биохимичен скрининг
Каква е разликата между биохимичен скрининг и фетална морфология?

Каква е разликата между биохимичен скрининг и фетална морфология?

В периода на бременността бъдещите майки преминават през редица рутинни прегледи и множество изследвания, целящи проследяване развитието на плода и състоянието на майката.

Не всички бременни жени обаче се правят изследвания като биохимичен скрининг (БХС) и фетална морфология, смятани за едни от най-важните. Голяма част от бъдещите майки не са запознати с най-характерното за двете изследвания, между които съществуват много различия.

Биохимичен скрининг

Изследването включва измерването на нивата на определен тип маркери в кръвта. Серумният скрининг е ранен – между 11-13 гестационна седмица и късен – между 15-20 гестационна седмица.

Препоръчително е всички бременни жени да си направят изследването, тъй като благодарение на него ще се оцени рискът от хромозомни аномалии на плода, включващи синдром на Патау, синдром на Едуардс, синдром на Даун и др.fetalna-morfologia-biohimichen-screening-02

Ако ранният БХС се приложи най-вече при бременни жени над 35 г., той е по-чувствителен от късния и рискът от хромозомни анеуплоидии може да бъде по-прецизно изчислен.
Късният БХС позволява оценяването на риска при аномалии на плода, например синдром на Даун, дефектирала неврална тръба или предна коремна стена.
Серумният скрининг не представлява диагностично изследване. Той само оценява риска от конкретни аномалии, като въз основа на измервания на определени кръвни показатели може да бъде изчислена вероятността плодът да ги притежава.

Фетална морфология

Докато БХС се извършва на база на кръвни показатели, феталната морфология (ФМ) представлява напълно ултразвуков преглед. Ранният етап на това изследване, проведено между 11-13+6 дни гестационна седмица, е извличане на информация за развитието на бременността и какво е към момента състоянието на плода. Има вероятност за прогнозиране пола на детето.

За да се изключат фетални аномалии, се прави най-подробен преглед на видими органи, между които лице, мозък, гръбначен стълб, бъбреци и др. Ранното диагностициране на някои от тези състояния може да позволи по-интензивното им наблюдение, тъй като рискът от структурни аномалии е 2-3% при всяка бременност.
ФМ в 20-23 гестационна седмица помага да се определи позицията на плацентата и да се измери дължината на шийката на матката. Оценяват се и яйчниците, пъпната връв, а също и околоплодната течност.

При изследването се извършва също и ехографски скрининг за евентуални хромозомни аномалии. При наличие на такива, плодът ще покаже отклонения – структурни дефекти или „знаци” за тях. Въпреки че хромозомните аномалии не е възможно да се диагностицират, могат да се заподозрат.fetalna-morfologia-biohimichen-screening-03

Дайте мнение и Вие тук!

Към късната ФМ в 28-32 гестационна седмица се отнася и Доплеровото изследване, при което се оценява кръвният поток в артериите на матката, съдовете на плода и пъпните артерии. Създава се възможност да се прогнозират редица рискове за отделни късни усложнения от рода на прееклампсия или изоставане в развитието на плода.

За всяка забелязана аномалия на плода по време на фетална морфология акушер-гинекологът информира бременната жена и я консултира във връзка с възможните варианти.
Макар и различни, общото между изследвания като БХС и ФМ е това, че изчисляват риска от различни аномалии на плода в по-ранен или в по-късен етап на бременността. Правилното проследяване чрез тези и други изследвания дава на родителите сигурност и може да предотврати усложнения, свързани със здравето на тяхното бебе.

Вижте и ТОВА:

36 гестационна седмица: преди края на бременността

“Демир

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *