Anabolni Steroidi

Употреба на анаболни стероиди в спорта

Злоупотребата продължава въпреки рисковете за здравето на спортистите

Наркотиците, които обикновено се наричат стероиди в спорта, са по-точно класифицирани като анаболно-андрогенни стероиди (ААС) или просто анаболни стероиди. Те включват естествени стероиди като тестостерон и синтетични версии, които са структурно подобни на тестостерона и действат също толкова ефективно. И двата вида стероиди са достъпни по лекарско предписание и се използват за лечение на различни състояния, свързани с недостиг на тестостерон (хипогонадизъм) при мъже и жени.

Употреба на стероиди в спорта

Понякога спортистите и бодибилдърите имат достъп до анаболни стероиди за немедицински цели, за да изградят мускули, издръжливост и сила. Подобна употреба е незаконна и забранена от повечето спортни организации. Въпреки това има спортисти, които продължават да ги използват незаконно, въпреки доказателствата, че те могат да причинят сериозни здравословни проблеми

През януари 2005 г. Законът за контрол на анаболните стероиди беше изменен заедно със Закона за контролираните вещества, като анаболните стероиди бяха добавени към списъка на контролираните вещества и притежанието им беше обявено за федерално престъпление.

Как действат стероидите

Терминът “анаболен” се използва за описание на процеса, при който по-малки молекули се свързват помежду си, за да изградят по-големи. Терминът “андрогенен” се отнася до мъжките хормони, известни като андрогени. Анаболните стероиди не трябва да се бъркат с кортикостероидите, като кортизон или преднизон. Това са лекарства, използвани от лекарите за лечение на остри и хронични възпаления.

Анаболно-андрогенните лекарства действат чрез увеличаване на белтъчините в клетките, най-вече в скелетните мускули. Повишените нива на тестостерон могат също така да увеличат капацитета за издръжливост и да забавят настъпването на умората, като подобрят цялостното представяне на спортистите.

Когато се използват за тези спортни цели или за изграждане на мускули, анаболните стероиди се считат за лекарства за подобряване на постиженията (PED), а незаконната им употреба се нарича “допинг”.

Как се приемат стероидите

Стероидите се приемат или орално (под формата на таблетки – anabolika tabletten), или чрез интрамускулни инжекции. Обикновено дозирането се извършва на цикли от седмици или месеци, с кратка почивка между тях. Тази практика се нарича “циклиране”.

“Подреждането” се отнася до употребата на няколко различни вида стероиди по едно и също време. “Пирамидиране” пък се отнася до практиката на бавно увеличаване на броя, дозата или честотата на стероидите до достигане на определен връх, след което количеството и честотата постепенно се намаляват.

Макар че допърите с готовност споделят съвети за това коя е “оптималната” или “пиковата” доза – твърдейки, че такива нива са безопасни – по-голямата част от информацията е просто измислена. Когато се използва извън предписаното медицинско лечение, никоя доза не може да се счита за безопасна.

Не е необичайно спортистите да използват 10 до 100 пъти по-висока доза от предписаната за законна медицинска употреба, без да се съобразяват с дългосрочните последици.

Често използвани стероиди

“Фигурин

Съществуват редица забранени стероиди с различна степен на ефективност. Освен това има вещества, известни като прохормони, които организмът използва за синтезиране на тестостерон, когато се приемат или инжектират. Сред някои от най-често използваните вещества са:

Андростендион

Известен още като “Андро”, андростенедионът е дизайнерски стероид, с който широко се злоупотребяваше от спортистите през 90-те години на миналия век, въпреки че имаше малко научни доказателства в подкрепа на неговата ефективност. През 2004 г. Американската администрация по храните и лекарствата забрани продажбата на андростенедион поради все повече доказателства за сериозни рискове за здравето.

Примоболан

Примоболан (метенолон) е забранен стероид, свързан с няколко бейзболни играчи от висшата лига, включително Алекс Родригес. Той може да се инжектира или да се приема под формата на таблетки. Примоболанът отдавна е популярен сред спортистите, тъй като може да изгради сила без мускулен обем или много от отрицателните странични ефекти на други стероиди.

Дайте мнение и Вие тук!

Тетрахидрогестринон

Тетрахидрогестринонът (ТХГ) е друг дизайнерски стероид, който е специално произведен, за да не бъде открит при допинг тестове. През 2003 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) забрани продажбата на THG, заявявайки, че той не е хранителна добавка, както се рекламира, а по-скоро PED с потенциал за злоупотреба и опасности за здравето.

Кленбутерол

Познат още като “Клен”, кленбутеролът е бронходилататор, одобрен за лечение на астма. Подобно на анаболните стероиди, той може да увеличи чистата мускулна маса, като същевременно изгаря мазнините, което го прави привлекателен за бодибилдърите, които искат да “изрежат” мускулна дефиниция преди състезание. Професионални спортисти като победителя в Тур дьо Франс Алберто Контадор и Гилермо Мота от Сан Франциско Джайънтс са дали положителни проби за забраненото вещество.

DHEA

DHEA, акроним на дехидроепиандростерон, е естествен стероиден прохормон, произвеждан от надбъбречните жлези. След като бъде приет, организмът превръща DHEA в естроген и тестостерон. DHEA се предлага на пазара като хранителна добавка от 1994 г. след приемането на Закона за здравето и образованието в областта на хранителните добавки от 1994 г. Въпреки че се предлага онлайн и в магазините за хранителни добавки, DHEA все още се счита за забранено вещество от много спортни организации.1

Други забранени стероиди

Понастоящем анаболните стероиди са забранени от всички големи спортни организации, включително Олимпийските игри, Националната баскетболна асоциация (НБА), Националната футболна лига (НФЛ) и Националната хокейна лига (НХЛ). Световната антидопингова агенция (WADA) поддържа обширен списък на забранените ПЕД, както перорални, така и инжекционни.1

Забранени перорални стероиди
  • Anadrol (oxymetholone)
  • Dianabol (метандростенолон)
  • Оксандрин (оксандролон)
  • Winstrol (станозолол)
Забранени инжекционни стероиди
  • Deca-Durabolin (нандролон деканоат)
  • Depo-Testosterone (тестостерон ципионат)
  • Durabolin (нандролон фенпропионат)
  • Equipoise (болденон ундециленат)
  • Тестостерон енантат

Рискове за здравето

Съществуват много рискове за здравето, свързани със злоупотребата с анаболни стероиди. Някои от тях са андрогенни, при които повишените нива на тестостерон могат да предизвикат вторични мъжки характеристики както при мъжете, така и при жените. Съществуват и метаболитни странични ефекти, най-често свързани с продължителна злоупотреба, както и краткосрочни и дългосрочни психиатрични ефекти.3

Странични ефекти при мъжете
Развитие на гърдите (гинекомастия)Безплодие
Оплешивяване по мъжкиТежко акне
Свиване на тестисите (тестикуларна атрофия)Странични ефекти при жените
Свиване на гърдитеУголемяване на клитора
Прекомерно окосмяване по лицето или тялото (хирзутизъм)Косопад (андрогенна алопеция)
Нередовна менструацияНеобратимо задълбочаване на гласа
Други рискове за здравето
БезпокойствоАгресивно или агресивно поведение (“роидна ярост”)
Намаляване на “добрия” HDL холестеролЗабавяне на растежа при юношите и тийнейджърите
ДепресияХепатит, предизвикан от наркотици
Увеличена лява камера (вентрикуларна хипертрофия)Увеличено сърце (миокардна хипертрофия)
Задържане на течностиСърдечен пристъп
Високо кръвно наляганеПовишен “лош” LDL холестерол
Повишена инсулинова резистентностПовишен риск от мускулно разтежение и скъсване на сухожилия
Нередовен сърдечен ритъм (аритмия)Мания, параноя или психоза
Рак на простатата (и евентуално други видове рак)Инсулт
Внезапна смъртТежко акне

Спортистите, които използват стероиди, могат да изпитат симптоми на отнемане, когато се откажат от тях. Симптомите включват промени в настроението, депресия, умора, раздразнителност, загуба на апетит, безсъние и изблици на насилие. Ако не се лекува, депресията може да доведе дори до самоубийствени мисли и действия.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

спортни играчки - 01

Спортните играчки поддържат децата здрави

В днешно време за голяма част от подрастващи деца спортните занимания в парка не са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *