Финастерид е лекарство, което се използва за лечение на косопад при мъже

Как действа Финастерид за лечение на косопад

Какво представлява Финастерид?

Финастерид е лекарство, което се използва за лечение на косопад при мъже, дължащ се на андрогенна алопеция, позната още като оплешивяване от мъжки тип. Предлага се под формата на таблетки с активно вещество финастерид в доза 1 мг. Най-известните търговски марки са Finasterid NIO, Пропеция и Проскар.

Финастерид е лекарство, отпускано без лекарско предписание. В много страни може да се закупи и без рецепта в аптеките под формата на генерични продукти с финастерид. Терапията с финастерид е подходяща за мъже над 18-годишна възраст. Децата не трябва да го приемат.

Приложение и начин на действие

Оплешивяването от мъжки тип се причинява от андроген, наречен дихидротестостерон (ДХТ). Финастерид действа като блокира ензима 5-алфа редуктаза, който превръща тестостерона в ДХТ. По този начин финастерид намалява нивата на ДХТ в скалпа с около 60%. Това спира вредното въздействие на ДХТ върху космените фоликули и предотвратява прогресивното им смаляване и изтъняване на космите.

Хубави таблетки можете да вземете от ТУК: Финастерид против косопад!

Финастерид се приема през устата като таблетки от 1 mg веднъж дневно. Може да се приема със или без храна. Важно е да се приема редовно в един и същ час на деня, за да се поддържат постоянни нива на лекарството в организма. Повечето мъже започват да забелязват резултати от лечението след около 3-6 месеца. За да се постигне максимален ефект, е нужен поне 1 година терапия.

Ефективност и резултати

Finasteride 04Проучванията показват, че финастерид спира загубата на коса при над 90% от мъжете и може да доведе до ново израстване на косми при 66%. Най-забележими са резултатите в областта на темето и средата на скалпа. По-слабо действа върху фронталната линия на косата.

Положителният ефект от финастерид се задържа най-вече докато се приема лекарството, ако не са открити и премахнати истинските причини за оплешивяването. При спиране на терапията е възможно косопадът да се възобнови в рамките на няколко месеца. Затова се препоръчва продължителен или постоянен прием на финастерид за поддържане на постигнатите резултати.

Дайте мнение и Вие тук!

Възможни нежелани реакции

Финастерид като цяло се понася добре, но при някои мъже могат да настъпят нежелани ефекти. Най-честите са свързани със сексуалната функция – понижено либидо, намален обем на спермата. Обикновено тези оплаквания са леки и преходни. Рядко могат да възникнат болки в тестисите и психични разстройства като депресия и промени в настроението. При поява на някои от тези симптоми трябва да се потърси лекарска консултация.

В заключение, финастерид е доказано ефективен медикамент за лечение на оплешивяване от мъжки тип. Действа като потиска вредното влияние на андрогените върху космените фоликули, спирайки загубата на коса и стимулирайки новия растеж. За постигане на оптимални резултати се изисква продължителна употреба.

Вижте и ТОВА: Кой е най-добрият биотин за коса и против косопад? Пълнее ли се от него? Мнения за биотин 10000.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

български вариант на низорал крем мнения

Низорал крем или Нистатин? Мнения. Топ цена за Низорал шампоан

Низорал, спасителят от гъбички: антибиотик ли е този медикамент. В какви случаи да търсим низорал. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *