, розацея и периорален дерматит.

При розацея

В последно време се изследва ефективността на изотретиноин в малки дози от 0,2 мг/кг на ден в лечението на папуло-пустулозен стадий на розацея (средна тежест), която не се поддава на традиционните методи на терапия.

Лекарството демонстрира висока ефективност. Използването на малки дози позволява да се минимизират негативите от изотретиноин.

Мнения за Роакутан

В пациентските форуми оживено се дискутира Роакутан – дози и продължителност на приложение, настъпилите резултати. Няма отзиви, отричащи ползата от изотретиноин. Въпреки че се прилага при най-тежки случаи, лекарството дава резултат.

Мненията варират само в сроковете за получаване на резултата. Вижда се, че това зависи от изходното положение на кожата. Някои пациенти виждат ефект още в първата седмица. Те описват как пъпките завяхват и започва заздравяване на кожата. Такива болни се лекуват по 4-5 месеца. При по-тежките случаи лекарството се изписва за 7-10 месеца или година и пълните резултати идват след месец или два употреба.

Още в текста: Как се ползва Роакутан. Мнения за кремове Третиноин в България. Цена за Изотретионин крем и Акнатак. Кремове против акне, разширени пори, розацея, стрии и др. С ретинол и Клиндамицин. Диане 35, Доксициклин Мнения, цена и как се ползват. Акне аут, Акнатак и другите.

Относно дозирането, пациентите споделят различни схеми. Нетърпеливите да видят резултат приемат високи дози, очаквайки бърз ефект. Други препоръчват приемането на малки дози, но продължително време, за да се предотвратят нежеланите явления (които се описват като твърде неприятни, дори ужасни). Трета възможност е редуване на ден с доза 40 мг с ден от 20 мг и така 3-4 месеца, докато се овладее процесът.

Единодушното мнение във форумите е, че Роакутан лекува категорично. Преустановява се излизането на нови пъпки, а съществуващите завяхват и се затварят. Понякога след най-дълбоките пъпки остават белези, които се доизчистват с химически пилинг.

Отзивите потвърждават твърдението, че Роакутан не предотвратява рецидиви на акне. Понякога такива се получават и лечението трябва да се възобнови.

Вижте още мнения за Роакутан и препоръчайте и вие крем с него ТУК, ако сме пропуснали някой в нашия форум!

Странични ефекти и противопоказания

Няколко групи пациенти не подхождат за лечение с Роакутан. Препаратът не се използва при чернодробни заболявания, висок холестерол и триглицериди в кръвта, хипервитаминоза А. Не се съчетава с тетрациклини.

Производителят предупреждава лекарството да не се преотстъпва на други лица, а неизползваните капсули да се утилизират (или предадат на фармацевт). По време на терапия с Роакутан не се дарява кръв и не се забременява (за последното прочетете подробно по-долу).

Третиноин крем България, tretinoin
Гръцкият аналог на Роакутан

Лечението с изотретиноин има някои неприятни последствия:

  • Влияние върху психиката – настроение и поведение. Дерматологът трябва да знае, ако лечението се предшества от депресия, психоза или друго разстройство;
  • Влияние върху кожата. Най-тежките реакции се наблюдават върху кожата. Възможно е възникване на тежък обрив, който да прогресира и да обхване обширни участъци от покритието, да доведе до белене на повърхностния слой, поява на язви по лигавиците (в уста, гърло, нос, полова зона) и възпаляване на очите (конюнктивит);
  • Алергичен отпор. Такъв се наблюдава по-рядко, но е възможно възникване на екзема, уртикария, поява на синки и зачервявания по крайниците;
  • Чревно възпаление. При поява на диария, особено с кръв, без да страдате от чревни нарушения, непременно ви насочва към консултация. Възможно е да се промени дозата или да се спре приемането на Роакутан.

Други прояви по време на терапията са сухо око, затруднено зрение, намалено нощно виждане, главоболие, гадене и други прояви на хипертония, увеличаване на чернодр. ензими. Последното се следи с изследвания и ако проблемът не се реши чрез редукция на дозата, лечението се спира. Предупреждава се за риск от развиване на диабет (защото Роакутан повишава кр. захар) и силно изсушаване на кожата.

Дерматологът взема предвид още диабет, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, проблеми с бъбреците

По време на терапията с Роакутан се избягва ексфолиране и други процедури на кожата и излагането й на слънце (тя става чувствителна към светлината). Всяко излизане извън дома трябва да е след намазване с висок защитен фактор.

Опасности при забременяване

Роакутан добре се справя с акнето, но лекарството има особености, за които не трябва да си затваряме очите. Роакутан уврежда плода в утробата.

Предупреждението за това се извежда на първо място в описанията на лекарството, за да не бъде пропуснато от пациента. Бременност и вземане на изотретиноин са несъвместими! Жените трябва през цялото време сериозно и отговорно да се предпазват.

Още нещо интересно за Демир бозан и други средства ТУК: Лекарства за премахване на милиуми и бели точки по лицето. Мастни пъпки (бели). Премахване с билки, крем и със специален уред.

Забременяване след Роакутан

Пациентите чуват от лекарите, че не трябва да предприемат такава терапия, ако им предстои износване на дете. Някои слагат срок от 5 години след края на терапията, в който не трябва да се забременява.

изотретиноин крем цена, акнатак мнения
Роакутан е за най-тежките разновидности акне

Общо взето подобни твърдения са пресилени, макар и нерядко да излизат от устата на специалисти. Според научни публикации, лекарството се извежда напълно от тялото за 15 дни след последната таблетка. Оттам нататък се дават още 2-3 седмици за гарантирана сигурност и след това е разрешено зачеване.

Описаното правило важи при прием на ретиноиди в течение на половин година или повече. В анотацията на производителя се дават 4-5 седмици от завършване на приема във всички случаи.

Наистина, Роакутан има тератогенно действие, може да причини отклонения в развитието на плода. Затова ако забременеете по време на приема на ретиноиди, това е гаранитиран аборт. Препоръчва се двойна контрацепция за пълна гаранция.

Внимание! Приемането на Роакутан намалява нивото на фолиева к-на в тялото. Ако планирате бременност, непременно възстановете нивото в своя организъм, преди да пристъпите към забременяване.

Заместители и цена

В други държави се продават няколко лекарства с изотретиноин – Акнекутан, Сотрет. Те са точни аналози на Роакутан, който се явява най-първият препарат от този вид. Обединява ги едно и също вещество в състава. Роакутан е оригиналното лекарство, а останалите са негови генерици и както е обичайно, те са с по-ниска цена.

У нас единственото регистрирано лекарство с изотретиноин е Роакутан. Пациенти си доставят негови аналози от Гърция (A-Cnotren, Редукар).

Доксициклин

Системните препарати (през устата) се назначават при средно и тежко протичане на акне. Сред множеството антибактериални препарати, които съществуват, само няколко могат да бъдат препоръчани за лечение. При положение, че при акне антибиотикът се назначава за дълго време, той задължително трябва да е с ниска токсичност.

Пеницилин при акне се оказва неефективен, а сулфаниламидите се понасят тежко от болните. При папуло-пустулозно акне са показани антибактериални препарати с противовъзпалителни свойства като тетрациклин и неговия дериват доксициклин, както и макролидите еритромицин и азитромицин.

Дайте мнение и Вие тук!

Използването на доксициклин в терапията на акне се обуславя от неговата способност да обновява свободните мастни к-ни в повърхностните липиди. Дозата доксициклин се установява по пътя на клиничен опит.

Видео: Споделен опит от използване на Роакутан.

Акне аут

Акне аут на капсули и крем е добавка за предразположено за акне покритие на основата на бирена мая, микроелементи и витамини. Кремът е без антибиотик. В него има комбинация от витамини, глицерин и неантибиотичен комплекс за защита на епидермиса. Тези средства не подхождат за тежко акне и в този смисъл не са заместители на Роакутан.

Демир бозан за пречистване на кръвта

Високите нива на холестерол и триглицериди са пречка за лечение с Роакутан. Те, както и наднорменото тегло, се явяват ограничаващ фактор и утежняващо обстоятелство. Билковата комбинация Демир бозан по естествен начин се справя с проблема. Чаят пречиства кръвта от ненужни примеси и регулира нивата на холестерол и триглицериди. Приемът му способства за редукция на теглото и нормализиране на метаболитните процеси.

Опитът на пациенти вече е доказал ползата от приемането му при акне и други кожни патологии. Демир бозан е съчетание от шест билки с огромна полза за здравето на всички нива.

Още по темата ТУК: Заместители на Роакутан за вътрешно лечение на акне. Кой антибиотик за подкожни пъпки е добър? Заместители на Доксициклин.

Диане 35

Понякога гинеколозите изписват Диане 35 при акне, мазна кожа и прекалено окосмяване, когато става дума за пациент от женски пол и в репродуктивна възраст. Препаратът е контрацептив и като такъв оказва лечение при хормонално зависими състояния. Включва се в терапията, след като локалното и антибиотичното лечение не са дали резултат. В този смисъл Диане 35 е резервен вариант, който предхожда минаването към Роакутан.

Как работи: ципротерон ацетат в Диане 35 забавя изработката на мъжки хормони в женския организъм. Това помага срещу пъпки, защото жлезите не отделят секрет в голямо количество. Този факт повлиява протичането на акне, гнойни пъпки и други образувания от подобен характер.

Акнатак (с клиндамицин и третиноин)

Гелът е съчетание от локалния антибиотик клиндамицин и третиноин. Антибиотичната компонента потиска бактериите, които усложняват протичането на акнето и провокират неговото възпаляване. Третиноин нормализира полиферацията на кожните клетки и ги отделя, с което отпушва порите и повлиява ранните прояви преди акнето като комедони и пъпки.

Комбинацията от антибиотик и ретиноид се смята за доста ефикасна. Както и Роакутан, Атнатак също не е показан за деца. По-подробно ТУК: Акнатак: Откъде може да се купи? Има ли заместители без рецепта?

Видео: Етапи на лечение – влошаване и подобрение.

Други далечни роднини

Заместители на Роакутан са лекарства с изотретионин на капсули като Акнекутан , Верокутан, Сотрет, разтвор за външно приложение като Ретасол, ретиноев мехлем, Изотрексин (еритромицин и изотретиноин като гел за локално лечение). Тези лекарства се закупуват в чужбина, те не са в продажба у нас.

Ако не ползваме изотретионин, какво друго е приложимо при тежко акне?

  • Ретиноидите са изходящи от витамин А, ефективно прилагани при хиперкератоза, псориазис и акне. Синтетични аналози се появяват пред 60-70 г., днес са известни над 1500. Обаче перорално се ползват само няколко.
  • Ацитретин е перорален ретиноид за тежък резистентен псориазис. Заради сериозни странични ефекти той се изписва само в много тежки случаи. Лекарство с ацитретин е Neotigason;
  • Еритринат е перорален ретиноид, прилаган при псориазис, ихтиоза (лющещо се удебеляване на обширни участъци от кожата), наследствени кожни патологии и някои други. Търговското му наименование е Тигазон – в момента не се предлага.

Ретинол или Третиноин?

Ретинол е безрецептурна козметична версия на третиноин. Тя се продава в дрогерии, аптеки и козметични магазини. Ретиноли се купуват без рецепта, докато препарати с третиноини се назначават и отпускат с рецепта.

Много хора бъркат ретинол с третиноин. Ретинол и ретиноевата к-на са свързани, но и ясно се различават. Ретинол се преобразува с помощта на специални ензими в активен метаболит – ретиноева к-на. Ретиноевата к-на пряко влияе върху кожните клетки и помага да се намалят признаците на стареене.

Третиноин се явява ретиноева к-на и не се нуждае от преобразуване. На теория е нужно да се нанесе ретинол на кожата и да се чака да се превърне в ретиноева к-на, за да се получи очакваната полза от нея. В действителност коефицентът на това преобразуване е нисък. При контакт с въздуха и при съхранение ретинолът се окислява и разлага.

Затова повечето кремове с ретинол дават добър резултат само при неголямо количество клиенти. Много по-действени се оказват кремовете с ретиноева киселина (третиноин, ретин А). Раздразненията и реакциите също са по-малко.

Ретинол дава по-малко странични ефекни, отколкото ретиноевата к-на. Причината е по-ниската му биологична активност, бавното преобразуване и отслабените свойства. Обаче високи концентрации на ретинол могат да причинят същото раздразнение на кожата, както и ретиноевата к-на. Затова днес се разработват формули на ретинол, които са по-ефективни от обичайните ретинолови продукти.

В много страни третиноин е достъпен само по рецепта, което е сериозна разлика спрямо достъпните и лесни за набавяне препарати с ретинол.

Ретин А (Retin-A)

Ретиноевата к-на, известна като третиноин, се продава под марката Retin A, Renova и др. Афишират се като препарати за премахване на микробръчки и намаляване на дълбоките такива с ефект, по-добър от най-добрите препарати с ретинол. Потребителите на третиноин, които изпитват раздразнение на кожата или сухота с лющене могат да остранят тези дефекти на лечението чрез намаляване на концентрацията или честотата на нанасяне.

И така, Ретин А е популярна марка с третиноин. Името му е станало нарицателно за третиноин, както Ксерокс за копирните машини. В момента тази марка не се продава в България.

Диферин (Адапален)

Адапален е локален ретиноид трето поколение, основно прилаган за лечение на агне от лека и средна степен, кератоза и други кожни патологии. Изследванията показали, че адаптален е така ефективен, както и други ретиноиди, но причинява по-малко раздразнения.

Differin Gel се насочва към кожа, по която има повече комедони, папули и пустули. Не е показан за тежка форма на акне. Лечението е чрез еднократно намазване за ден, преди лягане. Избягва се попадане на гела по лигавици, в очите и по устните.

Диферин не се предлага в аптеките. Той е наличен в emag.bg и други интернет базирани магазини. Цената му е 72 лв.

В аптечната мрежа има друг препарат с адапален – Епидуо гел. Представлява смес от адапален и бензоил пероксид. Втората съставка е за обеззаразяване и облекчено излющване на повърхностните клетки. Цената на Епидуо е 41.47 лв.

Гръцкият аналог Reducar (Редукар)

Редукар е точен аналог на Роакутан. На таблетки е, във всяка има по 20 мг изотретиноин. Производителят е гръцка компания, която продава на собствения пазар. Много българи имат опит с Редукар. Някои го считат за ефикасен, други – не и след него са предпочели „оригиналното“ лекарство Роккаутан. Както разказва в личния си блог Полина София, тя е предпочела гръцкото лекарство заради 3-4 пъти по-ниската му цена, но за 6 месеца не е получила ефект.

В следващото видео Полина разказва за лечението си с Роакутан.

Погледнете непременно и ТУК: Как да изберем лекарство за гнойни пъпки по лицето, по гърба и другаде по тялото? Бабини рецепти за домашно лечение.

Какво са третиноин и изотретиноин

Те са първо поколение ретиноиди, прилагани в терапията на пъпки и акне. В следващата таблица ще видите класификация на всички ползвани при акне аналози на витамин А.

Ретиноиди
ПоколениеНаименования
Първотретиноин (транс-ретиноева киселина), изотретиноин (13-цис-ретиноева киселина), алитретиноин (9-цис-ретиноева киселина). Тук са синтетичните структурни аналози ретинол и ретинал. Само алитреноин е противотуморен препарат, останалите са за лечение на акне
Второетретинат и неговия метаболит ацитретин. Използват се само при тежки форми на псориазис, в някои страни са забранени заради силен тератогенен ефект
Третоадапален (ефикасен против акне), тазаротен (против акне и псориазис) и бексаротен (противотуморен препарат). Те са синтетични ретиноиди, които по структура не приличат на вит. А, но имат подобно действие

Третиноин е ретиноид, одобрен за лечение на акне. Но днес всички международни протоколи препоръчват като първа линия на избор не третиноин, а адапален 0,1%. Ключовата причина е, че при адапален значително по-рядко се развиват нежелани явления като сухота и лющене на кожата, събреж, парене, стегнатост и др.

Още информация и източници на английски: Употреба на лекарството за лечение на акне изотретиноин (Роакутан); * Странични ефекти и противопоказания на Роакутан (изотретиноин).

Кремове с третиноин. Мнения, цена

Тези кремове изглеждат като лекарства, но ги няма в аптеките. Например кремове Менарини и Hedge още стоят в асортимента на emag.bg, но нямат цена и наличности.

Такива кремове се поръчват amazon.co.uk или се внасят от Гърция (гръцкият крем е Airol). В България не се продават още Акнатак и Акнедерм. Във форумите се коментира, че кремове с третиноин са спрени от производство или най-малкото от внос.

За лечение на акне третиноин е действително ефективен, но никога не използвайте за самолечение. Той има огромно количество странични явления като раздразнения, изсушаване на кожата, лющене, зачервяване. Неправилната употреба може да приключи с увеличен брой пъпки.

  • Против бръчки – след като третиноин става широко известен в лечението на акне, дерматолозите забелязват, че кожата на възрастните пациенти става по-еластична и здрава, а дълбочината на бръчките намалява. Оказва се, че киселината стимулира регенерацията на клетките, производството на колаген и хиалурон. Крем с третиноин е първото лечебно средство от ретиноидите, което е одобрено в САЩ за лечение на бръчки, пигментни петна и други прояви на старееща кожа;
  • За разширени пори – при разумно използване третиноин подобрява качеството на кожата, уплътнява я, свива и изчиства порите, като ги прави напълно невидими;
  • При милиуми и бели точки по лицето – третиноин е универсално решение при всякакви пъпки. След месец използване кожата става гладка, черните и белите точки значително намаляват и започват да заздравяват белезите;
  • За стрии – като стимулатор на регенерацията третиноин въздейства и на стриите. С времето те стават все по-слабо забележими, защото клетките на тяхно място се обновяват със здрави.

За визираните козметични цели се прилагат кремове с минимална концентрация. Те са опасни за клиенти с чувствителна, суха, тънка кожа. Освен това кожата трябва да се подготви за ретиноидите. При суха и чувствителна кожа негативите са в пъти по-силни.

Видео: споделен опит за пълно премахване на акне.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или Дормиплант? Спиране и противопоказания.

Дормиплант. Странични ефекти и мнения. Спиране

Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или …

7 Мнения

  1. На моя колежка й донесоха отнякъде крем с третиноин и не съм вярвала какво чудо сътвори за 4-5 седмици мазане. Искрено й завидях, но тя не разкри откъде го купува.

  2. Кирила Костадинова

    Пие Роакутан и съм доволна, защото пъпките се затвориха и белезите доста намаляха, но съм далеч от гладка кожа и се питам дали въобще ще стигна до момента да имам такава.

  3. Сийка Венинска

    Поръчвала съм от Бг Фитнес сайта Диферин и Епидуо, после Епидуото го пуснаха в аптеките. Искам да се изкажа, че лечението реже глава от кръста, просто ужасно скъпо излиза и на моменти го спирам, ама като се влоша и пак купувам.

  4. Стаменова

    Важно е да знаете, че третиноинът може да предизвика всевъзможни странични ефекти от рода на прекомерна сухота, натрапчиво зачервяване и упорито дразнене, особено при първоначалното започване на употребата на лекарството. Тези неприятни реакции обикновено намаляват при продължителна употреба. Въпреки това, ако страничните ефекти продължават или станат тежки, важно е да се консултирате с дерматолог. Важно е да го ползвате под наблюдението на дерматолог и да следвате указанията на листовката, регистрирана в ИАЛ, за да постигнете най-добри резултати.

  5. Жеки Тодорова

    Здравейте. Предписаха ми Роакутан, 2 хапчета по 10 мг на ден еднократно, тежа 60 кг. Хапчетата ги приемам вече 10 дни. От няколко месеца съм на кето режим на хранене (нисковъглехидратен – високомазнинен режим на хранене). Въпросът ми е: необходимо ли е да променя режима си на хранене или мога да продължа да приемам Роакутан при високомазнинен режим на хранене? Благодаря!

    • Виолета Станева

      Здравейте, Жеки Тодорова!
      Роакутан (изотретиноин) е лекарство, използвано за лечение на тежко акне, и е известно, че абсорбцията му се увеличава, когато се приема с храна, особено ако това е храна с високо съдържание на мазнини. Това означава, че вашата кетогенна диета с високо съдържание на мазнини не би трябвало да представлява проблем за лекарството ви.
      Продължавайте да приемате лекарствата си, както ви е предписано.
      Все пак има няколко неща, които трябва да се отбележат.

          Първо, изотретиноинът може да окаже влияние върху липидния Ви профил, като повиши нивата на холестерола и триглицеридите. Тъй като кетогенната диета също е с високо съдържание на мазнини, тя може потенциално да повиши още повече нивата на липидите Ви. Поради това е важно по време на лечението нивата на липидите в кръвта Ви да се проследяват редовно.
          Второ, изотретиноинът е много силно действащо лекарство и може да има редица странични ефекти, включително суха кожа, пресъхване на устата и очите, болки в ставите, гадене и в редки случаи промени в настроението. Ако забележите някакви нежелани ефекти или ако акнето Ви не се подобрява, моля, информирайте незабавно своя лекуващ лекар.

      Винаги е важно да поддържате балансиран хранителен режим, за да поддържате цялостното си здраве, затова обмислете разговор с диетолог или специалист по хранене, за да сте сигурни, че получавате подходящите хранителни вещества.

      • Жеки Тодорова

        Благодаря за отговора! Липидният профил го следя периодично и към момента всичко е в норма. Единственият страничен ефект, който е по-неприятен за мен е изсушаването на устните и болката свързана с тях. Чувствителността на кожата, сухотата в устата, носа и очите ги има, но са поносими за момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *