Цитрусовият плод съдържа фуранокумарини – вещества, които усилват чудовищно въздействието на половината от познатите лекарства

Грейпрфрутът е УБИЕЦ – виж защо!

Приемът на лекарства в съчетание с грейпфрут може да предизвика странични ефекти със смъртоносен изход.Комбинацията е “заподозряна” още преди 20 години, пише topnews.ru с позоваване на канадското медицинско списание Canadian Medical Association Journal, CMAJ. Цитрусите, и особено грейпрфрутът, съдържат фуранокумарини – активни вещества, които многократно усилват дозата от постоянно приемани лекарства и ги превръщат в токсични свръхдози. Последиците са – алергичен шок, бъбречна недостатъчност, блокиране на дишането, потискане функциите на костния мозък. Изследванията на медици и биолози разкриха, че фуранокумарините влизат в реакция с белтъка CYP3A4, който служи за биохимически “пусков механизъм” при половината от познатите лекарства. За по-лесно определяне на това – кои лекарства НЕ БИВА да се комбинират с грейпфрут или друг цитрус, е добре да се знае следното: ефектът се проявява при лекарствата, които се вземат през устата; които попадат в пълен обем в кръвта и в тях се съдържа CYP3A4 – белтъчната съставка, която прави възможно резорбирането на лекарството в стомашно-чревния тракт.Рисковите групи, при които ефектът е особено опасен, са тези на възрастните хора – по принцип те вземат редовно лекарства от няколко групи, а съпротивителните им сили са редуцирани. Най-тежки последици има при лекарствата за сърдечно-съдови заболявания, алергии, депресии, бъбречни страдания, висок холестерин и СПИН. Не помага това, че може да хапнете грейпфрут и да гълтате хапчетата след няколко часа: фуранокумарините се отлагат в организма за много дълго време.

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Kost2

Мъртва кост и лепенки за кокалчета на краката. Халукс валгус и народна медицина

Болки от мъртва кост; какво е мъртва кост и кога се получава? Вършат ли работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *